Annonce
Ringkøbing-Skjern

Provst opfordrer til respekt under nedlukningen: Sæt flaget på halv for de døde

Der er ikke plads til ret mange i kirkerne lige nu, men når der er begravelse eller bisættelse, kan man vise sin respekt ved at sætte flaget på halvt. Arkivfoto: Morten Stricker.
50 personer er det højeste, der må være med til en begravelse eller bisættelse. Det får provst til at opfordre til, at folk viser deres medfølelse på andre måder.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Højtideligheden er kun for indbudte.

Sådan står der i bunden af stort set alle dødsannoncer i disse dage, og årsagen er enkel: 50 deltagere er det maksimale, der må være med til en begravelse eller en bisættelse.

Det sætter mange mennesker i et dilemma, for hvordan kan man så ære en afdød og vise sin respekt for de pårørende, når man ikke kan deltage i afskeden? Provsten i Ringkøbing Provsti, Margrethe Koch, opfordrer derfor til at vise sin medfølelse på andre måder ved at tage nogle gamle skikke i brug igen, især i de små samfund, hvor man typisk er tættere på hinanden.

- Man kan vise sin medfølelse ved at sætte flaget på halvt eller bruge skikken med at sætte blomster ud til vejen, når ligfølget kommer forbi. Det betyder noget for dem, det drejer sig om, siger Margrethe Koch, der også opfordrer til, at man ringer og skriver til de pårørende.

Annonce

Kun 50 totalt set

Når reglerne siger 50, så betyder det 50 personer totalt set. Det betyder, at hvis der er 25 i kirken, må der være 25 på kirkegården - og det er kun på kirkegården eller indenfor et kirkedige. Eksempelvis må der ikke stå folk på Torvet i Ringkøbing og følge en bisættelse fra Ringkøbing Kirke, når rustvognen kører op til døren.

Corona-nedlukningen i foråret har også betydet, at nogle vælger en udendørs begravelseshandling.

- Vestjyder er gode til at klæde sig på. Vi har haft en del udendørs begravelser, og det har været rigtig fint, og folk har været tilfredse med det, siger Inge-Dorthe Kaasgaard, der som sognepræst i Ølstrup og Torsted har nogle af de allermindste kirker i provstiet.

Pårørende kan bede om at få højtideligheden streamet, og her skal kirkebetjeningen sige ja til at hjælpe med det. De kan også vælge, at afdøde bliver kremeret, og at der så holdes en højtidelighed når kirken bliver åbnet op igen, men Margrethe Koch peger på, at det bliver svært at vide, hvornår det kommer til at ske.


Man kan vise sin medfølelse ved at sætte flaget på halvt, eller bruge skikken med at sætte blomster ud til vejen, når ligfølget kommer forbi. Det betyder noget for dem, det drejer sig om.

Margrethe Koch, provst i Ringkøbing Provsti
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Ringkøbing-Skjern

I næste uge får tusindvis af kommunens borgere nyt internet og tv-signal: Sådan skal du forholde dig

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce