Debat

Politikerne må række ind over midten og mødes i en fælles velfærdspagt

Velfærdspagt: Der kommer flere børn og ældre. Men det sætter også velfærden under pres. Enten skal vi investere mere i velfærd, så vi kan bevare den kvalitet, vi kender i dag. Eller også skal vi acceptere, at kvaliteten i velfærden gradvist forringes.

Som talerør for 79 faglige organisationer og 1,4 millioner lønmodtagere har jeg i dag sendt et brev til de ni partiledere i Folketinget. Partilederne er uenige om mange ting. Men kan vi ikke blive enige om, at vores velfærd ikke skal forringes yderligere? Jeg opfordrer politikerne til at tilføre de nødvendige ressourcer, så velfærden kan følge med befolkningsudviklingen. Jeg kalder forslaget en velfærdspagt. Velfærdspagten er et kompromis mellem de partier, som ønsker mere velfærd og de partier, som ønsker skatten sænket. Med velfærdspagten foreslår vi politikerne at mødes på midten og aftale, at budgettet til velfærd som minimum følger med, når der kommer flere børn og flere ældre.

Velfærdspagten indeholder fire initiativer.

Første initiativ handler om, at velfærden følger med den demografiske udvikling. Det indebærer, at det offentlige forbrug vokser med 23 milliarder frem mod 2025.

Andet initiativ indebærer, at det økonomiske råderum afskaffes i sin nuværende form. Begrebet ”råderum” giver falske associationer til et økonomisk overskud. Men der er nødvendigt, at sikre velfærden, inden vi snakker om et overskud.

Vi foreslår i stedet for, at indføre et prioriteringsrum. Prioriteringsrummet udgøres af de penge, der er tilbage, når det offentlige forbrug følger det demografiske træk.

Tredje initiativ handler om at give kommuner og regioner mere fleksibilitet. Kommunerne bruger færre penge på velfærd, end der er budgetteret med af frygt for økonomiske sanktioner, hvis budgetterne overskrides. Fra 2011 til 2017 brugte kommunerne samlet set 23 mia. kr. mindre på velfærd end planlagt. Det går ikke. Vi foreslår derfor, at indføre flerårige budgetter med mulighed for overførsel af finanser mellem årene. Det vil give mere og bedre velfærd til borgerne og muliggøre langsigtet økonomisk planlægning.

Sidste initiativ i velfærdspagten er, at der ansattes 1.000 ekstra medarbejdere i Skattestyrelsen. Staten går hvert år glip af 14 milliarder kr. pga. skattesnyd. Vi kan forbedre de offentlige finanser med op mod 5 mia. kr. frem mod 2025. De penge foreslår vi bruges på at opgradere fx skoler, daginstitutioner, hospitaler og plejehjem.

Politikerne skal ikke frygte vælgerflugt, når de indgår en velfærdspagt. Danskerne prioriterer nemlig velfærd. Danmarks Statistik har gennemført en undersøgelse for FH. Den viser, at fire ud af fem danskere hellere vil bevare velfærden end at have skattelettelser. Og 32 pct. vil gerne betale mere i skat for at øge kvaliteten af velfærd.

Så kære politikere, danskerne mener, at velfærd ikke er noget, I bør gå på kompromis med. Velfærd er noget, I derfor bør indgå et kompromis om. Derfor beder vi jer om at mødes i en velfærdspagt.

Lizette Risgaard
0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Debat

Den fødende kvinde

Leder For abonnenter

Så kan tyveknægte næsten ikke synke dybere

Det er ikke så mærkeligt, at Harry "Motor" Hansen fra Hvide Sande, museumsvært ved Abelines Gaard i Haurvig, ligesom andre ramte er både skuffet og irriteret i denne tid. De har nemlig haft besøg af tyveknægte. Hvis tyveknægte overhovedet kan kategoriseres, må de tåber, der har skabt vrede flere steder, kaldes både håbløse og latterlige. De er nemlig ikke gået efter B&O-tv eller designermøbler, der kan omsættes lynhurtigt på den sorte børs. Nej, her er der tale om en flok "knoldsparkere", der har gjort sig kriminelle ved at stjæle tørrede dabs. Det er svært at tro på, at tyverierne er sket til eget forbrug, hvor dabsen skulle nydes på terrassen sammen med en kold øl på en varm lørdag eftermiddag. Der er forsvundet henholdsvis 300-400 styk fra en carport på en privat adresse i Hvide Sande og hele 30 kilo dabs, der hang på tørresnore uden for Abelines Gaard. Det, der gør tyverierne mest latterlige, er, at dabsene i begge tilfælde er fremstillet i en god sags tjeneste. De 300 dabs i carporten skulle have været en del af de omkring 2000 dabs, der skal serveres ganske gratis til Hvide Sandes årlige dabs-dag, der foregår 30. maj. Harry "Motor" Hansen er en af de frivillige, der er med til at fremstille de mange tørrede dabs, og det helt forståeligt, at han er rigtig træt af, at folk ikke kan holde fingrene fra dabsene. Det bliver ikke mindre træls af, at der skete nøjagtig det samme sidste år. På Abelines Gaard, et kommunens museer, var udgangspunktet at fortælle de mange besøgende historien om, at de tørrede dabs er en historisk tradition her i området, hvor dabsene for mange år siden var en vigtig del af beboernes mad i vintertiden. Det kommer så ikke til at ske i denne turistsæson, for tyveknægtene valgte lige at kappe to lange tørresnore og tage samtlige dabs med, og der var altså brugt 30 kilo isinger til at fremstille årets portion dabs. Heldigvis har hverken Harry "Motor" Hansen eller museumsværten Lasse Justesen tænkt sig at give op og helt droppe de tørrede dabs. Harry "Motor" Hansen håber på, at vejret vil arte sig fra den rigtige side. Sker det, kan de nemlig nå at fremstille 300-400 nye dabs til den store dabsdag. På Abelines Gaard bliver der dog ikke produceret en ny portion, men traditionen skal holdes i hævd. "Det kan da godt være, at vi skal finde et mere sikkert sted at hænge dem op til næste år. Måske det bliver mellem skorstenene, for så hænger de forhåbentlig så højt, at tyveknægte ikke lige kan komme forbi og snuppe dem", lyder det fra Lasse Justesen. Det er godt, at der ikke bliver slået op i banen, men det kan ikke være rigtigt, at dabs skal hænges 15 over jordoverfladen mellem to skorstene på et museum, eller en privat person skal have videoovervågning i carporten for at være i fred. Nej, må de tosser, der har stjålet dabsene, kløjs i dem.

Klumme

Alle hører til et sted og har to vigtige valg!