Annonce
Vestjylland

Psykisk syge risikerer at miste nattevagten: - Vi virker så ligegyldige for dem

- Jeg kunne godt bo her uden nattevagt. Det ville bestemt ikke være rart, og jeg tænker, at min tilstand ville blive forværret. Men der er flere af mine medbeboere, som ikke ville kunne, siger Trine Eriksen Drejer, der lider af angst og en personlighedsforstyrrelse. Foto: Johan Gadegaard
Et forslag om at spare nattevagten væk på psykiatrisk bosted møder modstand fra beboere og personale. "I fjerner al tryghed," siger 28-årig kvinde med angst og borderline.

Holstebro: Trine Eriksen Drejer har boet på det psykiatriske bosted i Fredericiagade siden 2018. Hun føler sig tryg.

Men den tryghed risikerer at gå fløjten, hvis Holstebro Kommune gør alvor af at spare nattevagten på matriklen væk.

- Vi virker så ligegyldige for dem. Vi er virkelig bare nogen, der skal passe ind i kasser, og det bliver så tydeligt i sådan en situation her, synes Trine Eriksen Drejer.

Annonce

Kommunen kan spare 650.000 kroner ved at fjerne nattevagten på bostedet og erstatte den med "mulighed for tilkald om natten, så borgere, der er visiteret til det, fortsat vil kunne få kontakt med en nattevagt ved akut opståede problemer."

- Det vil få store konsekvenser. Jeg tror, der kommer mange indlæggelser, og jeg tror, at der er nogen, der kommer til at flytte, selvom de er blevet lovet, at nattevagten her ville der ikke blive pillet ved - og selvom de netop er kommet herom, fordi man har fjernet nattevagten på deres tidligere bosted, Vesterbo. Hvad bliver det næste? spørger Trine Eriksen Drejer.


Det vil få store konsekvenser. Jeg tror, der kommer mange indlæggelser, og jeg tror, at der er nogen, der kommer til at flytte, selvom de er blevet lovet, at nattevagten her ville der ikke blive pillet ved - og selvom de netop er kommet herom, fordi man har fjernet nattevagten på deres tidligere bosted, Vesterbo. Hvad bliver det næste?


Mareridt og mænd

Hun er 29 år; år som ikke alle har været nemme, beretter arene på hendes arme. Selvskade og selvmordstanker har fulgt hende, hånd i hånd med diagnoserne generaliseret angst og borderline. Hun har ofte mareridt om natten og en aftale om, at nattevagten kigger ind til hende hver aften klokken 22.45. Det er altid en kvinde. Aldrig mænd.

Hvad ville det betyde for dig, hvis nattevagten fjernes?

- Hvis jeg ringer og får kontakt til en fremmed mand, så ved jeg allerede nu, at jeg vil tænke, at så er det lige meget. Så vil jeg græde mig i søvn, og min angst næste dag vil være værre, frygter Trine Eriksen Drejer.

Hun har brug for, at hun kender nattevagten, og at nattevagten kender hende og hendes problematikker. Hun har brug for, at hjælpen er her nu og ikke om en time eller to, når et eventuelt udkørende nattevagtsteam er ledigt. Og hun husker alt for godt, hvordan det gik, da kommunen sidst ændrede på vagtordningen, fra en rådighedsvagt til en vågen vagt.

Trine låner Lotte, mosterens hund, en fast en dag om ugen til overnatning. "Eller hvis, der er noget, jeg er ked af, eller det er for hårdt, så kommer hun. Hun er en god hund," fortæller Trine.  Foto: Johan Gadegaard

- Det betød flere skiftende vikarer i dagtimerne, og det optrappede ting. Når jeg ikke føler mig forstået, kan jeg blive vred, siger Trine Eriksen Drejer.

Nu vil kommunen så igen lave om indenfor psykiatrien.

- Det her er dråben. Jeg er begyndt at overveje at flytte for mig selv. Fordi jeg tænker, at det kan jeg lige så godt, for det er også svært at holde til, at der bliver lavet så meget om hele tiden, og det har trukket sådan ud. Det er snart et år siden, de begyndte at tale om det, fortæller Trine Eriksen Drejer.

Annonce

Arbejder på løsning

Socialudvalgsformand Jens Kristian Hedegaard (V) anerkender, at det udløser utryghed, hver gang noget laves om:

- Men jeg kan klart afvise, at beboerne er ligegyldige og bare skal ned i klasser. Lige nu arbejdes der på en løsning, som er gangbar, og hvor der rent faktisk tages udgangspunkt i deres behov.

Socialchef Anette Holm forventer at kunne melde noget ud til beboere og pårørende i næste uge. Hun siger:

- Vi har en bunden opgave, og vi kan ikke levere samme service for færre penge, men vi reducerer ikke et sted, hvor det er uforsvarligt.

Også personalet har udtrykt bekymring i forhold til borgernes generelle velværd og trivsel på Fredericiagade. De frygter flere magtanvendelser som følge af en øget stress tilstand hos beboerne og tvivler på, at alle beboere vil være i stand til selv at kontakte en nattevagt - blandt andet er nogle paranoide omkring telefoner og elektronik.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Skjern For abonnenter

Nyhedsanalyse: Skolen i Skjern er en kattepine for politikerne uanset hvilken løsning de vælger

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Her kan en ny skole bygges ved kulturcentret: Men i sidste øjeblik er en ny placering i spil i den anden ende af Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Tarm

Heldig Lotto-vinder: Købte sin kupon i Tarm og vinder over tre millioner

Vestjylland

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Hvide Sande

Branden på 'Det Gamle Hotel': Vidne fortæller, at der stod en grill på altanen

Sport For abonnenter

Lange næser i Ølstrup: Oprykningsdrømme er blevet til gummiben efter nederlag i Viborg

Vestjylland

Karen-Lise Mynster: Man skal leve hver dag, som var det den sidste - men så ville jeg jo ikke sidde her

Skjern

Brian har reddet to landsbyer fra butiksdød: Nu skal han sætte gang i genåbnet butik ved vestkysten

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Hvide Sande

Gaseksplosion i rygeovn: Brandvæsnet måtte rykke ud til fiskeforretning

Skjern For abonnenter

Børge er klar til en retssag: Kommunens forsømte vandløb koster ham et tab på over 100.000 kroner i år

Erhverv

Detailhandlen kom flot gennem corona-krise: Nu skal vinderen af årets erhvervspris findes

Annonce