Annonce
Videbæk

Politikere: Kommunen skal overtage gift-ejendom på Guldregnallé

Guldregnallé 9 og fire andre grunde er forurenede med klorerede opløsningsmidler, der stammer fra en tidligere losseplads. Foto: Lars Kryger

Søren Elbæk, Thomas Sloth, Pia Vestergaard og Pia Olivia Christensen mener, kommunen skal påtage sig det moralske ansvar og overtage hus og giftgrund på Guldregnallé 9 i Videbæk.

Videbæk: Kommunen skal vedgå sig sit moralske ansvar for at have solgt en forurenet grund på Guldregnallé i Videbæk.

Sådan er konklusionen hos de tre lokalpolitikere, der foreløbig har reageret på Dagbladets historie lørdag om det yngre par, der i 2010 købte ejendommen Guldregnallé 9 i Videbæk, hvor grunden i 2015 viser sig at være massivt forurenet med opløsningsmidler.

Guldregnallé 9 og fem andre grunde ligger på en tidligere losseplads, som daværende Videbæk Kommune i 1974 udstykkede byggegrunde og solgte.

Parret kan ikke sælge huset eller låne penge i banken til at udvide huset, så der kunne blive plads til at realisere drømmen om at leve der som en familie med børn.

De ulykkelige husejere har forgæves bedt kommunen om at overtage ejendommen, så de kan komme ud af mareridtet.

Deres bøn blev 22. august behandlet i økonomiudvalget, der sagde nej til at hjælpe dem. Begrundelsen: Kommunen mener ikke at være ansvarlig for forureningen.

Søren Elbæk (S) var uenig i udvalgsflertallets afvisning af parrets appel.

- Jeg stemte imod beslutningen i økonomiudvalget. Jeg synes ikke, vi kan være denne sag bekendt. Fortidens synder prikker os nogle gange på skulderen, og selv om hverken nuværende politikere eller forvaltning har noget som helst ansvar i denne sag, så er det et kommunalt ansvar - og i sådan en sag kan vi ikke bare vende ryggen til borgerne. Videbæk Kommune har udstykket dette boligområde i starten af 70'erne, og enhver ved, at området tidligere blev benyttet som losse- og fyldeplads, siger Søren Elbæk.

- Jeg hæfter mig ved, at det ikke er forbundet med nogen helbredsmæssig risiko at bo der, men det hjælper jo ikke familien. De kan ikke låne penge, og huset opfylder ikke de behov, de har, hvis de ønsker at få børn og etablere sig med familie. De kan ikke grave et hul i haven, uden at det er forbundet med særlige omkostninger. De kan ikke sælge huset, for et hus med forureningsdeklaration er formentlig intet værd. Det er en helt håbløs situation for dem, og de har handlet i fuldstændig god tro, siger socialdemokraternes borgmesterkandidat.

Han konkluderer:

- Som kommune må vi påtage os et ansvar i sådan en sag. Enten må vi erhverve ejendommen, så det unge par kan købe sig et andet hus, eller også må vi tilbyde en erstatning, så familien kan foretage den tilbygning, de ønsker.

Vi mister tillid

Også de Radikales spidskandidat Thomas Sloth mener, kommunen har et moralsk ansvar.

- Det lyder uprofessionelt, hvis der ikke er foretaget jordbundsundersøgelser inden udstykningen af en losseplads til byggegrunde. Godt nok kan kommunen påberåbe sig forældelse, men her taler vi om et moralsk ansvar, siger Thomas Sloth og tilføjer:

- Hvis Iver Enevoldsen (borgmester og formand for økonomiudvalget, red.) nægter at hjælpe, så mister vi en del tillid i forhold til fremtidige salg af byggegrunde. Vi har pligt til at tjekke de grunde, vi sælger, og det havde Videbæk Kommune også i sin tid.

SF's Pia Vestergaard er også enig med Søren Elbæk.

- Det er frustrerende for familien og langt udover rimelighedens grænser. Parret har været ganske uvidende, da de købte huset i 2010, og da tidligere ejer heller ikke har været vidende omkring forureningen, så mener jeg, det er kommunen, der står med ansvaret. Jeg opfordrer til, der findes en løsning, hvor kommunen køber huset af parret. Efter min mening er det kommunen, der står med ansvaret for forureningen og dermed også ansvaret for oprensningen. Dette bør kunne gøres hurtigere, end det der sker lige nu, lyder det fra Pia Vestergaard.

Annonce

Det eneste ordentlige

Pia Olivia Christensen, borgmesterkandidat for Det Konservative Folkeparti, mener, kommunen bør overtage Guldregnallé 9.

- Det er en rigtig trist sag for det unge ægtepar, og jeg kan godt forstå, at de føler sig i en ulykkelig og stavnsbunden situation. Som jeg forstår sagen, så tænker jeg, at det er uomtvisteligt at kommunen tilbage i tiden som den allerførste har solgt en forurenet grund, hvilket aldrig burde have fundet sted. Kommunen bør derfor overtage ejendommen og bringe forureningen til ophør, siger Pia Olivia Christensen og fortsætter:

- At det er sælgers ansvar at oplyse om forurenet grund er korrekt, og derfor kan man jo godt sige, at den sidste sælger også er ansvarlig. Men kommunen var jo den første sælger af grunden overhovedet, og forureningen var allerede til stede på det tidspunkt. Så enten kan vi afvente mange års tovtrækkeri ved domstolene, eller også kan vi - af moralske årsager - påtage os ansvaret straks, og det tænker jeg faktisk, at vi bør gøre. Det er det eneste ordentlige at gøre.

Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Stigende madpriser på vej: Priser på kunstgødning og sprøjtemidler stryger gennem loftet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Videbæk

Vidner og hvid varebil søges: Flugtbilist efterlod påkørt kvinde i smadret bil

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Annonce