Vaccine: Der er solid opbakning til at lade det være frivilligt at lade sig vaccinere med de kommende covid-19-vacciner. Et markant flertal i Folketinget går nemlig ikke ind for at indføre tvangsvaccination eller konsekvenser for de danskere, der nægter at lade sig vaccinere.
Det viser Avisen Danmarks rundringning til en lang række af partiernes sundhedsordførere.
Enhedslisten, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance bakker således regeringen og myndighederne op i at lade det være op til den enkelte, om man vil lade sig vaccinere eller ej.
- Vi kommer ikke til gå ind for tvang. Det er ikke sådan, at vi nødvendigvis skal have vaccineret 100 procent. Vi skal op på et vist niveau, så smitten dør ud. Men det er i allerhøjeste grad vigtigt, at frontpersonale lader sig vaccinere. Jeg tror, de fleste medarbejdere på hospitalerne vil vælge det, og ellers er alternativet at blive ved med at blive testet jævnligt, siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.
LA åbner for konsekvens
På et pressemøde torsdag aften gjorde regeringen og sundhedsmyndighederne det klart, at der ikke var planer om at tvinge nogen til at lade sig vaccinere.
- Det er meget vigtigt for os som sundhedsmyndighed at sige, at det her bliver frivilligt, lød det i den forbindelse fra direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.
Hos Liberal Alliance går sundhedsordfører Henrik Dahl heller ikke ind for at tvinge nogen til at blive vaccineret. Men han mener, det er i orden, hvis arbejdspladser stiller krav om det, hvis medarbejderen arbejder med udsatte borgere.
- Vi mener, at hvis man ikke vil vaccineres, er et job som SOSU eller hospitalsansat nok et dårligt valg. Derfor bakker vi også op om ledelser, der flytter ikke-vaccineret personale til arbejde, der ikke indebærer kontakt med for eksempel patienter eller andre kolleger. Eller ledelser, der i værste fald må skride til afskedigelse. Men vi foretrækker decentrale løsninger. Tæt på den enkelte arbejdsplads, siger Henrik Dahl, sundhedsordfører for Liberal Alliance.
Fra artiklenHos Liberal Alliance går sundhedsordfører Henrik Dahl heller ikke ind for at tvinge nogen til at blive vaccineret. Men han mener, det er i orden, hvis arbejdspladser stiller krav om det, hvis medarbejderen arbejder med udsatte borgere.
Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, oplyser, at partiet ikke går ind for tvang eller konsekvenser for de personer, som nægter at lade sig vaccinere mod covid-19. Til gengæld har partiet endnu ikke taget stilling til, om der bør være enkelte fordele for personer, som lader sig vaccinere som for eksempel et såkaldt coronapas.
EL tror på velvilje
Det er Enhedslistens Peder Hvelplund uenig i. Han tror ikke, at det bliver et problem at få særligt sundhedspersonalet til at lade sig vaccinere, og han mener, at det er unødvendigt at snakke om mulige ansættelsesmæssige konsekvenser for dem, som måtte takke nej til vaccinen, eller om fordele for dem, som takker ja til det lille prik.
- Det er et hypotetisk spørgsmål. Langt de fleste vil lade sig vaccinere. Med de konsekvenser, som covid-19 har haft for mennesker i forhold til ikke at besøge nærmeste på plejehjem, nedlukning og tab af arbejdspladser, har langt de fleste en forståelse af, at det er temmelig vigtigt, at man lader sig vaccinere, mener han.