Videbæk

Politikere: Kommunen skal overtage gift-ejendom på Guldregnallé

Guldregnallé 9 og fire andre grunde er forurenede med klorerede opløsningsmidler, der stammer fra en tidligere losseplads. Foto: Lars Kryger

Søren Elbæk, Thomas Sloth, Pia Vestergaard og Pia Olivia Christensen mener, kommunen skal påtage sig det moralske ansvar og overtage hus og giftgrund på Guldregnallé 9 i Videbæk.

Videbæk: Kommunen skal vedgå sig sit moralske ansvar for at have solgt en forurenet grund på Guldregnallé i Videbæk.

Sådan er konklusionen hos de tre lokalpolitikere, der foreløbig har reageret på Dagbladets historie lørdag om det yngre par, der i 2010 købte ejendommen Guldregnallé 9 i Videbæk, hvor grunden i 2015 viser sig at være massivt forurenet med opløsningsmidler.

Guldregnallé 9 og fem andre grunde ligger på en tidligere losseplads, som daværende Videbæk Kommune i 1974 udstykkede byggegrunde og solgte.

Parret kan ikke sælge huset eller låne penge i banken til at udvide huset, så der kunne blive plads til at realisere drømmen om at leve der som en familie med børn.

De ulykkelige husejere har forgæves bedt kommunen om at overtage ejendommen, så de kan komme ud af mareridtet.

Deres bøn blev 22. august behandlet i økonomiudvalget, der sagde nej til at hjælpe dem. Begrundelsen: Kommunen mener ikke at være ansvarlig for forureningen.

Søren Elbæk (S) var uenig i udvalgsflertallets afvisning af parrets appel.

- Jeg stemte imod beslutningen i økonomiudvalget. Jeg synes ikke, vi kan være denne sag bekendt. Fortidens synder prikker os nogle gange på skulderen, og selv om hverken nuværende politikere eller forvaltning har noget som helst ansvar i denne sag, så er det et kommunalt ansvar - og i sådan en sag kan vi ikke bare vende ryggen til borgerne. Videbæk Kommune har udstykket dette boligområde i starten af 70'erne, og enhver ved, at området tidligere blev benyttet som losse- og fyldeplads, siger Søren Elbæk.

- Jeg hæfter mig ved, at det ikke er forbundet med nogen helbredsmæssig risiko at bo der, men det hjælper jo ikke familien. De kan ikke låne penge, og huset opfylder ikke de behov, de har, hvis de ønsker at få børn og etablere sig med familie. De kan ikke grave et hul i haven, uden at det er forbundet med særlige omkostninger. De kan ikke sælge huset, for et hus med forureningsdeklaration er formentlig intet værd. Det er en helt håbløs situation for dem, og de har handlet i fuldstændig god tro, siger socialdemokraternes borgmesterkandidat.

Han konkluderer:

- Som kommune må vi påtage os et ansvar i sådan en sag. Enten må vi erhverve ejendommen, så det unge par kan købe sig et andet hus, eller også må vi tilbyde en erstatning, så familien kan foretage den tilbygning, de ønsker.

Vi mister tillid

Også de Radikales spidskandidat Thomas Sloth mener, kommunen har et moralsk ansvar.

- Det lyder uprofessionelt, hvis der ikke er foretaget jordbundsundersøgelser inden udstykningen af en losseplads til byggegrunde. Godt nok kan kommunen påberåbe sig forældelse, men her taler vi om et moralsk ansvar, siger Thomas Sloth og tilføjer:

- Hvis Iver Enevoldsen (borgmester og formand for økonomiudvalget, red.) nægter at hjælpe, så mister vi en del tillid i forhold til fremtidige salg af byggegrunde. Vi har pligt til at tjekke de grunde, vi sælger, og det havde Videbæk Kommune også i sin tid.

SF's Pia Vestergaard er også enig med Søren Elbæk.

- Det er frustrerende for familien og langt udover rimelighedens grænser. Parret har været ganske uvidende, da de købte huset i 2010, og da tidligere ejer heller ikke har været vidende omkring forureningen, så mener jeg, det er kommunen, der står med ansvaret. Jeg opfordrer til, der findes en løsning, hvor kommunen køber huset af parret. Efter min mening er det kommunen, der står med ansvaret for forureningen og dermed også ansvaret for oprensningen. Dette bør kunne gøres hurtigere, end det der sker lige nu, lyder det fra Pia Vestergaard.

Det eneste ordentlige

Pia Olivia Christensen, borgmesterkandidat for Det Konservative Folkeparti, mener, kommunen bør overtage Guldregnallé 9.

- Det er en rigtig trist sag for det unge ægtepar, og jeg kan godt forstå, at de føler sig i en ulykkelig og stavnsbunden situation. Som jeg forstår sagen, så tænker jeg, at det er uomtvisteligt at kommunen tilbage i tiden som den allerførste har solgt en forurenet grund, hvilket aldrig burde have fundet sted. Kommunen bør derfor overtage ejendommen og bringe forureningen til ophør, siger Pia Olivia Christensen og fortsætter:

- At det er sælgers ansvar at oplyse om forurenet grund er korrekt, og derfor kan man jo godt sige, at den sidste sælger også er ansvarlig. Men kommunen var jo den første sælger af grunden overhovedet, og forureningen var allerede til stede på det tidspunkt. Så enten kan vi afvente mange års tovtrækkeri ved domstolene, eller også kan vi - af moralske årsager - påtage os ansvaret straks, og det tænker jeg faktisk, at vi bør gøre. Det er det eneste ordentlige at gøre.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce