Annonce
Ringkøbing

Poul har KOL, diabetes og dårlige nyrer: Jeg ville blive tovlig, hvis jeg skulle blive inde

Sådan har Poul Henning Kristensen det bedst. Højt til loftet og indhyllet i frisk luft.Foto: Johan Gadegaard
65-årige Poul Henning Kristensen har haft fire lungebetændelser indenfor det seneste år og vil ikke have gode odds, hvis han bliver smittet med corona. Derfor kysser og krammer han ikke sin kone, der arbejder i hjemmeplejen. Han bibeholder dog den daglige cykeltur og hundeluftningen for at undgå at blive tovlig.

RINGKØBING: 65-årige Poul Henning Kristensen er et udpræget udemenneske, og han kan ikke forestille sig noget værre end skulle nøjes med at indånde den friske, vestjyske forårsluft gennem et vindue, mens coronaen raser.

Han ville føle sig fanget.

Og han har engang siddet 14 dage i fængsel, så han ved, hvad han taler om.

Der er bare det ved det, at Poul Henning Kristensen kun har 1/3 af sin lungekapacitet tilbage og både døjer med astma og lungesygdommen KOL samtidig med, at diabetes og nedsat nyrefunktion kan tilføjes listen over vestjydens helbredsmæssige udfordringer. Og så er han tidligere blevet opereret for prostatakræft.

Han tilhører derfor det, Sundhedsstyrelsen kalder ”en særlig risikogruppe”.

Poul Henning Kristensen har derfor erstattet de månedlige besøg hos sin storebror på Holstebro-egnen med telefonopkald, han handler ikke længere ind, og han forsøger at holde afstand til sin kone, som arbejder i hjemmeplejen.

- Vi hverken rører hinanden, kysser hinanden eller krammer hinanden. Vi holder afstand, når hun kommer hjem fra arbejde. Jeg tør ikke andet. Der skal næsten ingenting til, før jeg rammes af noget. Jeg har været igennem fire kure mod lungebetændelser bare indenfor det seneste år, siger Poul Henning Kristensen.

Annonce

Poul Henning Kristensen

  • Bor i Ringkøbing
  • Er pensioneret jord- og betonarbejder
  • Er 65 år
  • Gift med Pia Dixen Kristensen

Vil stadig ud

Han kan dog ikke helt holde sig indendøre og isolere sig fra omverdenen. Han definerer sig selv som "95 procent udemenneske".

- Jeg har fra barnsben altid gået ude og været udemenneske. Jeg har arbejdet ude alle dage, indtil jeg blev pensioneret. Jeg har været fire måneder på en møbelfabrik, og jeg følte, det var ligesom et fængsel, siger Poul Henning Kristensen og tilføjer, at han altså ved, hvad han taler om, når han sammenligner følelsen med at sidde i fængsel:

- Jeg blev for mange år siden taget for spirituskørsel. Jeg fik en bøde, og den sad jeg af i fjorten dage. De to første døgn blev døren lukket, men derefter stod døren åben pånær om natten. Det er ikke normalt. Så kan man regne ud, hvordan jeg har det med at være inde.

Han er overbevist om, at det vil have alt for store konsekvenser for hans mentale sundhed, hvis han måtte isolere sig i hjemmet.

- Jeg er udemenneske, og hvis jeg skal sætte mig ned og kigge ved et bord, bliver jeg tosset. Jeg tror, jeg ville blive tovlig i hovedet, hvis jeg skulle blive inde. Det vil ikke blive sjovt for min kone at komme hjem fra arbejde, siger Poul Henning Kristensen.

Bange for at dø

Du har 1/3 af din lungekapacitet tilbage, KOL, astma, diabetes, nedsat nyrefunktion og er blevet opereret for prostatakræft. Er du ikke bange?

- Jo, gu er jeg da bange. På den ene side er jeg bange, på den anden side så har ham deroppe over os alle sammen nok en plan. Hvis jeg skal dø af det her, så er det sådan det her, ellers kan det være, jeg skal dø af en ulykke eller noget tredje, siger Poul Henning Kristensen og tilføjer:

- Jeg tager ikke ud og handler, for det tør jeg ikke.

Han holder derfor fast i sin daglige cykeltur på en fem-ti kilometer på elcyklen, mens hunden også stadig luftes. Han kan heller ikke afvise, at han vil være at finde med en fluefiskestang i hænderne ved en af områdets åer.

Ét er dog sikkert, og det er, at han holder afstand.

65-årige Poul Henning Kristensen er et udpræget udemenneske, som har det svært med, at han som følge af coronaudbruddet er nødsaget til at holde sig inde det meste af dagen. Foto: Johan Gadegaard
De daglige cykelture er Poul Henning Kristensens frirum. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ukrudtsbrænder satte ild til spa

Annonce