Udland

Professor: Vi går et "sundere" EU-Parlament i møde

EP-valget blev et skelsættende brud med 40 års politik - men ikke til det værre ifølge Marlene Wind.

De foreløbige resultater af europaparlamentsvalget viser stor tilbagegang for parlamentets to største partigrupper, konservative EPP og socialdemokratiske S&D.

Det er ifølge EU-professor Marlene Wind "skelsættende", da den liberale gruppe Alde samtidig ser ud til at vokse med 39 mandater til i alt 105, mens De Grønne bliver EU's fjerdestørste gruppe med 67 mandater i alt.

- Fordi på den måde er der sket et brud med de 40 år, hvor to partier, EPP og S&D, har kunnet skabe flertal sammen og styret den daglige politik, udpegelser til toneangivende poster og meget andet, siger Wind.

Ifølge EU-Parlamentets nyeste offentliggjorte tal beholder EPP med 180 mandater sin førertrøje i parlamentet. Det er et fald på 41 mandater i forhold til valget i 2014.

S&D skrumper med 39 pladser, men forbliver det næststørste parti med 152 mandater.

EU-Parlamentet er på den måde blevet et mere "almindeligt" parlament i den forstand, at de to store partier nu må åbne op og danne nye alliancer.

- Det mener jeg egentlig, er et sundere parlament, hvor man går mere på kompromis og giver noget her og tager noget der, siger Marlene Wind.

I de foreløbige resultater står de højrenationale, EU-skeptiske partier til at blive styrket og får i alt 172 mandater. Det er ifølge Marlene Wind ikke nok til at påvirke EU markant.

- Så Salvinis drøm om at mobilisere nok EU-skeptiske kræfter til at blokere og fundamentalt ændre EU er brast, siger Wind.

- Idéen om, at "sorte" EU-skeptiske partier ville tonse ind i parlamentet og lave ravage i de næste fem år, ser ikke ud til at blive til virkelighed med de tal, vi har nu, siger hun.

Lederne af både EPP og S&D afsagde sig efter de foreløbige resultaters offentliggørelse at samarbejde med grupper, der modvirker EU og dets værdier.

- De (EPP og S&D, red.) kommer til at kigge mod Alde og De Grønne, som jo begge er EU-positive partier og har flere mærkesager til fælles med de store midterpartier, siger Wind.

De foreløbige resultater er baseret på nationale målinger, delvise resultater og valgstedsmålinger.

/ritzau/

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Hilde-sagen diskuteret i udvalg: Loven er overholdt siger udvalgsformand

112

Veteranbil ødelagt af ild: Folkevognsrugbrød brød i brand

Tophistorier

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen