Danmark

Politikere er uenige: Er solcelleaftalen brudt eller ej?

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser, at der er tale om et brud på solcelleaftalen fra 2012, når 85.000 solcelleejere får forringet deres vilkår. Andre partier i den gamle forligskreds er uenige.

Brødtekst

Jens Joel, energiordfører for Socialdemokratiet: - Jeg synes, det er ekstremt uheldigt. Vi lavede en klokkeklar aftale i 2012. Den er nu ændret på grund af forskellige faktorer, vi ikke har behandlet politisk. Det må stå for ministerens egen regning, at der ikke er andre muligheder. Jeg står i princippet samme sted som solcelleejerne. Jeg synes, vi havde en aftale i 2012, og hvis ministeren mener, vi ikke længere kan eller skal leve op til den, så burde han indkalde til forhandlinger om det.

Søren Egge Rasmussen, energiordfører for Enhedslisten: - Det er rigtig godt, Danske Energiforbrugere kører en sag mod ministeren. Solcelleejerne blev stillet i udsigt, at de ville få bedre afregning end det, der sker nu. Det her er ikke i ånd med aftalen i 2012. En af de slemme ting ved det her er, at en masse mennesker, som gerne ville være med til bæredygtig omstilling, har investeret 100.000 kroner, og nu får de forringet deres økonomi i forhold til, hvad de blev lovet. Jeg kan godt forstå, hvis solcellejerne ikke tør investere næste gang, og det er ærgerligt. Vi skal gerne have størst mulig opbakning til grøn omstilling.

Mikkel Dencker, energiordfører for Dansk Folkeparti: - Jeg kan godt forstå, solcelleejerne er vrede, fordi ordningen bliver forringet for dem. Men vi ser ikke aftalen som brudt. Det var også min opfattelse på det tidspunkt, at aftalen også gjaldt moms, men vi kan ikke gøre noget ved, at Landskatteretten siger, man ikke kan gøre sådan. Der er afsagt en kendelse, som gør, at der skal betales moms af strøm, man afregner, og det kan ikke gøres på årsbasis. Det skal gøres løbende. Men det vi har lovet solcelleejere er elafgiften, og det er der stadig.

0/0
Annonce
Danmark For abonnenter

Hjemme igen efter terrorbomberne: Vi føler os heldige

Annonce
Annonce
Danmark

Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen: Markant færre børn på Steinerskoler er vaccineret mod mæslinger

Danmark

Se kortet: Så mange børn er vaccineret i din kommune

Danmark

Se video og billeder: Legende delfiner og hval dukkede op ved dansk kutter

Erhverv For abonnenter

Få overblikket over VUC's problemer

Debat

Det eneste, det giver mening at stemme på, er miljøet

I tirsdags holdt vi børnefødselsdag for mine to mellemste, som fylder syv i påsken. Det var en skøn fest i sol og vind. Der kom 18 børn og ti forældre; vi spiste frokost i laden, drog på skattejagt ved vandet, og timerne gik med leg og snak, så vi efterfølgende var glade og trætte på allerbedste vis. Det var med andre ord en ganske almindelig børnefødselsdag, og alligevel slog det mig, at meget er sket på de bare ti år, der er gået, siden vi holdt sådan én første gang. Forandringen handler om den måde, vi behandler os selv og vores planet, og det breder sig som ringe i vores måde at prioritere og tænke på. Samtlige gaver i tirsdags var således enten genbrugte eller hjemmelavede, og den spaghetti bolonaise, vi spiste til frokost, bestod af 80 procent grøntsager - alt sammen økologisk eller af egen avl, naturligvis. De små gæster forventede ikke farvestrålende slikposer, men var glade for den ene ispind de fik hver, og ellers blev der spist danske gulerodsstænger og agurker på stribe. Hvor end jeg ser hen i min omgangskreds, er det den vej, udviklingen bevæger sig: Væk fra blindt forbrug, meningsløs travlhed og konkurrence og i retning af frihed, overskuelighed og omsorg. Vi vil gerne være sammen; vil gerne købe brugt og købe mindre generelt, og helt grundlæggende er der ikke meget, vi ikke vil gøre for at hjælpe jordkloden i balance, men vi føler også alle sammen en overvældende magtesløshed i kampen for en mere bæredygtig fremtid. For hvad skal vi hver især stille op, når udfordringerne er så store, og intet politisk lader til at støtte tilstrækkeligt op om den nødvendighed vi så småt ser i øjnene? ”Den ene nabo undlader at flyve, og cykler til arbejde i stedet for at køre bil, mens den anden dropper kød, og ikke vasker sit hår med shampoo”, sagde en af vores gæster rundt om bålet til fødselsdagen. ”Men hver og én giver vi efterhånden op, når vi oplever, at det ikke gør en reel forskel. Så længe hver enkelt dansker udleder seks gange mere CO2 årligt, end jorden kan klare, kan vi ikke løfte opgaven selv, og det føles håbløst.” Vi må have politikerne på banen, for der er behov for en reel, klimavenlig lovgivning og langt mere realistiske rammer at bevæge os indenfor. Op med prisen på kød og på alle fødevarer, som produceres under forurenende og uetiske forhold. Op med prisen på alt det, der belaster klimaet mest og ned med prisen på det, vi rent faktisk ikke behøver have dårlig samvittighed over at investere i – som eksempelvis kollektiv trafik, cykler, genbrugte byggematerialer og så videre. Nu er det heldigvis valgår, og selvom jeg personligt har mange områder, der optager mig, og som er vigtige for min egen lille livskvalitet, er det eneste, det giver mening at stemme på, miljøet. Ganske enkelt og glædelig påske

Danmark For abonnenter

Tjek din lokale skole: Sådan er vaccinationsdækningen

Danmark

Tillidskrisen er slut: 20 procent flere piger takkede ja til hpv-vaccine sidste år

Danmark

Sundhedsminister: Egoistisk at fravælge mæslingevaccine