Vestjylland

Politiker: Vi skal ikke sælge ud af vores guld

Det er her i forlængelse af Svollingvej, at et flertal ser ud til at ville acceptere 50-80 nye sommerhusgrunde. Karsten Filsø (SF) kalder planen en misforståelse og udsalg af kommuens guld. Arkivfoto.
Mens Karsten Filsø (SF) går imod sommerhuse i omstridt område i Vester Husby, så vil flertal nu have afklaret interessen blandt de berørte lodsejere.

HOLSTEBRO: Det er ikke i fuld enighed, at økonomiudvalget går videre med planerne om nye sommerhusområder i kommunen - herunder i Fjand og ved Ejsingholm. Byrådsmedlem Karsten Filsø (SF) vil nemlig ikke være med til de 50 til 80 nye sommerhusgrunde i Vester Husby, der har været massive protester imod fra både sommerhusejere og beboere i området.

- Det vil være en stor misforståelse, hvis vi siger ja til at udstykke her. Det er et område med marker, som er placeret med fuld overlæg, og som er med til at give luft mellem sommerhusene og klitterne og skoven, siger Karsten Filsø, som mener, byrådskollegerne er på vildspor.

- Vi har ingen forpligtelse til at sige ja til sommerhuse alle steder, hvor det er muligt. Her er det noget af vores guld, som giver området særlig værdi, og det skal vi ikke sælge ud af, siger Filsø.

Det er ikke natur

Til gengæld er han heller ikke enig med dem, der kalder området for vigtig natur.

- Det er marker, hvor der bliver dyrket havre og byg, og det har tidligere været et fugtigt naturområde - og netop derfor hedder det Græm Kær, siger Filsø.

- Men det betyder også, at grundvandet flere steder står meget højt, så der vil være store udgifter til at sænke grundvandet, hvis der skal bygges sommerhuse, siger SF-eren.

På den anden side erkender han, at især de sommerhusgrunde, som vil ligge længst mod vest og nærmest klitterne vil blive attraktive - og kunne sælges til høje priser.

- Men det betyder til gengæld, at de vil blive købt af velstående familier, som selv vil bruge sommerhusene. De vil næppe bliver udlejet, og dermed vil det ikke give flere turister i kommunen, siger Karsten Filsø.

Han så derimod gerne, at markerne blev forvandlet til natur igen.

- Men det er ikke noget, som jeg kan bestemme, siger Filsø.

Til gengæld har han bemærket det fælles mål for Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening om at omdanne 100.000 hektar miljøfølsomme marker til natur.

- Et område som Græm Kær giver risiko for udslip af kvælstof, og der afgives CO2, når plantematerialer i jorden bliver nedbrudt. Vi kunne håbe på, at staten ville opkøbe markerne ved Græm Kær som et miljøprojekt, siger Karsten Filsø.

Han har også bemærket, at Ulfborg-Vembs seneste borgmester, Niels Kristian Jensen (V) sammen med andre har kritiseret planen om sommerhuse i et læserbrev. Og påpeget, at Ulfborg-Vemb Kommune gennem 37 år respekterede den oprindelige plan med et åbent område midt i Vester Husby sommerhusområdet.

- Jeg er meget enig med den tidligere borgmester i hans synspunkt, siger Filsø.

Skal undersøges nærmere

Økonomiudvalget vil dog have sagen om Vester Husby undersøgt nærmere.

Det er en enkelt lodsejer, som har søgt om tilladelse til at udstykke sine marker til sommerhuse. Men der er fem-seks andre lodsejere i området, som kommunen ikke har været i kontakt med. Kommunen vil nu tage kontakt for at høre om deres holdning til planen om at tillade udstykning af markerne til sommerhuse.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce