Annonce
Debat

Prioriterer politikerne pengene til ældreområdet rigtigt?

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern har man akutpladser to steder i kommunen. På Egvad Plejecenter og Fjordparken i Ringkøbing. Akutpladserne benyttes af borgere, som har en eller flere akutte behov eller er udskrevet fra sygehuset efter en kort indlæggelse, hvor de endnu ikke er færdigbehandlet. De kan have brug for intravenøs antibiotikabehandling eller andre behandlingstiltag, som kræver tæt observation og tæt opfølgen på den enkelte borger for at sikre, at borgeren hurtigst muligt bliver rask igen.

Det er afgørende for patientsikkerheden og plejen, at de nødvendige kompetencer og normeringer er tilstede for at kunne observere, koordinere og udføre den krævede pleje og behandling.

Opgavekompleksiteten hos de borgere, som ender på akutpladser, er meget høj, for ellers ville de være udskrevet til eget hjem. Der er derfor brug for en væsentlig højere normering på disse pladser end på almindelige plejehjemspladser.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet klare retningslinjer. Lægeordinerede behandlingsopgaver i en akutfunktion varetages primært af sygeplejersker med de nødvendige uddannelsesmæssige kvalifikationer og klinisk erfaring. Der skal løbende ske en kvalitetssikring og opfølgning, og der skal være det nødvendige udstyr og medicin.

I efteråret vedtog regeringen en national handleplan for den ældre medicinske patient, hvor der blev givet 445 millioner kr. på landsplan for at styrke akutfunktionerne i kommunerne. Ringkøbing-Skjern fik godt en million kroner til at styrke akutfunktionerne og godt en halv million kroner til kompetenceudvikling.

Normeringen på akutpladser er for lav

Sygeplejerskerne på akutpladserne i Ringkøbing-Skjern er voldsom presset set i forhold til alle de opgaver både pleje og behandling, og ikke mindst den koordinerende opgave, kræver. I en aftenvagt på Fjordparken er der to personaler (en sygeplejerske og en assistent) til at tage sig af 12 beboere. Det kan være meget komplekse, akutte plejeopgaver, hvor der skal måles værdier flere gange i vagten eller gives intravenøs væske eller antibiotika. Dertil kommer alt det fundamentale som mad, personlig pleje, omsorg og samtale med de pårørende. Kvaliteten er afgørende i forhold til hvor hurtig borgeren bliver "rask" igen. Desværre oplever sygeplejerskerne ofte, at de må gå på kompromis med den faglige kvalitet.

Skæv prioritering af midlerne til den ældre medicinske patient

Kommunen har i alt fået 1,5 million kroner i 2016 og 1,7 millioner kroner i 2017 i ekstra bloktilskud til den ældre medicinske patient.

På møde i Socialudvalget i oktober måned besluttede politikerne, at pengene skulle bruges til ansættelse af en sygeplejerske til analyse og forebyggelse af indlæggelser og udgifter, til inventar, pc, skærme m.m. I alt udgifter på 488.000 kr. Det er et godt tiltag, som kan spare kommunen udgifter i forhold til indlæggelser og genindlæggelse, men det har jo aldrig været meningen, at pengene skulle bruges til inventar o.lign. Hvad blev der af resten af pengene? Er de røget i kommunekassen?

Regeringens intension med pengene til den ældre medicinske patient er bl.a. en styrket indsats for akutfunktionerne, kompetenceløft til hjemmesygeplejerskerne og styrket indsats mod overbelægning. Der er derfor brug for, at de kommunale politikere tager ansvar og sørger for nødvendige kompetencer og ressourcer.

Dansk Sygeplejeråd mener, det er afgørende, at pengene, som er tilført kommunerne til den ældre medicinske patient, værdighedspuljen og lignende bliver brugt der, hvor hensigten var, og ikke til alt muligt andet såsom pc og inventar eller andre driftsmæssige ting. Det er politikerne, som skal sikre, at der er de nødvendige kompetencer og ressourcer for at kunne udføre en ordentlig kvalitet i ældreplejen.

En meget kraftig opfordring til politikerne i Ringkøbing-Skjern skal lyde, at der er brug for en øget normering på akutpladserne i kommunen for at kunne løfte en ordentlig kvalitet. Der er brug for flere sygeplejersker på området, så brug pengene rigtigt.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Corona og naboklager stoppede projektet i to år: Nu bygges ferielejligheder og yogastudie i udkanten af Ringkøbing

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Naturkraft har brug for ekstra millioner: Nu er det op til politikerne, om de vil den sikre skrantende attraktion

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Kom med ind i Onecollections nye domicil i Ringkøbing: Nu har stifterne endelig fået eget kontor

Skjern

Børn i kørestol skal også have grønne fingre: Skjernåskolen får legat til højbede

Debat

Raunonia er en ommer: Hvornår kommer det lovede borgermøde og åbenheden?

Nordsøen skal plastres til med energiøer og vindmøller for hundredvis af milliarder: - Det er en rigtig, rigtig god forretning, lover klimaministeren

Skjern

Sif skammer sig ikke længere over at være en mand i dametøj: - Hemmeligheden gjorde mig indebrændt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da 18-årige Henrik fra Nr. Vium får en genial idé - en havestøvsuger, Yrsa og Tage sparker liv i bageriet i Borris og andre glimt fra Gamle Dage

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Navne

Grundlæggeren af Det Kristne Gymnasium er død: Jørgen Skydstofte var en pioner af Guds nåde

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Skjern

Spiritusfestival tørster efter frivillige: Arbejdsopgaverne uddeles i små overskuelige dråber for at skaffe flere til

Sport For abonnenter

Ren magi af Kasper Chopart: Scorede sejrsmål ud af det rene ingenting med skud fra midten af banen

Vestjylland

Tidligere skovrider er kritisk: Vestjyske skove bliver ødelagt af at blive naturnationalparker

Annonce