RINGKØBING-SKJERN/LYNE: - Når sådan en sag dukker op, viser det, at vi har brug for at kommunikere mere klart om reglerne, siger folketingsmedlem Kristian Pihl Lorenzen (V).
Sagen, han taler om, er weekendens fest i Lyne, hvor 25 unge mennesker blev sigtet for at overtræde forsamlingsforbuddet på fem personer.
Det er blevet til en principiel sag for Henk Streefkerk, der ejer den garage, hvor politiet mødte op og sendte 25 unge hjem med beskeden om, at de hver især vil få en bøde på 2500 kroner.
- Det var min private garage. Min ejendom er ikke en offentlig grund, og jeg forstår ikke, at politiet har lovhjemmel til at komme ind, sagde Henk Streefkerk til Dagbladet i mandags.
Han mener nemlig ikke, at forsamlingsforbuddet på højst fem personer gælder i hans garage, da det er hans private ejendom. Sådan har han opfattet reglerne om forsamlingsforbuddet, der er beskrevet på myndighedernes hjemmeside www.coronasmitte.dk
Svært at holde styr på
Men politiets interne vejledninger er mere specifikke og siger, at en bolig ikke omfatter alle indendørs lokaliteter, der hører til en matrikel.
Eksempelvis er skure og værksteder ikke en del af en privat bolig og derfor gælder forsamlingsforbuddet. Derfor mener politiet, at forsamlingsforbuddet blev overtrådt i Lyne.
Kristian Pihl Lorenzen (V), folketingsmedlemMan må formode, at politiets retningslinjer er gældende for borgerne, og de skal være så klare, at borgerne ikke misforstår dem. De skal skæres ud i pap.
- Man må formode, at politiets retningslinjer er gældende for borgerne, og de skal være så klare, at borgerne ikke misforstår dem. De skal skæres ud i pap, understreger Kristian Pihl Lorenzen, der sender den opgave videre til regeringen og de relevante myndigheder.
Han forstår godt, at det kan være svært at få styr på gældende retningslinjer.
- Hvis man googler ting om corona, skal man også huske at læse datoen, for der ligger mange ting på hjemmesider, som ikke er blevet fjernet, efter der er kommet nye regler, siger han og tilføjer:
- Men uanset, så er det det ikke ansvarligt at holde en fest med 25 mennesker i en tid, hvor folk passer sig meget på. Det skurrer fælt i mine ører, siger venstremanden.
Hårdt for unge
Heller ikke Annette Lind, der medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, mener, at det var en god ide at holde fest.
- Der kan godt være mere gennemsigtighed i loven, men jeg ved ikke hvor svært, det er at forstå, at man ikke må være mere end fem mennesker, siger Annette Lind og tilføjer, at hun som de fleste andre har stor forståelse for, at det er hårdt for de unge for tiden.
- Vi laver ikke forsamlingsforbud for at straffe de unge. Det er hårdt for dem, og de mangler kontakt. Men vi gør det for danskernes sundhed og sikkerhed, siger Annette Lind.
Ingen bøde endnu
Hvis Henk Streefkerk og hans gæster er uenige i politiets vurdering af sagen, kan de afvise at betale bøderne, hvorefter sagen går i retten. Her vil en dommer tage stilling til, hvem der har ret.
- Nu må vi først se, om vi får en bøde. Vi har ikke hørt fra politiet endnu, fortæller Henk Streefkerk, som endnu ikke har afgjort med sig selv, om han vil betale bøden eller gå i retten og kæmpe sin sag.