Annonce
Danmark

Prins Henriks LP-plader solgt: Ny ejer lover rundvisning med champagne og glamour

Finn Torslow glæder sig tirsdag, når en kurér afleverer de 900 vinylplader, som har tilhørt Prins Henrik. Foto: Carina Mayner
Finn Torslow vil åbne sine private - og ret royale - gemakker på Det Gamle Mejeri for offentligheden.

Torrild: Det blev Finn Torslow, ejer af Det Gamle Mejeri i Torrild, der søndag aften på en auktion købte Prins Henriks private pladesamling. Han fik den for det højeste bud på den nette sum af 46.000 kroner. Nogle af de 900 vinylplader vil blive solgt på det årlige julemarked sidst på året, andre vil indgå som interiør i hans bolig i samme bygning.

- Det var måske lige i overkanten at byde så meget for pladerne. Men nu har jeg dem, og det er jeg glad for, siger den 69-årige købmand, som i 2015 overdrog det gigantiske julemarked til Michael Lund, men som stadig hjælper til i højsæsonen. Desuden ejer han stadig bygningen, som også rummer en kæmpe privatbolig, som han benytter, når han ikke bor i sit sommerhus på Vestkysten.

Annonce

Prins Henriks vinylplader indeholder mest klassisk musik samt folkemusik fra hele verden, og jeg glæder mig til at høre dem. Også selv om jeg nok mest hører pop.

Finn Torslow, julemand i Torrild og nyslået ejer af Prins Henriks pladesamling

Elsker guld og glamour

Privatbolig er måske så meget sagt, for besøger man Finn Torslow, bliver man straks overvældet af de mange antikviteter og minder, som fylder fra loft til gulv.

Mest iøjenfaldende er de snesevis af fotos af den kongelige familie, der altid har betydet meget for julemanden fra Torrild. Og tingene skal helst være forgyldte - for guld betyder meget for beboeren. Derfor valgte han også at få forgyldt den 70 centimeter høje buste af Dronning Margrethe, som han købte i december. De øvrige 299 buster, som Jim Lyngvild satte til salg, er hvide.

- Jeg kan godt lide glamour, guld og spændende historier, og det rummer den danske kongefamilie i den grad. Derfor måtte jeg også byde, da Prins Henriks vinylplader kom på auktion. Nu glæder jeg mig bare til at få dem leveret med kurer tirsdag, siger Finn Torslow, som dog ikke har tænkt sig at beholde samtlige 900 LP-plader.

Rundvisninger med kransekage

En del af pladerne vil blive solgt på det årlige julemarked, som åbner i nabolokalerne til oktober. Her vil de få en fremtrædende plads sammen med blandt andet den Daimler Krone 1, som Finn Torslow har ejet i mange år, og som var Dronning Margrethes første bil.

- De resterende vil blive udstillet inde i privaten, som jeg agter at åbne for offentligheden ved at tilbyde rundvisninger. Jeg føler, at jeg efterhånden har så mange spændende ting, som andre kan have glæde af at se. For eksempel de mange sager, jeg købte, da "Grevinden på tredje" (tv-dokumentar fra 1996 red.) Erna Hamiltons ejendele blev solgt på auktion hos Bruun Rasmussen. Dem elsker mine gæster altid at se og høre mig fortælle om, fortæller Finn Torslow.

Ideen er, at han vil lave rundvisninger for op til 10 personer ad gangen. For at skabe en stemning af glamour lægger gæsterne ud med at få et glas champagne og et stykke kransekrage, inden værten viser rundt i de rødmalede stuer, hvor der også hænger masser af fotos af de berømtheder, han har mødt i sit snart 70-årige liv.

Prins Henrik mødte han aldrig personligt, men de har dog vinket til hinanden engang, da Torslow så ham gennem en rude i det inde København.

- Selvfølgelig bankede jeg på ruden, og Prins Henrik vinkede da også straks tilbage til mig. Dronningen derimod talte jeg med, da hun i 2006 besøgte Hvide Sande i anledning af byens 75-års jubilæum og jeg, stik imod alle foreskifter, fik skaffet mig adgang til at give hende en buket blomster. Den blev hun angiveligt meget glad for, siger julemanden, der laver rundvisning i privaten første gang søndag 1. marts. Vil man sikre sig en plads, kan Finn Torslow kontaktes på tlf. 40166800.

Erna Hamiltons mindevæg og en guldbuste af Dronning Margrethe er nogle af de ting, som gæster kan se under et besøg hos Finn Torslow. Foto: Carina Mayner
Finn Torslow er vild med alt, hvad der har med kongehuset at gøre. Her ses han med et puslespil med Dronning Margrethe som barn. Foto: Carina Mayner
Et fuldt opdækket bord står altid parat hos værten. Billedet her stammer fra et besøg i 2011, men opdækningen findes stadig. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Selvfølgelig er pengeskabet forgyldt. Arkivfoto fra 2011
Der findes meget nips hos Finn Torslow. Nu får offentligheden mulighed for at komme ind og se hans private gemakker. Fotoet her er fra 2011.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Ørskovs mor ansat i stilling, som datteren fik trumfet igennem i byrådet

Vestjylland

Gylden trio på Lystbækgaard

Læserbrev

Burde Danmarks Naturfredningsforening skifte navn til Danmarks NaturForureningsForening?

Læserbrev: Jeg synes, det er beskæmmende endnu en gang at se Danmarks Naturfredningsforening demonstrere sin magt, bare fordi de kan, og samtidig bruge naturbeskyttelseshensyn som undskyldning eller påskud. Sagen vedrørende 11 sommerhusområder på Holmsland Klit, hvor der af juridiske årsager skal dispenseres fra §3-restriktioner, når der skal bygges om, bygges til eller nybygges, er endnu et eksempel på DN's evige trang til at demonstrere magt uden skelen til, om det nødvendigvis gavner naturen. Jeg tror, alle med bare minimal indsigt i denne sag er enige om, at det er rent juristeri, når kommunerne ikke i tide fik lokalplanerne på plads i disse såkaldte "aftaleområder", inden den nuværende naturbeskyttelseslov trådte i kraft i starten af halvfemserne. Nu er de berørte grundejere så blevet gidsler i en sag, hvor DN åbenbart har trang til at demonstrere sin magt. Dette uagtet, at parterne i sagen er enige om, at ingen har begået denne juridiske fodfejl med forsæt. Men tilbage til naturen, som bør være DN's fokus i denne sag. Foregår der rent faktisk overgreb på uerstattelig og jomfruelig klit hede i disse områder? For overblikkets skyld skal vi huske på, at små 10 procent af Danmarks areal for nuværende er §3-område og herunder stort set al ubebygget areal på Holmsland Klit. Vi vader i bogstaveligste forstand i natur til knæene, uanset hvilken vej vi skal. Det er efterhånden almindeligt at DN er første hurdle, uanset hvad der skal laves. Om det er oprensning af en gammel grøft eller renovering af en sti eller bare udskiftning af et tørrestativ, så skal DN høres og være tilfreds. I denne sag snakker vi om 7-800 sommerhusgrunde, altså sandsynligvis knap 100 hektar. Det kan så vurderes i forhold til de cirka 25.000 hektar §3-arealer, der er alene i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det er da også forkasteligt, at vi som borgere skulle formaste os til at bruge en lille smule natur. Nu er DN heldigvis blevet enig med sig selv om, at hvis bare der er hyben nok på grunden, så vil man ikke bruge sin magt ... Så kære grundejere; få nu smidt nogle hyben i jorden, så er der ikke flere problemer med DN. Hyben er i øvrigt en invasiv plante, som stat, kommuner og private, herunder grundejerforeninger, bruger en masse energi og penge på at bekæmpe i klitterne.

Kultur

Børnetegning som altertavle og ingen Jesus på korset: Lettere amputeret kirke genåbner

Annonce