Skjern

Professor: Mor pressede på for at få søn knoglemarvstransplanteret

To gange bragte den 36-årige kvinde muligheden for knoglemarvstransplantation op under statusmøder om sønnens tilstand med professor på Aarhus Universitetshospital. Foto: Jørgen Kirk

Herning/Skjern: På tredjedagen af retssagen mod den 36-årige mor fra Skjern, der står tiltalt for at have tappet blod fra sin søn gennem fem år, fortalte professor og børnelæge Henrik Hasle i retten, at moren pressede på for at få sønnen knoglemarvstransplanteret.

To gange bragte den 36-årige kvinde muligheden op under statusmøder om sønnens tilstand med professoren på Aarhus Universitetshospital, Skejby. Ved en knoglemarvstransplantation indsættes stamceller fra en anden person.

- Tiltalte foreslog at stamcelletransplantere ham. Det var oppe at vende to gange. Første gang var halvandet år inden anholdelsen. Jeg havde ikke lyst til at transplantere ham, for jeg vidste ikke, hvad han fejlede, sagde professoren, der var ansvarlig for behandlingen af drengen

I april 2017 spurgte moren endnu mere insisterende på en stamcelletransplantation.

- Det var et tydeligt ønske fra tiltaltes om, at det skulle ske. Hun havde kontakt med en anden familie med et barn, som var transplanteret, og det mente hun også kunne gøres med hendes søn. Jeg kunne dog ikke anbefale det, forklarede professoren.

Han undersøgte sagen om det transplanterede barn, men der var en tale om en anden sygehistorie, og derfor blev muligheden for en knoglemarvstransplantation lagt til side.

En stamcelletransplantation udføres, hvis knoglemarven ikke fungerer og derfor ikke producerer blod.

- Det kan skyldes en medfødt fejl eller opstå ved leukæmi. Man erstatter marven med celler fra en anden person i form af en blodtransfusion, og så finder blodet vej til knoglemarven og vokser frem der. Det er et farligt indgreb med en dødelighed på fem til ti procent. Der skal være rigtig god grund til en transplantation, sagde professoren.

Under en konference bragte en amerikansk kollega det på tale, om drengens mor kunne lide af Münchhausen by proxy, altså skadede sit barn med vilje.

- Jeg tænkte, at det var en utænkelig tanke, sagde professoren.

Ingen andre kolleger bragte teorien på bane, så professoren forlod den frem til juni 2017. Da kom han til den konklusion, at den eneste logiske forklaring på drengens kroniske blodmangel var, at moren åreladede drengen. Derpå underrettede han Ringkøbing-Skjern Kommune, og så rullede sagen.

0/0
Skjern

Aktivitetsdag rystede efterskole og handicappede sammen: Vi er alle forskellige og gode, som vi er

Skjern

Så kom fårene på lyng

Skjern

Konfirmationer i Skjern Kirke søndag den 28. april

112

Politiet kørte til én forbrydelse - sigtede ung mand for en anden

Skjern

Specialefterskole har bygget ud: Bedre undervisning og mere sang

Skjern

Laksene venter på slusen og bedre vejr