Ringkøbing

Præst sendte konfirmander på 'uhyggeligt' halloween-løb

Konfirmanderne havde sminket sig til lejligheden. Privatfoto

Sognepræst Hanne Byskov arrangerede løb som en afslutning på undervisningsforløb om døden og Allehelgen.

Højmark: Døden er ikke længere tabu - eller i hvert fald ikke så stort et tabu, som det var for blot et par årtier siden.Det er den klare fornemmelse hos sognepræst Hanne Byskov i Sønder Lem Sogn, som i aftes sendte årets konfirmandhold ud på et løb i Højmark og omegn med indbygget gys og gru i form rå svinehjerter, en skræmmende hvid dame, en mørk forfølgende bil og en 'spooky' kælder i præstegården. Effekterne blev skabt af forældre i rollerne. Løbet blev afsluttet med gudstjeneste i Højmark Kirke for at understrege, at ondskaben og døden overvindes af Jesus og Gud.Løbet arrangerede Hanne Byskov som en afslutning på sit undervisningsforløb om døden og Allehelgen. I kirken i søndags, da det var Allehelgen, oplæste hun således navnene på de personer, der er begravet og bisat fra sognene i årets løb, hvilket ikke er nogen ny tradition i Sønder Lem Sogn. Hanne Byskov har gjort det i sine 11 år i sognet, og hendes forgænger gjorde det også. Men hun gjorde det ikke for tyve år siden som ung præst i Østjylland.

- Jeg tror ikke, døden er så meget tabu som engang. I min egen barndom talte lærerne ikke om det, når et barn kom i skole efter at have mistet et familiemedlem. Man mente vist, at man ville skåne barnet ved ikke at tale om det, men man har jo netop brug for at tale om det. Derfor sætter skolerne i dag et sorgarbejde i værk, når der sker dødsfald, siger Hanne Byskov.

Efter løbet i aftes holdt hun gudstjeneste i kirken for konfirmanderne og deres forældre, hvor hun talte om 'det uhyggelige', som også går igen i den keltiske halloween-tradition, hvor børn klæder sig ud for at skræmme døden.

Nogen opfatter halloweentraditionerne som noget okkult. Det afviser Hanne Byskov, der ser det som spøg og skæmt, en afart fastelavn, hvor børn også kan klæde sig uhyggeligt ud. Alligevel rummer halloween og Allehelgen-fejringen begge en tilnærmelse til døden og en accept af dens uafvendelighed.

- Halloweentraditioner og dét at lege med det uhyggelige bunder i, at man er bange for døden og bange for at miste nogen. Det er godt at erkende frygt og at forholde sig til følelsen af at være bange. Det er også derfor, vi ser uhyggelige film. Det er frastødende, men også fascinerende. Ondskaben eksisterer i verden, og vi skal tale om døden og begravelser. Det kan godt gøre ondt, og en konfirmand kan fælde en tåre over et afdødt familiemedlem, men det er samtidig befriende at tale om og se i øjnene. Når vi mister, hvad har vi så at holde fast i? Vi tror på, at der er noget på den anden side af døden. Vi tror på det godes magt og det evige liv efter døden. Døden har ikke magten i sidste ende, det har alene Gud, siger Hanne Byskov.

Halloween-makeup. Privatfoto
0/0
Ringkøbing

The Rocking Ghosts på Fjordgården

Ringkøbing

Konfirmation i Torsted kirke søndag 28. april klokken 10:00

Ringkøbing

Konfirmation i Ringkøbing Kirke, den 28. april klokken 10.00

Ringkøbing

Masja udgiver dogme-plade