Annonce
Debat

Politisk fokus skal få det stigende antal af dødsulykker på vejene ned

Annonce

Læserbrev: Borgerne i Danmark har generelt en god trafikkultur, tager ansvar og passer på sig selv og hinanden i trafikken. Især sammenlignet med andre lande.

Alligevel blinker i al fald mine lamper, når antallet af dræbte i trafikken stiger. Nuvel, vi kører mere, men vi må og skal gøre mere for at få tallet til at falde igen. Jeg hører gerne på alle ideer fra fagfolk og andre, som er engageret i trafiksikkerhed. Desuden er jeg sikker på, at 'min' næstformand Kristian Pihl Lorentsen (V) og transportminister Benny Engelbrecht (S) begge gerne vil kaste sig ind i kampen for at få trafiksikkerhed højt på dagsordenen for den transportpolitiske debat.

Hvad skal der så ske? Først og fremmest vil jeg lægge op til, at der skal arbejdes mellem de to årlige møder i kommissionen. Der skal nedsættes arbejdsgrupper, som skal formulere forslag, som vi kan sende videre til Folketinget og regeringen.

For det andet vil jeg gerne sætte et særskilt fokus på landeveje, fart og uopmærksomhed. Vi ved, at det er på landevejene og ikke motortrafikveje og motorveje, problemerne opstår. Det er urealistisk og ikke ønskværdigt at lave alle landeveje om til motorveje, men jeg vil gerne igangsætte et arbejde om, hvordan man kunne investere i landevejene rent anlægsmæssigt, så de kan blive mere sikre. Regeringen har meldt ud, at den vil forhandle en ny infrastrukturaftale. Vi skal have ideer med til, hvordan der kan investeres i sikkerhed på landevejene.

På den længere bane skal vi have gjort noget ved de to store faktorer: For høj fart og uopmærksomhed pga brugen af mobiltelefon, mens man kører bil. Det kræver både bløde midler som kampagner, men også at politiet i højere grad fanger dem, der bryder loven.

Rådet for Sikker Trafik har stor erfaring og viden om, hvordan kampagner kan have en effekt. Nogle har måske set musikvideoen med ’Nederen Forældre’, der påtvinger deres barn at køre med cykelhjelm. Videoen er sjov, sangen er god, og ifølge Rådet for Sikker Trafik har den faktisk fået flere til at bruge hjelm, når de cykler.

Men de bløde midler kan ikke stå alene. Det er afgørende, at folk bliver taget i for eksempel at køre for stærkt. Mange inklusive politiet fortæller, at der er skåret gevaldigt ned på færdselskontrollerne. Det går ikke. Lige nu forhandles et nyt politiforlig, hvor der er ekstra penge i spil. Jeg håber, jeg og andre kan få mine kollegaers øjne op for, at det stigende antal omkomne i trafikken kalder på, at dette prioriteres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce