Indland

Politisk analyse: Findes der et liv efter toppolitik?

Politisk redaktør og analytiker Thomas Funding. Foto: Michael Nørgaard

På en eller anden måde er det altid overraskende, når en toppolitiker vælger at stoppe. Det bryder med vores forestilling om dem. Politikere er magtdyr. De klamrer sig til posterne, de forlader dem ikke frivilligt.

Men det gør de så alligevel nogle gange. Det viste Carl Holst os i denne uge. Man kan selvfølgelig få den tanke, at han selv smuttede, før vælgerne smed ham på porten, men det finder vi jo aldrig ud af.

Nærstuderer man tidligere interview, Carl Holst har givet, vil man dog kunne læse, at han allerede tilbage som regionrådsformand gjorde sig overvejelser om at kvitte politik. Prøve noget andet. En tanke mange toppolitikere flirter med, men ikke mange gør alvor af. Til det er den politiske verden for vanedannende.

På Christiansborg hænger alle statsministre siden Erik Scavenius portrætteret. Særligt ét er i denne skribents ukvalificerede mening værd at bemærke. Johannes Hofmeisters portræt af socialdemokraten Jens Otto Krag. Billedet er malet foran Jens Otto Krag og Helle Virkners elskede sommerhus i Skiveren på vestkysten mellem Hirtshals og Skagen.

På billedet ser Krag bleg ud. Han går nærmest i et med den hvide væg bag ham. Han mangler også en arm. Det kan være en overfortolkning, men det virker til, at Hofmeister forsøger at vise os et menneske, der er blevet ædt op af et langt liv i politik. Det er nærmest kun en tom skal, der står tilbage. Det ville i så fald ikke være langt fra sandheden.

Jens Otto Krags afslutning på livet var trist. I Bo Lidegaards biografi kan man læse, at Krag i sin dagbog jævnligt fantaserede om at stoppe i politik og i stedet begynde at skrive bøger. Men da han endelig efter EF-afstemningen i 1972 realiserede drømmen, var det for sent. Han fandt ikke tilbage til livet, men endte alene sammen med flaskerne. Den triste historie indrammes af vidnesbyrd, der beskriver Jens Otto Krag siddende i de københavnske S-tog med en klirrende plastikpose ved fødderne.

Carl Holst er på ingen måde Jens Otto Krag. Den tidligere socialdemokratiske statsministers endeligt var ekstremt. Men det siger alligevel noget om, hvor svært det kan være at forlade den politiske verden.

Da jeg forleden interviewede Carl Holst om hans beslutning, spurgte jeg, om han havde læst Bo Lidegaards biografi. Indforstået svarede han: "Du skal ikke være bekymret for mig". Og det er jeg heller ikke. Hans beslutning aftvinger primært respekt.

Carl Holst er sin fars søn. Peter Holst var formand for Venstres Ungdom, amtsrådsmedlem i Sønderjyllands amt og folketingsmand. Nøjagtig som sønnen blev. Politik var en integreret del af opdragelsen. Selv blev Carl Holst politisk aktiv i folkeskolen, og siden har det været et afgørende omdrejningspunkt i hans liv. Konen Lone mødte han i VU, og mange af de venskaber, han har i dag, er knyttet i det politiske miljø omkring Venstre. Herunder til landets statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Når Carl Holst siger farvel til politik, er det derfor heller ikke bare et farvel til et job eller en post. Det er farvel til det liv, han har kendt, siden han var en stor knægt. Konen og vennerne har han selvfølgelig stadig, men meget bliver alligevel anderledes for "kongen af Sønderjylland". Telefonen vil stoppe med at ringe, medierne vil miste interesse og der vil ikke automatisk blive grinet så meget af vittighederne som før.

Selv prøver Carl Holst at tale dramatikken ned. Han har så meget andet i sit liv. Og sådan ser det også ud. Han virker lettet. Men én ting er det personlige, noget andet er det karrieremæssige.

Politik er et håndværk, der ikke altid så let kan konverteres til andre brancher. Bare fordi man har været en god politiker, bliver man ikke nødvendigvis en god erhvervsmand. Eller omvendt. En bitter erkendelse mange tidligere toppolitikere har måttet sande.

For Carl Holst bliver jobsøgningen ikke gjort nemmere af, at hele landet kunne følge med i den mediestorm, der sendte ham til tælling. Men til hans fordel taler, at han har god tid. Der er måneder til valget, og efterfølgende venter minimum et års eftervederlag.

Og forhåbentlig lykkes det for ham at finde et liv efter toppolitik. Måske endda et bedre liv. Eller et "helt" liv som Carl Holst formulerer det. Det er svært at se, at det er i nogens interesse, hvis politikere, der ikke vil være politikere, bliver holdt fast i den politiske verden.

For Carl Holst bliver jobsøgningen ikke gjort nemmere af, at hele landet kunne følge med i den mediestorm, der sendte ham til tælling. Til hans fordel taler, at han har god tid.

Johannes Hofmeisters portræt af Jens Otto Krag, der hænger sammen med de andre statsministerportrætter på Christiansborg. Billedet viser den tidligere socialdemokratiske statsminister foran sit elskede sommerhus i Skiveren. Foto: Thomas Funding
0/0
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Danmark For abonnenter

Stram Kurs kom ikke i Folketinget: Hvad nu, Rasmus Paludan?

Tophistorier

Erhverv

DN-formand og landbrugsformand drøftede klimaforandringer

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte