Annonce
Læserbrev

Politisk hykleri: Venstre talte selv kontrol og revision ned under gulvbrædderne

Læserbrev: Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, er på forsiderne med forslaget om at ”kulegrave kontrollen med brugen af borgernes skattekroner”. Hvis der eksisterer et diplom for særligt politisk hykleri, vil jeg hermed nominere partiet som kandidat til at modtage diplomet.

Formandens (eller spindoktorens) forslag bringer partiet i position som det alfaderlige parti, der kræver orden i pennalhuset. Men vi er nogen, der husker, hvad der er gået forud.

Op gennem 2000'erne formåede Venstre at tale kontrol og revision ned under gulvbrædderne. Kontrol var en unødvendig omkostning for det offentlige og erhvervslivet. Jeg nævner blot ophævelse af revisionspligten for de ”mindre” aktie– og anpartsselskaber og omdannelsen af Skat fra kontrolvirksomhed til servicevirksomhed. Det er eksempler på den reformerende lovgivning, partiet Venstre var bannerfører for i 2000'erne.

Resultatet kender vi nu; dog kun for den del af skaderne, der efterhånden er kommet for dagens lys.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En forbistret regnefejl

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, er vred. Det har han god grund til at være. Når politikerne igen og igen foretager miljøindgreb i landbruget, må indgrebene i det mindste ske på et solidt videnskabeligt grundlag. Det ser bare ikke altid ud til at være tilfældet Først blev det afsløret, at Aarhus Universitet har undervurderet det areal, der i Danmark dækkes af lavbundsjorder. Universitetet regner nu med cirka 171.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark i stedet for 108.000 hektar. Senest er det kommet frem, at Aarhus Universitet har fejlberegnet og overvurderet landbrugets udledning af kvælstof med 3000 tons. Begge udregninger har direkte konsekvenser for landbruget. Tallet om lavbundsudtagning kan have store konsekvenser for klimaindsatsen, hvis Danmark skal blive klimaneutral. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser; undervurderes arealet, får indsatsen ikke den forventede effekt. Med hensyn til kvælstofudledningen foretog regeringen kort før jul et lynindgreb mod landbruget, hvor der blev stillet krav om målrettede efterafgrøder på 380.000 hektar. Regnefejlen på de 3000 ton svarer til effekten af 326.000 hektar med efterafgrøder. Regeringsindgrebet betød et krav til landbruget om langt flere efterafgrøder allerede i år - men altså på et helt fejlagtigt grundlag. Ikke underligt, at Søren Christensen tordner mod "myndighedernes troværdighed". Regnefejlene er - for at sige det mildt - uheldige både for miljøet og for landbrugserhvervet. De politiske indgreb rammer et i forvejen presset erhverv, der er udsat for benhård konkurrence på verdensmarkedet, og som oven i købet i stigende grad møder uvilje fra en "klimabevidst" offentlighed. De to regnefejl kan godt foranledige skeptikere til at spørge, om andre beregninger så også er fejlbehæftede. Bygger kravene til landbrugets miljøindsats på et solidt videnskabeligt grundlag hele vejen igennem? Det lyder ærligt talt, som om hele vandmiljøområdet bør kulegraves - af hensyn til både landbruget og miljøet.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Annonce