Debat

Psykiatrien skal styrkes

Læserbrev: Gennem mit arbejde som mødeleder i et Rehabiliteringsteam møder jeg desværre ofte borgere, som ikke får den hjælp på sundhedsområdet, som de har brug for. Der investeres simpelthen ikke i de psykiatriske behandlingstilbud på samme måde som indenfor resten af sundhedsområdet.

Dette medfører, at patienterne enten ikke får den nødvendige behandling, står på venteliste i månedsvis, diagnosticeres efter kortvarige samtaler eller i løbet af deres behandlingsforløb har op til 9 forskellige behandlere! Det kan vi gøre bedre og det skal vi gøre bedre.

Det har store menneskelige konsekvenser ikke at få den nødvendige hjælp hurtigst muligt. Lad mig give jer et eksempel: En ung mor til 2 små børn bliver ramt af angst og depression. Det er ikke kun moren, som her har det svært, det har hele den lille familie, og jo længere tid der går, inden moren modtager hjælp, jo mere når hele familien at mistrives. Det kan resultere i, at familien får en sag i den kommunale børne- og familieafdeling samtidig med, at den unge mor får en længerevarende sag i sygedagpengeafdelingen.

Det har dermed store konsekvenser på mange forskellige områder, hvis vi ikke har et sundhedsvæsen, som står klar med behandlingstilbud, når vi bliver syge. At psykiatriske patienter er den største patientgruppe i Danmark, afspejler sig hverken i behandlingen, bevillingerne eller opmærksomheden. Og det skal vi selvfølgelig have gjort noget ved.

Jeg tænker også, at der blandt medarbejderne er stor risiko for dårligt arbejdsmiljø, stress, medarbejderflugt og sygemelding, når man ikke har mulighed for at udføre sit arbejde tilfredsstillende på grund af manglende ressourcer. Det tærer på kræfterne. Vi skal have den faglige stolthed tilbage til Psykiatrien.

Jeg er af den overbevisning, at mental og fysisk velvære dybest set hænger sammen og er en forudsætning for hinanden. Vi skal derfor se mennesket i et helhedsperspektiv og vores økonomiske investeringer på sundhedsområdet skal afspejle dette. Vi skal anskue Psykiatrien som en integreret del af den samlede behandling på sundhedsområdet. Vi skal knække psykisk sygdom lige såvel, som vi skal knække cancer. Og det kræver først og fremmest, at politikerne vælger at styrke området rent økonomisk.

Der bør derudover udarbejdes en langsigtet indsatsplan, hvor hele området bl.a. opprioriteres med flere hænder - både flere specialsygeplejersker, psykologer og psykiatere. Det skal således være slut med, at psykiatriske patienter stilles dårligere end andre patienter i sundhedssystemet.

Alle danskere skal have fri og lige adgang til sygehuse med behandling i verdensklasse - det er vigtigt for mig. Det handler om alle former for sygdomme, således også psykiatriske lidelser.

Én af mine hjertesager, som jeg ønsker at komme i Folketinget og kæmpe for, er netop at få opprioriteret Psykiatrien - den skal på Finansloven. Intet mindre

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål