Annonce
Ringkøbing

Politisk ja redder 142 år gammelt hus fra at blive jævnet med jorden

Med omkring 100 meters afstand mellem Ringkøbing Fjernvarmeværk og huset på isagervej 39, havde fjernvarmeværket ønsket huset nedrevet. Foto: Google
Bevaringshensyn og fraværet af konkrete udvidelsesplaner hos fjernvarmeværket satte en stopper for ønsket om at nedrive hus fra 1877.

RINGKØBING: Det blev et afslag til Ringkøbing Fjernvarmeværk på ansøgningen om at få tilladelse til at rive et 142 år gammelt nabohus ned. Det besluttede et flertal i teknik- og miljøudvalget.

Huset, der ejes af Ringkøbing Fjernvarmeværk og er placeret omkring 100 meter fra varmeværket, ligger på Isagervej 39 mellem boligområdet Rosenhaven og industriområdet i Ringkøbing øst.

Da Ringkøbing-Skjern Kommune havde set huset an, lød vurderingen, at det er i ”god tilstand” og er ”velbevaret” med en kategori 4 vurdering.

Samme konklusion er man nået frem til hos Ringkøbing Bevaringsforening. Det har vist sig afgørende for udvalgets beslutning.

- Det er et hus, der var bevaringsværdigt med en høj bevaringsværdi, så det var for godt til at rive ned for at sige det direkte, lyder det kort fra formand for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S).

I ansøgningen havde Ringkøbing Fjernvarmeværk argumenteret for en nedrivningstilladelse med, at huset på sigt kan ”give meget store udfordringer i forhold til varmeværkets ønsker om at etablere nye grønne varmeproduktionsløsninger…”.

En sådan omstilling vil betyde, at fjernvarmeværket skal investere i eksempelvis eldrevne varmepumper. Sådan en investering vil betyde, at der skal udbygges, og den eneste vej, det ifølge bestyrelsesformand Hans Markussen kan lade sig gøre, er i retning mod huset på Isagervej 39.

Det er dog ikke et hensyn, der har fået udvalget til at ændre holdning.

- Vi har sagt, at de ikke får lov til at rive det ned, for der er jo ingen konkrete planer, slutter John G. Christensen.

Annonce
Huset er at både Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing Bevaringsforening vurderet som værende i henholdvis god stand, velbevaret og som havende høj bevaringsværi. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune

Overrasket over beslutning

I mødedagsordenen fremgik det, at den gældende lokalplan for huset ikke betyder, at huset ikke må nedrives. Derfor er man hos Ringkøbing Fjernvarmeværk overrasket over beslutningen.

- Det er klart, at det er jeg skuffet over. Jeg kan ikke helt forstå det, for det er ikke nævnt i lokalplanen, at det ikke må rives ned, siger Hans Markussen, formand fjernvarmeværket.

- Jeg synes ikke, at huset med sin placering er så specielt, at det ikke kan rives ned. Det er jeg overrasket over, siger han.

I ansøgningen havde Ringkøbing Fjernvarmeværk tilkendegivet, at fik man ikke nedrivningstilladelsen, så ville huset være i risiko for med tiden at forfalde. Hvorvidt det kommer til at ske, skal nu drøftes internt, lyder det.

- Vi vil tage det op til overvejelse, for det ville være rart at vide, om kommunen vil lave en ny lokalplan, og så må vi overveje, om det er den vej, vi vil gå, for så kan de blive nødt til at overtage huset. Men det vil vi tage med på næste møde i bestyrelsen, siger Hans Markussen.

- Men det overrasker os noget, at vi ikke har fået tilladelsen. Det havde vi ikke regnet med, siger han.

Som det eneste udvalgsmedlem stemte løsgænger Svend Boye Thomsen imod at give afslag på fjernvarmeværkets ansøgning.

Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce