Annonce
Vestjylland

Privat initiativ kan fjerne læreruddannelsen fra Vestjylland

Er Herning ved at gøre comeback som seminarieby på bekostning af Nørre Nissum? Arkivfoto
Kristian Jensen bag idé om privat læreruddannelse i Herning - det vil fjerne grundlaget i Nørre Nissum, Holstebro og Skive
Annonce

Nørre Nissum: Læreruddannelsen i Nørre Nissum har gennem historien været udsat for adskillige forsøg på at få den lukket, men det er altid lykkedes seminariet, som det jo kaldtes dengang, at overleve.

Nu er der igen en situation, hvor læreruddannelsen i det vestjyske er i fare. Denne gang er det ikke en trussel fra bestyrelsen for VIA University College, som det ellers har været de seneste gange. Siden har samme bestyrelse ændret kurs og går nu ind for, at det er vigtigt at bevare de mindre læreruddannelser i Vestjylland.

Nej, denne gang er det planerne om, at der skal oprettes en privat læreruddannelse i Herning, som truer den vestjyske læreruddannelse i Nørre Nissum og Holstebro. Det er som en slags tak for sidst, da det daværende seminarium i Herning blev lukket i 1989, og politikerne dengang valgte at bevare Nørre Nissum Seminarium. Nu kan oprettelsen af et privat seminarium til gengæld betyde, at der ikke vil være lærerstuderende nok til uddannelserne i Nørre Nissum, Holstebro og Skive, og dermed vil læreruddannelsen i Region Midtjylland blive koncentreret til Århus, Silkeborg og det private seminarium i Herning. Og altså slet ingen i Vestjylland.

Det er tidligere næstformand i Venstre, Kristian Jensen, der er en af dem, der stå bag tanken om en privat læreruddannelse i Herning, og han forklarer det med, der er brug for en ny type lærer og dermed en ny uddannelse.

Annonce

Vagt i gevær

Det har naturligvis fået mange til at råbe vagt i gevær, fordi der i Folketinget måske tegner sig et flertal for at give lov til at oprette et privat seminarium i Herning.

Fra VIA University College er for eksempel Elsebeth Jensen, uddannelsesdekan for læreruddannelsen, samt prorektor Gitte Sommer Harrits gået til modangreb i et læserbrev.

Dog ikke på udtalelsen om, at der er behov for at styrke læreruddannelsen. Den kritik finder man berettiget. Men de kan ikke se, at et privat alternativ skulle være svaret på udfordringen.

- Man bryder med grundlæggende principper i den måde, vi driver videregående uddannelser i Danmark på, skriver de blandt andet.

Og så skriver de, at en ny privat læreruddannelse i Herning vil få dramatiske konsekvenser for udbuddet af læreruddannelsen i det vestlige Jylland.


Konkret vil etableringen af en læreruddannelse i Herning betyde, at eksisterende udbud i Nørre Nissum, Holstebro og Skive vil blive truet af lukning.

Elsebeth Jensen og Gitte Sommer Harrits, VIA University College


"Konkret vil etableringen af en læreruddannelse i Herning betyde, at eksisterende udbud i Nørre Nissum, Holstebro og Skive vil blive truet af lukning. Disse udbud oplever i disse år vigende søgning, men vi har VIA valgt at fastholde dem, fordi vi opfatter det som vigtigt at kunne sikre forsyningen af lærere i Vestjylland. Men med en skærpet konkurrence kan det meget let blive en realitet, at kommende generationer af lærere i Vestjylland må komme fra Silkeborg eller Århus - eller fra den private uddannelse i Herning."

Derfor sammenligner de situationen med det aktuelle omkring vacciner, at der er virkninger og bivirkninger.

"Set fra vort perspektiv kan det godt være, at forslaget om etablering af en fri læreruddannelse har gavnlige virkninger for nogle. Men bivirkningerne syntes slet ikke undersøgt - og de er mange."

Annonce

Lokale protester

Også her lokalt er  det via læserbreve blevet advaret mod at give lov til en fri læreruddannelse i Herning.

Lokalformanden for SF i Lemvig, som også er lektor på læreruddannelsen i Nørre Nissum, Dorete Kallesøe, skrev et længere indlæg i vores søndagsavis, hvor hun også beskrev, at det kan gå hen og blive en geografisk katastrofe.

- Det er endnu sværere at skaffe lærere i områder uden en læreruddannelse, skriver hun.

Hun er som repræsentanterne fra VIA enig i, at der er behov for en revision af læreruddannelsen, og derfor håber hun, at denne diskussion om en fri læreruddannelse er med til at trække den etablere uddannelse i den rigtige retning.

Også konservative formænd fra Lemvig og Holstebro i Jens Lønberg og Gitte Bach Andersen, er helt enige i begge konklusioner, nemlig at en ny læreruddannelse i Herning vil smadre de eksisterende, samt at der er behov for en revision af læreruddannelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce