Annonce
Danmark

Praktiserende læger tjener millioner på negative coronatestsvar

- Det forekommer mig, at der i nogle tilfælde har været tale om misbrug af ordningen fra de praktiserende lægers side, siger sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra SDU om regionernes store udgifter til læger, der har krævet penge for at sende deres patienter testsvar, som patienterne ville have kunnet se alligevel. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Praktiserende læger har opkrævet 23,4 millioner kroner fra regionerne for at videresende negative coronatestsvar via e-mail til patienter. Det er sket, selv om testsvar er frit tilgængelige på Sundhed.dk. Danske Regioner kalder det over for Radio4 uacceptabelt, og ekspert peger på misbrug af offentlige midler.

Coronatest: Siden juni har praktiserende læger kunnet opkræve gebyr fra regionerne, hvis lægerne sender en e-mail til deres patienter for at oplyse dem om, at deres coronatest er negativ. Samme oplysning kan findes på Sundhed.dk - uden ekstraudgifter for det offentlige.

Den ordning har lægerne flittigt benyttet sig af - ifølge Danske Regioner for flittigt. Regningen løber, ifølge tal som Radio4 har fået af Danske Regioner, op i 23,4 millioner kroner.

- Det er ikke meningen, at man skal kunne hæve skatteborgernes penge gennem en ydelse, der absolut ingen værdi giver til patienterne, siger næstformand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn Bo Libergren (V) til Radio4.

Han har været med til at forhandle aftalen på plads med lægerne. Af aftalen mellem Danske Regioner og PLO fremgår det, at gebyret på 45,72 kroner kun må opkræves, hvis grunden er "fagligt indiceret".

To gange siden juni har regionerne indskærpet over for de praktiserende læger, at ordningen ikke blev brugt efter hensigten. De praktiserende lægers organisation, PLO, oplyser, at den præciserede det over for sine medlemmer i september.

Millionerne er imidlertid blevet ved med at rulle ind, viser tal, Radio4 har fået fra Danske Regioner.

Annonce

- Virker urimeligt

- Jeg vil nødigt motivfortolke, men jeg kan bare konstatere, at der har været et forbrug, det er svært at se nogen rimelig begrundelse for, siger Bo Libergren til Radio4.

Region Hovedstaden oplyser, at én lægepraksis i København har tjent 405.531,29 kroner på at videresende negative coronatestsvar mellem juni og december, mens en anden praksis nord for København i samme periode har indkasseret 405.146,61 kroner.

I et mailsvar til Radio4 skriver PLO’s formand, Jørgen Skadborg:

”PLO præciserede 11. september over for vores medlemmer, at lægen som hovedregel ikke skal sende en e-mail, når borgere har et negativt testsvar, medmindre lægen vurderer, at der er et konkret behov for supplerende information. På baggrund af de her oplysninger vil vi gentage dette over for vores medlemmer”.

Annonce

- Misbrug af aftale

Men pilen peger ikke kun på de praktiserende læger, også på Danske Regioner, der har indgået aftalen med lægerne, mener en ekspert.

For mig at se er det her ikke god brug af vores offentlige midler.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på SDU

- Umiddelbart giver det ikke meget mening at have lavet sådan en aftale. For mig at se er det her ikke god brug af vores offentlige midler. Jeg synes, man bør se på, om sådan en aftale nogensinde skulle være lavet, for det forekommer mig at være et vældigt spild af skatteborgernes penge, siger professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra SDU.

- Det forekommer mig, at der i nogle tilfælde har været tale om misbrug af ordningen fra de praktiserende lægers side. Når der findes tilfælde med lægehuse, der har faktureret for 400.000 kroner, må der være tale om forkert brug af aftalen, siger han.

Du kan høre mere om sagen på Radio4 som podcast her:

Annonce

Læger tjener fedt på coronatestsvar

Annonce

Læger tjente over 400.000 kroner på at sende emails

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da sygehuset i Ringkøbing med 260 ansatte blev renoveret for 19 millioner, SodaStream indgik sponsoraftale med fodboldstjernen Preben Elkjær og andre glimt fra Gamle Dage

Annonce