Annonce
Tarm

Populær tid i historien: Vikingehavn er i spil som bedste attraktion

Det er populært at opleve historiens vingesus på Bork Vikingehavn. Arkivfoto: Jørgen Kirk
I kampen om at blive kåret som 'Bedste museum om historie' er Bork Vikingehavn oppe mod attraktioner som Moesgaard og Tirpitz.

Bork: Som det var tilfældet i 2019, er Bork Vikingehavn også i år nomineret i kategorien 'Bedste museum om historie' - i en konkurrence udskrevet af DanCenter og Danland, der er blandt de største udbydere af ferieboliger og feriecentre i Danmark.

Afstemningen foregår on-line, og det er dermed turister og andet godtfolk, der er med til at afgøre, hvor hæderen skal sendes hen i de enkelte kategorier.

I feltet af historiske attraktioner er Bork Vikingehavn i selskab med blandt andre Nationalmuseet i København, Tirpitz ved Blåvand, Bunkermuseum Hanstholm, Moesgaard ved Aarhus, Kongernes Jelling, Danmarks Jernbanemuseum i Odense og Fregatten Jylland.

- Vi er stolte over den anerkendelse, vi har fået, og vi glæder os over, at DanCenter og Danland igen i år anerkender, hvor dejligt der er på den levende vikingehavn, siger Mette Bjerrum Jensen, direktør ved Ringkøbing-Skjern Museum.

Sidste år afgav flere end 7000 danskere og tyskere deres stemmer, og dengang tog det imponerende Moesgaard Museum sig af titlen i kategorien 'Bedste museum om historie.'

Der er i alt ni kategorier i konkurrencen, der også byder på eksempelvis 'Bedste sommerland', 'Mest seværdige slot' og 'Bedste forlystelsespark.'

Afstemningen løber frem til onsdag 26. februar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce