Indland

Prominente politikere kaprer lygtepæle for tidligt

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der er kamp om lygtepælene rundt om i landet, da politikerne gerne vil have de bedste pladser.

Det er tilsyneladende ikke alle partisoldater, der kan afkode klokken.

Således er valgplakater med en række prominente politikere hængt op før klokken 12 lørdag, hvilket er imod reglerne og kan udløse en bøde.

I Silkeborg kunne man lørdag formiddag allerede se ansigterne på folketingsmedlemmer Kristian Pihl Lorentzen, Kristian Jensen samt Gitte Willumsen fra Venstre ifølge TV2 Østjylland.

Allerede tirsdag blev der i Norddjurs flere steder ophængt plakater med folketingsmedlem Britt Bager (V).

I Brøndby hang der tidlig lørdag morgen plakater med folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S) ifølge TV2 Lorry.

- Det er en klar fejl, hvis de hænger der. Det må de ikke, det er klart, siger Mattias Tesfaye, inden han afbryder forbindelsen for at undersøge sagen.

Ifølge reglerne i Københavns Kommune står han til at modtage en bøde på 170 kroner per plakat, der er hængt for tidligt op.

Valgplakater, der er opsat ulovligt, koster 230 kroner per plakat. Det kan være plakater, der er ophængt for lavt eller til fare for trafikken.

Vejdirektoratets afgift afhænger derimod af omkostningerne for at tage plakaten ned.

Hvis reglerne bliver brudt, skal myndigheden for den vej, plakaten hænger på, kontakte den ansvarlige, der så har 24 timer til at tage plakaten ned.

Fredag hang der plakater med partiet Klaus Riskær Pedersen i den østjyske landsby Askildrup Ifølge Ekstra Bladet.

Allerede i sidste uge blev der hængt plakater op i København med Samira Nawa (R), der stiller op til Folketinget.

De fleste af hendes plakater er dog vendt, så det kun er bagsiden, man kan se. På den blanke side er der med tynd sprittusch skrevet forskellige budskaber relateret til valget til EU-Parlamentet, hvor det var tilladt at hænge plakater op.

Folketingsvalget blev udskrevet onsdag og skal afholdes 5. juni. Dermed bliver det en lang valgkamp i år.

Valget til EU-Parlamentet afholdes søndag 26. maj.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce