Annonce
Debat

Politisk benspænd for halbyggeri i Rækker Mølle

Formanden for Rækker Mølle Håndbold er aldeles træt af den politisk beslutning omkring økonomien i forhold til en ny hal i Rækker Mølle. Foto: Jørgen Kirk.
Annonce

Læserbrev: Må udviklingen indenfor kultur- og fritidsområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune kun ske i såkaldte centerbyer og ikke i velfungerende mindre landsbysamfund, hvor der med ansvarlighed er styr på økonomien. Må de mindre byer ikke have en udvikling, som er i tråd med kommunens målsætninger og visioner indenfor fritidsområdet - eller må denne udvikling alene ske for borgerne i centerbyerne.

Sidst men ikke mindst - de lokale samfund er helt beviste om, at nybyggeri for kommunens midler eller større fonde alene sker i centerbyerne - men må borgerne så i det mindste ikke samle ind, så de kan få deres ønske til fritidsfaciliteter opfyldt - denne opbakning og indsamling ses jo som bekendt ikke i kommunens større byer.

Derfor er det også med voldsom stor forbløffelse, at kultur- og fritidsudvalget på deres møde tirsdag den 19. februar 2019 spænder ben for et planlagt halbyggeri i Rækker Mølle. Et byggeri, som kommunen på forhånd for knap et år siden havde givet meddelelse om, at de ikke ville kunne støtte anlægsmæssigt men gerne ville støtte med "Holmsland-modellen". Implicit, under henvisning til ovenstående, er det derfor også åbenlyst, at kommunen allerede dengang kendte planerne i Rækker Mølle og de har også ved tidligere møder givet udtryk for, at de ville kunne støtte med "Holmsland-modellen" og med de sædvanlige regler for lokaletilskud i RKSK-kommune.

Den omtalte forbløffelse efter det nylig afholdte udvalgsmøde er derfor enorm stor, når vi pludselig får at vide, at RKSK-kommune ikke vil give det sædvanlige lokaletilskud for en ny hal i Rækker Mølle. Dette syntes vi er uartigt, når kommunen over længere tid har været vidende om planerne og også givet udtryk for, at reglerne omkring lokaletilskud var gældende.

Bestyrelsen i Rækker Mølle Hallen har været i gang i over 2 år med planerne. De har afholdt utallige møder, der er udarbejdet endelig materiale af arkitekt, der har været afholdt licitationsrunde med håndværkere med afslutning 15. januar 2019 samt indsamlingsmateriale til husstande i Rækker Mølle og Astrup-området er udarbejdet. Harmen over kommunens behandling er derfor bestemt ikke lille - at se så "slet" på mange frivilliges arbejde gennem 2 år er ikke rimelig.

Hvorfor er der nu behov for en ekstra hal i Rækker Mølle. Rækker Mølle Håndbold er via mange frivillige, hårdt arbejde og ikke mindst klubbens vision og mission gennem de sidste 20 år blevet større og større. Utallige unge mennesker har haft deres opvækst i Rækker Mølle Hallen, og her har håndboldklubben bidraget med at gøre ledere og spillere til dygtige unge og ansvarsbevidste individer. Denne succes har betydet, at Rækker Mølle Hallen er hårdt booket og håndboldklubben er nødsaget til at leje en del haltimer i andre haller. Succesen har også betydet, at håndbolden har fyldt meget i Rækker Mølle Hallen og over tid formentlig har skubbet indendørs fodbold, badminton m.m. lidt ud på sidelinjen grundet manglede haltider.

Netop indendørsfodbold og andre foreninger har givet tilsagn om, at såfremt der var mulighed for haltider i Rækker Mølle, ja så er de klar til at leje sig ind. Endelig skal det nævnes, at kommunen allerede har udgiften, da håndboldklubben som nævnt lejer mange timer i andre haller og hvor Rækker Mølle Hallens bestyrelse endda overfor kommunen har angivet et max antal timer, som der vil blive søgt halleje til - et antal som er mindre end det antal timer, som håndboldklubben allerede lejer i dag i andre haller.

Sluttelig vil vi også gerne bidrage til indlægget fra Bestyrelsen i Lem Hallen omkring direkte driftstilskud til hallen, hvor en del haller får et tilskud til driften foruden det normale lokaletilskud. Vi forstår ikke, at RKSK- kommunen ikke går i "helikopterview" - og ser på denne problematik overfor haller, som drives ansvarligt og uden direkte driftstilskud - og finder det store regneark frem. I Rækker Mølle Håndbold koster det eksempelvis ca. kr. 28.000 om året at have et almindeligt U12 pige- eller drengehold - denne udgift er også gældende for andre håndboldklubber i kommunen. Dette skyldes primært, at vi klubber har en nettopris pr. haltime efter tilskud på ca. kr. 194, hvor de i eksempelvis i Holstebro har en nettopris på kr. 107, i Herning kr. 26 og i Varde kr. 57. Hvis kommunen harmoniserede nettoprisen til eksempelvis lejeudgiften i Varde, ja så ville foreninger have råd til at leje flere haltimer og dermed aktivere flere unge individer, bidrage til bedre økonomi for hallerne og dermed mindre driftstilskud.

Den 14. februar 2019 bliver RKSK citeret for i Ringkøbing-Skjern Dagblad for, at de er kede af, at medlems-tallet til kommunens idrætsklubber de seneste år er raslet ned. Ved nærmere eftertanke burde kommunen tænke over, hvorfor antallet af udøvere falder - kunne det hænge sammen med, at det for eksempelvis håndboldklubber kræver en større pengepung og også en massiv sponsoropbakning for blot at starte et ungdomshold op grundet de høje lejepriser?

Det er tankevækkende, at kommunens udgift til direkte driftstilskud og lokaleleje stort set ligger på samme beløb - jeg synes, at det er uambitiøst, at RKSK-kommunen ikke finder det store "regneark" frem som skrevet og ser på nettolejen - en mindre nettoleje vil have direkte effekter på hallers økonomi og dermed mindre driftstilskud.

Jeg håber afslutningsvis, at RKSK-kommune bliver ambitiøs indenfor kultur og idrætsområdet - lige som deres flotte visioner, som kommunen har nedskrevet - som det er nu, ja så er situationen ikke holdbar med de aktuelle lejepriser for hallerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kære borgmester: Jeg savner stadig svar

Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Ringkøbing-Skjern

Søndagens coronatal: Ingen nye smittede dagen før afgangseleverne vender tilbage skole

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Annonce