Annonce
Rejser

Provence: Helt ekset med Aix

Man er da nødt til at købe marmelade, når sælgeren har så flot et skæg. Foto: Jens Rasmussen
Aix-en-Provence kan aldrig blive din by. Det er Paul Cézannes. Men han deler gladeligt ud af godbidder.
Hvis man var i Aix-en-Provence i begyndelsen af oktober i år og med anlæg for bare en anelse drillesyge, var det ret sjovt at sende en mail til vennerne derhjemme – eks-venner måske – og bare skrive: "Jeg går rundt i 23-24 grader. Hvad med dig?"
Med de kaskader af regn oktober bragte til Danmark, var det måske lidt ondt.
Men når man nu går rundt i sådanne varmegrader og bare vil dele ud af sin glæde …
Når du planlægger ferie, kan jeg kun anbefale et x ved Aix. Solen er daglig gæst, men den er ikke alene. Gaderne vibrerer af liv. Du kan ikke undgå at rende ind i et marked.
Bliver du træt af det, kan du nyde byens mange springvand eller den barokke arkitektur – Aix bliver ofte kaldt "det lille Versailles" på grund af den elegante arkitektur – eller tage en slapper med et glas eller en kop på en café – der er masser af dem.
Og bliver du stresset af de mange joviale mennesker, så kør ud i lavendel-landet. Det vrimler med lavendler. Tag et kig på Sainte-Victoire-bjerget og de smukke landskaber, der ligger for bjergets fod.
Det gjorde Paul Cézanne. Og Aix-en-Provence er om nogens Cézannes by.
Paul Cézanne var ven med forfatteren Émile Zola. Vandreture med vennen Zola fik Cézanne til at indse, at malerkunsten var hans udtryksform. Og Aix-en-Provence var hans by.
"Når du er født her, er intet andet sted godt nok", har Cézanne sagt om sine fødeby.

Det store C

Man kan se mange af Cézannes værker på museet Granet i Aix. Og hele byen er i det hele taget Cézannet til. Man bliver guidet rundt i byen via et stort C på vejen, og så kan man se, hvor han boede, hvor han gik i skole, spiste, malede – ja, hvor han levede.
Den spanske maler Pablo Picasso har også flere gange været i Aix, og han kaldte Cézanne "vores allesammens fader".
Og netop Picasso bliver om kort tid endnu en magnet for byen. I 2021 får Aix-en-Provence et Picasso-museum. 4600 kvadratmeter skal give plads til omkring 2000 værker. Man venter årligt en halv million gæster.

Château med vin og kunst

Knap så stort og slet ikke med samme antal værker finder man på Château la Coste en halv times kørsel uden for Aix. Men et imponerende kombineret vinhus og hotel.
Vinhuset har 300.000 gæster om året. Ønsker man en overnatning, er prisen mellem 650 og 1500 euro (4875-11.250 kroner) – men så er morgenmad og vinsmagning også inkluderet i prisen.
Og man kan nyde dyr kunst på væggene, blandt andre danske Per Kirkeby og REM-forsangeren Michael Stipe.
Skal du have friske grøntsager, så er Aix et særdeles godt bud. Foto: Jens Rasmussen
Hvis det kniber med at finde et marked i Aix-en-Provence, bør man nok søge optiker. Foto: Jens Rasmussen
Aix-en-Provence er Paul Cezannes by. Foto: Jens Rasmussen
Aix kunne diske op med 24-25 grader i begyndelsen af oktober - så er det udevejr. Også hos Les Deux Garcons. Foto: Jens Rasmussen
En imponerende udsigt over vinmarker og natur fra hotellet vedChâteau la Coste. Foto: Jens Rasmussen
Marie Rozet - og det udtales ligesom vinen - ved Tom Shannons kunstværk "Dråben". Château la Coste gør det ikke bare i vin, men har også en imponerende kunstsamling. Foto: Jens Rasmussen
Marie Rozet - og det udtales ligesom vinen - ved Tom Shannons kunstværk "Dråben". Château la Coste gør det ikke bare i vin, men har også en imponerende kunstsamling. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce