Danmark

Privat udlåner kontaktede Karen med psykisk sygt barnebarns gæld: Uforskammet og ulovligt

Lånetjenesten Primutu, der tilbyder lån mellem private til høje renter, lever mod politikernes ønske i bedste velgående. Karen Madsens barnebarn på 21 år har borderline og er blandt låntagerne på siden. Foto: Timo Battefeld
Karen Madsen fik et chok, da ukendte personer kontaktede hende for at opdrive hendes barnebarns gæld til en privat udlåner på lånetjenesten Primutu. Barnebarnet på 21 år lider af borderline og står i RKI, men det forhindrede hende ikke i at optage lån på Primutu, der formidler lån mellem private til op mod 100 procent i rente om måneden.

Gæld: 69-årige Karen Madsen sad i bussen på vej over Storebæltsbroen flere hundrede kilometer fra sit hjem i Sønderborg, da hun genkendte pippet fra sin Iphone som en sms. Mens hun læste beskeden, følte hun sin kropstemperatur stige. Hendes normale reaktion ville være at skælde ud, men hun stoppede sig selv. Bussen var ikke et sted, hun ville lave en scene.

Karen Madsen modtog sms'en klokken 10.47 den 4. marts. Da hun en time senere stod af Flix-bussen i DGI-byen var hun endnu ikke dampet af. Hendes ben bevægede sig med hastige skridt mod den aftale, hun havde med en veninde, men hendes tanker kredsede stadig om beskeden. Den var uforskammet, synes hun.

"Vores håb er, at du som familiemedlem kan og vil hjælpe (barnebarnet) og (tidligere svigerdatter), så de får hjælp til at komme ud af deres lånespiral på Facebook og Primutu.dk", stod der blandt andet.

Karen Madsen er fortørnet over, at hun og andre familiemedlemmer får sms'er fra private udlånere om barnebarnet og barnebarnets mors gæld til lånetjenesten Primutu og långivere på Facebook. Foto: Timo Battefeld

- Kommer aldrig ud af gælden

Sms'en er sendt fra et taletidskort, som ukendte personer har brugt til at kontakte Karen Madsen, fordi hendes 21-årige barnebarn og hendes tidligere svigerdatter har optaget lån på Facebook og Primutu.dk. Hjemmesiden formidler lån mellem private til renter op mod 100 procent om måneden, og barnebarnets registrering i RKI har tilsyneladende ikke været nogen hindring for at optage et lån.

- Jeg bliver gal over, at der sidder nogle og lokker svage og hjælpeløse personer ind i en gæld. Mit barnebarn er på offentlig forsørgelse og kommer aldrig ud af sin gæld, siger hun.

Karen Madsens barnebarn begyndte at tage kviklån, da hun var 19 år gammel, og på to år har hun gennem kviklån og private lån oparbejdet en gæld på cirka 40.000 kroner. Hun lider af borderline og har ifølge hendes farmor svært ved at gennemskue konsekvenserne af sine handlinger.

- Sygdommen gør hende impulsiv. Hun har en aftale med hendes far om ikke at optage lån, men hun gør det alligevel. Hun kan ikke styre det. Hun bor i en lille lejlighed og har også social angst, så når hun keder sig, tager hun lån, siger Karen Madsen.

Fik pengene på en time

Den sociale angst er også grunden til, at barnebarnet ikke selv er tilstede i Karen Madsens rækkehus i Sønderborg, mens avisen er på besøg. Barnebarnet har i stedet sagt god for, at hendes farmor fortæller om hendes oplevelser med lånetjenesten Primutu. I sin egen stue lægger hun ikke skjul på sin vrede.

- Det er uforskammet og ulovligt at kontakte mig og fortælle om mit barnebarns og min tidligere svigerdatters gæld. Det rager ikke mig, hvad mit barnebarn og hendes mor skylder. Det er deres privatliv, siger Karen Madsen.

Hendes barnebarn har fortalt hende, at det kun tog en time fra, hun ansøgte om lånet til, hun fik pengene. Karen Madsen har opfordret hende til at betale pengene tilbage, men det vil hun ikke.

- De har skrevet ud til alle, at hun skylder dem penge. Det er hun vred over, og derfor vil hun ikke betale dem nu, siger Karen Madsen.

Nummeret sms'en er sendt fra tilhører et taletidskort. Foto: Timo Battefeld

Overvejer politianemeldelse

Barnebarnets far, som er Karen Madsens søn, har også fået beskeden om sin datters og datterens mors gæld. Beskederne har fået Karen Madsen til at overveje at politianmelde Primutu, långiveren og afsenderen af sms'en. Det sidste kan vise sig at blive en udfordring.

Da Karen Madsen ringer op til afsenderen af beskeden for at finde ud af, hvem personen bag taletidskortet er, viderestilles hun til en automatisk telefonsvarer uden ledetråde til, hvem der står bag. Samtidig siger barnebarnet, hun ikke kan huske, hvem hun lånte pengene af på Primutu.

Henning Madsen, ekspert i persondata og formand for Rådet for Digital Sikkerhed bekræfter, at det er ulovligt når barnebarnets personlige oplysninger om gæld på den måde bliver videregivet.

- Man kan ikke bare begynde at kontakte familiemedlemmer. En gæld vedrører låntager og långiver, ikke nogle andre. Hvis jeg var bedstemor her, så ville jeg gå til Datatilsynet og rejse en klagesag. Datatilsynet kan begære tjenesten lukket eller indstille sagen til en politimyndighed, hvis tilsynet finder, der er sket en lovovertrædelse, siger han.

Avisen Danmark har af hensyn til barnebarnets situation valgt at anonymisere hende. Hendes fulde identitet er avisen bekendt.

Nummeret sms'en er sendt fra tilhører et taletidskort. Foto: Timo Battefeld
0/0
Annonce
112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112

Knivstikkeri i Ådum: Fuld mand stak sin kammerat

112

Udrykning i nat til genbrugsplads: Småt brændbart futtede af

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Grim ulykke i havnen var en ener: Meget få sejlere blander alkohol og sejlads

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Erhverv

Udsigt til at blive servicehavn: Horns Rev 3 bliver indviet i Hvide Sande

Annonce