Indland

Politisk flertal vil reformere EU's grænsesamarbejde

Indtil videre har EU løbende godkendt dansk grænsekontrol. Men politisk flertal vil have bestemmelsesret.

Der er et flertal for at arbejde for nye regler i Schengen-samarbejdet, så Danmark selv kan bestemme, hvor længe der skal være grænsekontrol.

Venstre foreslog det mandag, og partiet bakkes op af blandt andre De Konservative, Dansk Folkeparti samt Socialdemokratiet, som har foreslået noget lignende.

- Det lyder godt, vi har selv foreslået præcis den samme ændring af Schengen-samarbejdet, så de enkelte lande selv kan bestemme, om de vil have en grænsekontrol, siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S).

Dermed skal Danmark skaffe allierede blandt EU's medlemslande til at ændre det indre og ydre grænsesamarbejde kaldet Schengen.

Siden januar 2016 har Danmark kontrolleret biler, der passerer den dansk-tyske grænse. Regeringen har løbende fået lov til at fortsætte kontrollen under forudsætning af, at den er midlertidig.

Venstre foreslog mandag derfor at arbejde for at reformere Schengen-samarbejdet og dermed indføre permanent grænsekontrol.

Venstre vil også gøre det muligt at foretage kontrol af biler, der rejser ud af Danmark.

Desuden vil regeringspartiet investere 50 millioner kroner i ny overvågningsteknologi i form af sensorer og droner, der kan supplere og til dels erstatte noget af det mandskab, der lige nu står for kontrollen. Det passer S godt.

- Det ligger i forlængelse af vores egen politik, så det har vi ingen problemer med, siger Mattis Tesfaye til begge dele.

Han svarer ikke direkte på, om partiet vil have permanent grænsekontrol.

- Vi har allerede etableret en grænsekontrol, og vi kan ikke se en afslutning på det.

- Jeg tør ikke garantere, at den skal være der, til solen brænder ud. Den er der, fordi vi ikke har styr på de ydre grænser. Vi har ikke et særskilt ønske om at genere danskere eller udlændinge ved den dansk-tyske grænse, siger Mattias Tesfaye.

Socialdemokratiets spidskandidat til EU-Parlamentet, Jeppe Kofod, siger i en skriftlig kommentar, at partiet vil arbejde for det efter det europæiske valg søndag 26. maj.

- Vi håber, at det betyder, at Venstre nu vil bakke os op, når vi vil rejse kravet om nye regler for grænsekontrol overfor den nye EU-Kommission efter valget, siger Jeppe Kofod.

/ritzau/

0/0
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Danmark For abonnenter

Stram Kurs kom ikke i Folketinget: Hvad nu, Rasmus Paludan?

Tophistorier

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte