Annonce
Skjern

Politikere gik imod anbefaling: Botilbud for unge får lov til at udvide

Fastershus i Faster fik tirsdag en ny landzonetilladelse. Dermed kan man udvide med fire nye værelser på tagetagen. Arkivfoto: Bendt Christiansen
Botilbud for unge med særlige sociale problemer får lov til at udvide. Det sker, selvom administrationen forud for teknik- og miljøudvalgets møde havde anbefalet et nej.

FASTER: Fremover kan der blive plads til flere unge mennesker med særlige sociale problemstillinger i Faster.

Teknik- og miljøudvalget er nemlig at gå imod administrationens indstilling om en afvisning af Fastershus’ ansøgning om en ny landzonetilladelse.

Tilladelsen ville gøre det muligt for Fastershus at etablere fire nye værelser på tagetagen i det tidligere plejehjem i Faster. Dermed går botilbuddet fra 10 til 14 værelser.

Forslaget havde været sendt ud i høring, og 10 naboer havde fået mulighed for at komme med eventuelle indsigelser. Ét nabopar henvendte sig med indsigelser mod udvidelsen på grund af støjgener ved midnatstid og berettede om følelsen af utryghed i eget hjem som følge af aktiviteter blandt beboerne i Fastershus.

Administrationen havde som nævnt anbefalet en afvisning af ansøgningen med hensyn til naboer.

Annonce

Anbefalet et nej

Kommunens afdeling Sundhed og Omsorg udtalte ”reel bekymring” over, om Fastershus lever op til sin forpligtelse som paragraf 110-bosted, hvilket dækker over et bosted for midlertidig beboelse. Hos Sundhed og Omsorg er der altså bekymring for, om beboernes ophold bliver længere, end det burde være.

- Paragraf 110 i serviceloven omhandler herberger. Vores overordnede interesse er, at vi ikke har borgere, der bor på herberger eller er hjemløse. Vi vil hellere sørge for, at de får en permanent bolig, så de kan få deres eget liv, siger Ulla Svendsen, leder af Sundhedscenter Vest, som hører under afdelingen for Sundhed og Omsorg.

Ifølge administrationen vil en udvidelse med fire ekstra pladser også få en ”uheldig påvirkning” af det omgivende samfund i Faster, da ”der er tale om unge med problemer”. Det fik imidlertid ikke teknik- og miljøudvalget til at afvise ansøgningen.

- Administrationen pegede på, at man burde give afslag, men udvalget valgte at gå med, at vi forholder os til landzonetilladelsen og kun den. Vi mener, at kravet til landzonetilladelse er opfyldt. Det er ikke sådan, at vi sidder og begrunder sådan en beslutning, siger udvalgsformand John G. Christensen (S).

Eneste medlem, der gik med administrationens indstilling om et afslag på ansøgningen, var Niels Rasmussen (SF), som lægger sig op ad Sundhed og Omsorgs bekymring.

- Den her slags folk har brug for en særlig slags hjælp. Jeg skal ikke kunne udtale mig om, hvorvidt det er professionelt eller ej hos Fastershus, men jeg synes, at man skal være meget professionel for at hjælpe den her gruppe mennesker, siger Niels Rasmussen.

- Jeg har også talt med andre, som er ganske utrygge ved en udvidelse af huset. Det er det, jeg har forholdt mig til og så den professionelle støtte, siger Niels Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce