Annonce
Videbæk

Politikere: Kommunen skal overtage gift-ejendom på Guldregnallé

Guldregnallé 9 og fire andre grunde er forurenede med klorerede opløsningsmidler, der stammer fra en tidligere losseplads. Foto: Lars Kryger

Søren Elbæk, Thomas Sloth, Pia Vestergaard og Pia Olivia Christensen mener, kommunen skal påtage sig det moralske ansvar og overtage hus og giftgrund på Guldregnallé 9 i Videbæk.

Videbæk: Kommunen skal vedgå sig sit moralske ansvar for at have solgt en forurenet grund på Guldregnallé i Videbæk.

Sådan er konklusionen hos de tre lokalpolitikere, der foreløbig har reageret på Dagbladets historie lørdag om det yngre par, der i 2010 købte ejendommen Guldregnallé 9 i Videbæk, hvor grunden i 2015 viser sig at være massivt forurenet med opløsningsmidler.

Guldregnallé 9 og fem andre grunde ligger på en tidligere losseplads, som daværende Videbæk Kommune i 1974 udstykkede byggegrunde og solgte.

Parret kan ikke sælge huset eller låne penge i banken til at udvide huset, så der kunne blive plads til at realisere drømmen om at leve der som en familie med børn.

De ulykkelige husejere har forgæves bedt kommunen om at overtage ejendommen, så de kan komme ud af mareridtet.

Deres bøn blev 22. august behandlet i økonomiudvalget, der sagde nej til at hjælpe dem. Begrundelsen: Kommunen mener ikke at være ansvarlig for forureningen.

Søren Elbæk (S) var uenig i udvalgsflertallets afvisning af parrets appel.

- Jeg stemte imod beslutningen i økonomiudvalget. Jeg synes ikke, vi kan være denne sag bekendt. Fortidens synder prikker os nogle gange på skulderen, og selv om hverken nuværende politikere eller forvaltning har noget som helst ansvar i denne sag, så er det et kommunalt ansvar - og i sådan en sag kan vi ikke bare vende ryggen til borgerne. Videbæk Kommune har udstykket dette boligområde i starten af 70'erne, og enhver ved, at området tidligere blev benyttet som losse- og fyldeplads, siger Søren Elbæk.

- Jeg hæfter mig ved, at det ikke er forbundet med nogen helbredsmæssig risiko at bo der, men det hjælper jo ikke familien. De kan ikke låne penge, og huset opfylder ikke de behov, de har, hvis de ønsker at få børn og etablere sig med familie. De kan ikke grave et hul i haven, uden at det er forbundet med særlige omkostninger. De kan ikke sælge huset, for et hus med forureningsdeklaration er formentlig intet værd. Det er en helt håbløs situation for dem, og de har handlet i fuldstændig god tro, siger socialdemokraternes borgmesterkandidat.

Han konkluderer:

- Som kommune må vi påtage os et ansvar i sådan en sag. Enten må vi erhverve ejendommen, så det unge par kan købe sig et andet hus, eller også må vi tilbyde en erstatning, så familien kan foretage den tilbygning, de ønsker.

Annonce

Vi mister tillid

Også de Radikales spidskandidat Thomas Sloth mener, kommunen har et moralsk ansvar.

- Det lyder uprofessionelt, hvis der ikke er foretaget jordbundsundersøgelser inden udstykningen af en losseplads til byggegrunde. Godt nok kan kommunen påberåbe sig forældelse, men her taler vi om et moralsk ansvar, siger Thomas Sloth og tilføjer:

- Hvis Iver Enevoldsen (borgmester og formand for økonomiudvalget, red.) nægter at hjælpe, så mister vi en del tillid i forhold til fremtidige salg af byggegrunde. Vi har pligt til at tjekke de grunde, vi sælger, og det havde Videbæk Kommune også i sin tid.

SF's Pia Vestergaard er også enig med Søren Elbæk.

- Det er frustrerende for familien og langt udover rimelighedens grænser. Parret har været ganske uvidende, da de købte huset i 2010, og da tidligere ejer heller ikke har været vidende omkring forureningen, så mener jeg, det er kommunen, der står med ansvaret. Jeg opfordrer til, der findes en løsning, hvor kommunen køber huset af parret. Efter min mening er det kommunen, der står med ansvaret for forureningen og dermed også ansvaret for oprensningen. Dette bør kunne gøres hurtigere, end det der sker lige nu, lyder det fra Pia Vestergaard.

Det eneste ordentlige

Pia Olivia Christensen, borgmesterkandidat for Det Konservative Folkeparti, mener, kommunen bør overtage Guldregnallé 9.

- Det er en rigtig trist sag for det unge ægtepar, og jeg kan godt forstå, at de føler sig i en ulykkelig og stavnsbunden situation. Som jeg forstår sagen, så tænker jeg, at det er uomtvisteligt at kommunen tilbage i tiden som den allerførste har solgt en forurenet grund, hvilket aldrig burde have fundet sted. Kommunen bør derfor overtage ejendommen og bringe forureningen til ophør, siger Pia Olivia Christensen og fortsætter:

- At det er sælgers ansvar at oplyse om forurenet grund er korrekt, og derfor kan man jo godt sige, at den sidste sælger også er ansvarlig. Men kommunen var jo den første sælger af grunden overhovedet, og forureningen var allerede til stede på det tidspunkt. Så enten kan vi afvente mange års tovtrækkeri ved domstolene, eller også kan vi - af moralske årsager - påtage os ansvaret straks, og det tænker jeg faktisk, at vi bør gøre. Det er det eneste ordentlige at gøre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Læserbrev

En ommer: Lad dog Skjern Produktforretning få lov at udvide

Læserbrev: Hvad er det, teknik og miljøudvalget spænder ben for? I disse grønne omstillingstider, endelig er der en virksomhed, der vil vækste, som I så vil bremse. Hvorfor kan produktforretningen ikke få lov at udvide med en ny hal? Jeg forstår da godt dit synspunkt, John Christensen, med at det er træls, at man har investeret i industrigrunde, som ikke er i brug. Det kunne ellers blive et flot syn med 4-6 meter høje rustne metalskrot-bunker i Skjern industrikvarter, har I tænkt på dette? Hvad så, hvis Ådum autoophug og Ringkøbing autoophug også vil udvide? Så skal de jo også flytte ind i industrikvarteret, som jo så snart ville blive for lille, men fantastisk farvestrålende at se på. Nej prøv for en gangs skyld ikke at se på kroner og øre, men brug den fornuftige del af hovedet. Er der nogle, der kan finde bedre placeringer til disse industrier end der, hvor de nu ligger? Hvem generes af Skjern produkthandel, hvor den er i dag? Jeg har læst om en tidligere miljømedarbejder ved kommunen, at der aldrig har været problemer med miljøet, så hvorfor prøve at tvinge dem til at flytte. Måske ud af kommunen, og væk er både arbejdspladser og skattekronerne. Men det har I jo prøvet før med HV transport i Hover. Synes I, det var en god ide? Hvor mange arbejdspladser og skattekroner kostede det? At man kan fejle én gang er da ikke ensbetydende med, at kommunen skal blive ved med dette. Jeg tror ikke, der er ret mange, som kører forbi Ringkøbingvej 17, der er klar over, hvad der ligger fantastisk flot gemt bag beplantede jordvolde og træer, nej lad blot dem udvide, hvis de har brug for dette. Måske til et par nye medarbejdere, som så kunne betale skat i kommunen. Og det kunne måske også være tænkeligt, at virksomheden også kunne lave mere overskud, som så kunne komme kommunekassen til gode. Det ville i hvert fald ikke ske, hvis den skulle flytte til industrikvarteret. Det er en ommer, teknik og miljøudvalg. Brug den fornuftige del af hovedet denne gang.

Annonce