Annonce
Indland

Professor: Staten har ansvar for stigning af unge rygere

Cigaretter falder ikke ned til de unge fra himlen. De bliver påvirket hårdt af tobaksindustri, siger forsker.
Annonce

Det er statens ansvar at skabe rammerne for tobaksindustriens påvirkning af unge i Danmark.

Men staten har ikke taget sit ansvar alvorligt, mener Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse på Københavns Universitet.

- Cigaretter er jo ikke noget, der falder ned fra himlen. De bliver pushet meget hårdt af en skruppelløs tobaksindustri, siger hun.

Det sker både i film på for eksempel Netflix og gennem influencers på sociale medier. Trykket fra tobaksindustrien er der hele tiden, påpeger forskeren.

- I den anden ende er der så staten, der kan yde et modtryk, og der har bare ikke været noget modtryk herhjemme siden 2007, hvor vi fik rygeloven.

- Staten har siddet på hænderne, og det gør den ikke i andre lande. I andre lande som for eksempel Norge, Sverige og Finland har staten været der til at beskytte de unge, siger hun.

Jyllands-Posten bringer mandag en artikel, hvor Danske Regioner foreslår, at prisen på en pakke cigaretter skal fordobles til 80 kroner.

- Hvis man kun skal vælge en eneste ting, der skal gøres, så er det en høj pris på tobak. Det, ved vi, har en effekt, og det er dokumenteret fra hele verden, siger professoren.

Den foreslåede pris bør være et minimum, påpeger Charlotte Pisinger, og der skal ikke være nogen billige cigaretter tilbage, lyder det.

Antallet af unge rygere er steget det seneste år. 28,5 procent af alle de 16 til 24-årige ryger dagligt eller en gang i mellem, skriver Jyllands Posten.

I 2015 var det godt 25 procent.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: På god fod med Odin

Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce