Annonce
Ringkøbing-Skjern

Professor: Derfor skaber corona hos mink bekymring

Beslutningen om at fastsætte en radius på 7,8 kilometer kommer efter undersøgelser blandt de første 20 smittede farme i Nordjylland. Her har det vist sig, at 19 af dem lå inden for en afstand af 7,8 kilometer til mindst én anden smittet farm. Foto: Morten Stricker
Annonce

Vestjylland: Beslutningen om, at minkfarme skal slås ned inden for en radius af 7,8 kilometer fra en minkfarm med coronasmitte, har skabt undren i branchen.

For nogle kan det virke som en overreaktion, at raske mink må lade livet, fordi nabofarmen har konstateret smitte. Men ifølge Lars Erik Larsen, der er professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, er der god rund til at være bekymret over den smitte, der ses på minkfarmene. Man har set, hvordan coronavirussen muterer, når den rammer minkene. Det har skabt en frygt for, om mutationen kan betyde, at en fremtidig vaccine ikke vil have den ønskede effekt.

- Vi ved det ikke endnu, men rent teoretisk er der en risiko for, at en vaccine ikke har samme effekt, når der er sket en mutation som den, vi ser hos mink, siger Lars Erik Larsen.

Annonce

Kan starte smittekæder

Mens det endnu er uklart, hvad en mutation kan betyde for en vaccine, står det klart, at mink kan være med til at starte smittekæder blandt mennesker.

I Nordjylland har man fundet de samme mutationer af sygdommen hos både mink og mennesker, og man ved derfor, at minkene har spillet en rolle i smittespredningen.

- Mink står så tætte, at virus hurtigt kan sprede sig og dermed også sprede sig videre til mennesker, og så er det en politisk beslutning, om man kan acceptere, at der starter smittekæder hos mink, siger Lars Erik Larsen, der er professor ved Københavns Universitet.


Vi ved det ikke endnu, men rent teoretisk er der en risiko for, at en vaccine ikke har samme effekt, når der er sket en mutation som den, vi ser hos mink.

Lars Erik Larsen, professor.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Det mener borgerne om mundbind-reglen: - Folk var begyndt at sløse

Ringkøbing-Skjern

Nu ryger de sidste to minkfarme: Niels Chr. Poulsen er nabo til det første coronatilfælde i Holstebro

Annonce