Annonce
Ringkøbing-Skjern

Poolen i sommerhuset skal opvarmes med vindmøllestrøm

I udvalgte poolsommerhuse vil man opvarme vandet, når der er tilgængelig strøm fra vindmøller og stoppe opvarmningen, når strømmen kommer fra kilder med højere CO2-aftryk. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Sommerhuse i Blåvand skal reducere CO2-udledningen markant ved at styre opvarmningen efter produktionen af vindenergi. Projektet er udtænkt af DTU sammen med Novasol.

Vestkysten: Varmeregningen er høj i sommerhuse med indendørs swimmingpool, for det koster mange penge at opvarme vandet til omkring 30 grader. Men der er penge at spare, og samtidig kan CO2-udledningen reduceres med op imod 30 procent, hvis overskudsproduktionen af vind- og solenergi bruges til at opvarme pool-vandet.

Det er idéen i et nyt projekt, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og sommerhusudlejningsbureauet Novasol sætter i gang som et forsøg. I udvalgte poolsommerhuse i Blåvand vil man opvarme vandet, når der er tilgængelig strøm fra vindmøller, og stoppe opvarmningen, når strømmen kommer fra kilder med højere CO2-aftryk.

Besparelsen og CO2-reduktionen opnås gennem en relativ simpel styring. En sensorboks i sommerhuset kommunikerer med en central server, der ved hjælp af kunstig intelligens regner ud, hvornår det er optimalt at opvarme vandet.

En algoritme tygger sig gennem data fra vejrprognoser og sammenholder dem med oplysninger om udlejningen af sommerhuset. Serveren kan så give varmepumpen eller elpatronen i sommerhuset besked på at starte opvarmningen, når det er mest klimavenligt.

El-prisen svinger over døgnet og er dyrest, når der er rift om strømmen. Derfor vil sommerhusejere og -lejere kunne spare penge, hvis de opvarmer på andre tidspunkter. Der vil også være besparelser at hente, hvis energiafgifterne i fremtiden bliver reguleret efter CO2-belastningen.

Eftersom vandet holder på varmen i lang tid, mærker sommerhusgæsterne intet til den CO2-relaterede styring.

Annonce

Kæmpe batterier

Projektet, der hedder FED Flexibel Energy Denmark, skal køre i regi af Center Danmark, som er det nye nationale forskningscenter for grøn omstilling.

- I dag bliver vindmøllerne ofte stoppet, og dermed går masser af grøn strøm til spilde. Sommerhusinitiativet med Novasol betyder, at vi kan bruge sommerhusene som eksisterende kæmpemæssige batterier til lagring af grøn energi til brug, når strømmen er mere sort. Hermed kan vi med smart styring fremme den grønne omstilling her og nu, siger Henrik Madsen, leder af FED-projektet under Center Danmark, i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at FED skal sikre, at fleksibiliteten i elnettet udnyttes og samtidig gøre os klogere på, hvordan Danmark bedst kan få balance mellem energiproduktion og -forbrug i den grønne omstilling og undgå at udbygge elnettet med for eksempel flere vindmøller.

Branding-fordele

Novasol håber at få brandingmæssige fordele gennem projektet, som bureauet ser som vejen til mere klimavenlige sommerhuse.

- Feriehusejere ville aldrig individuelt kunne etablere en løsning som den, de har modtaget gennem dette projekt. Man kan også godt forestille sig, at gæster fremover vil vælge det hus, hvor CO2-påvirkningen er reduceret betydeligt sammenlignet med de nærliggende sommerhuse, hvis lejen og beliggenheden er omtrent den samme, siger Thomas Kieldsen, der er group business development manager i pressemeddelelsen.

Han peger på, at Novasol har volumen til at udbrede løsningen til hele landet til bureauets cirka 1.000 sommerhuse med indendørspool.

- Hver især bruger over 30.000 kWh om året, så en 30 procents reduktion vil gøre en forskel, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce