Annonce
Debat

Pres på miljø og natur: Vi må have en debat om grænser for turismen i Naturens Rige

Trafikkaos på Baggersvej, hvor mange surfere holder til. Privatfoto

"Jeg kan simpelthen ikke få øje masseturismen,” udtaler Peer H. Kristensen, direktør for Destination Vesterhavet, til Dagbladet søndag den 12. september 2021.

Dagbladet har interviewet ham, fordi Ringkøbing-borgerne Anne Julie Hansen og Peter Søe Larsen i Dagbladet den 5. september udtrykte bekymring for det stigende turistpres i byen og i kommunen med udsigt til åbningen af Lalandia-feriecenteret i Søndervig i 2022 og planerne for Raunonia, en ferieby med 250 feriehuse i fjorden ud for rådhuset i Ringkøbing. Dagen efter gav en anden Ringkøbing-borger, Lars Egelund, i et debatindlæg dem ret, og henviste til lokale protester mod et feriecenter på Møn.

De står ikke alene med deres bekymring. Danmarks Naturfredningsforening (DN) Ringkøbing-Skjern deler den bekymring, ikke alene på grund af turistpresset på byerne, men også på grund af presset på miljø og natur, for eksempel på Ringkøbing Fjord, klitlandskabet og andre værdifulde naturområder.

Annonce

At Peer H. Kristensen ikke kan få øje på masseturismen i kommunen, bygger han på, at han i højsæsonen i sommer besøgte strandene langs Vestkysten og ”her er masser af muligheder for at nyde freden og roen” argumenterer han og konkluderer: ”Vore strande er ikke fluepapir”.

Naturligvis kan man ikke bedømme, om her er ”masseturisme” bare ved at besøge kommunens strande. For der er masser af plads på strandene langs vores lange kyst.

Nej. Det er der heller ikke nogen, der har påstået. Naturligvis kan man ikke bedømme, om her er ”masseturisme” bare ved at besøge kommunens strande. For der er masser af plads på strandene langs vores lange kyst. Peer H. Kristensen har åbenbart ikke forstået, hvad kritikerne siger. Det er især i byerne, trængslen er, og det er først og fremmest den trængsel, de bekymrede borgere henviser til.

Det er en kendsgerning, at Ringkøbing-Skjern Kommune allerede er Danmarks 3. største turistdestination med 3,5 millioner overnatninger i 2019. Dertil kommer, at Naturkraft og Lalandias vandland forventeligt vil trække flere hundrede tusinde éndagsturister årligt til kommunen.

Peer H. Kristensen fremhæver, at i Aarhus, hvor han har været turistdirektør, havde man et mål om en vækst i turismen på 10 procent om året, mens man i Ringkøbing-Skjern ”kun” har et mål om vækst på tre procent om året. Det lyder umiddelbart beskedent. Men det bliver immervæk til 30 procents vækst i løbet af 10 år, svarende til over én millioner flere overnatninger.

Turistdirektøren argumenterer med, at turismen skaber godt 4000 arbejdspladser og 13,5 procent af den samlede beskæftigelse og sammenligner med Vestas. Spørgsmålet er imidlertid, om beskæftigelsen vil øges i samme takt som væksten i antal turister, om de beskæftigede vil bo i kommunen, og om kommunens borgere fortsat vil affinde sig med de betydelige gener, som en stigende turisme skaber.

Borgmesteren, byrådsflertallet og turistindustrien ynder at fremstille turismen som et vældigt gode, som vi ikke kan få for meget af. Men turismen er simpelthen en industri.

Desværre holder turismen sig ikke som andre industrier til en fabriksbygning og dens nære omgivelser. Den spreder sig over hele kommunen, hvor borgerne lever og færdes. Om sommeren skaber turister trængsel og køer, når borgere skal finde en parkeringsplads i byerne og ved strandene, når borgere står ved kassen i deres sædvanlige supermarked, eller når de vil ud i naturen for at få motion og frisk luft, som ved Bagges Dæmning. Og store flokke af turister skaber forstyrrelser og slitage på klitterne, når de tager på guidede ture til Houvig-fæstningen, som sommerhusejere beklagede sig over i Dagbladet i 2020.

Derfor er det på høje tid, vi får en debat blandt alle borgere og politikere om turismen, og om vi ikke snart skal satte grænser for den. Turismens udvikling skal ikke bare besluttes af turisterhvervet og vores vækstfikserede politikere. Udviklingen skal bestemmes af alle kommunens borgere.

I DN mener vi, at vi har behov for en bred debat om, hvordan turismen kan blive ved med at være en vigtig del af kommunens beskæftigelse og indtægtsgrundlag, men på en måde, der er bæredygtig, både natur- og miljømæssigt, socialt og kulturelt. Og en debat om, hvordan turisterne kan opleve naturen og kulturen i Naturens Rige, uden at turismen kommer til at dominere byer, lokalsamfund og landskabet og skaber modvilje blandt borgerne.

DN Ringkøbing-Skjern havde planlagt et debatmøde med titlen: ”Grænser for turisme? Behov for udvikling af bæredygtig turisme i Naturens Rige” til den 12. marts 2020. Men så lukkede Mette Frederiksen Danmark ned den 11. marts og vi måtte aflyse. Siden har corona-situationen ikke været sådan, at det har været muligt at afholde debatmødet. Vi satser på at holde det i foråret 2022.

Men i november i år har vi kommunalvalg. For at høre partiernes holdninger inden valget, vil vi i DN udsende et spørgeskema om turisme til alle partiers spidskandidater. For vi mener, vælgerne har krav på at vide, hvor partierne står i forhold til turisme-udviklingen i kommunen og for eksempel et projekt som Raunonia, før de sætter deres kryds.

Annonce
Skjern For abonnenter

Som 22-årig vandt Benjamin en pris for sin webshop: Nu hjælper han andre iværksættere med at få succes

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Super-sti i klitterne hænger i bremsen - lodsejere vender tommelen nedad

Sport For abonnenter

Weekendens seriefodbold: Ingen kan bremse Ølstrup G&U og Faster/Hanning på vejen mod oprykning - BK Klitten snupper tre point uden at spille

Debat

De utilfredse råber højt: Vil vi have udvikling eller fortsat afvikling?

Ringkøbing

Farvel til de gamle rustne master: Flere steder i Ringkøbing skiftes gadebelysningen ud

Ringkøbing-Skjern

Desperat mangel på kandidater: Ingen ældre mødte op til Ældrerådets møder

Ringkøbing IF For abonnenter

Mikkel Kjeldstrup efter uafgjort i topkamp: Vi tabte to point i dag

Debat

Debat: Giv en hånd til unge, som lærer med hænderne

Skjern

Politiet forbi tre gange i Skjerns natteliv: Slagsbrødre ville ikke bidrage til opklaring

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Videbæk

19 børnehavebørn i Vorgod/Barde er coronasmittet: Fire var positive på fjerdedagen

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Hvide Sande

Atlantic Sapphire-branden driller stadig: Ny efterslukning i dag

Annonce