Annonce
Debat

Politik: Hvor har vi Kristendemokraterne?

Læserbrev: Både De Radikale og Kristendemokraterne vil rydde op i Stat–Kirke-forholdet, skriver redaktøren af Kirke.Dk Kåre Gade i mandags nyhedsbrevet.

At Jens Rohde gerne vil løsne båndene mellem Kirke og Stat, er jo ikke noget nyt, når man  tænker på hans tidligere medlemskab af De Radikale. Men at KD også vil, tror jeg kommer noget bag på mange kristendemokrater, men også bag på vi andre ikke-kristendemokrater. Eller er det et kompromis, der er indgået mellem den tidligere Radikale Jens Rohde og KD?

Men jeg spørger Kristian Andersen, der er KD's førstemand i Ringkøbing Skjern Kommune og som har været med til at udfærdige Kristendemokraternes nye partiprogram, for at få klarhed over, hvad det er man vil rydde op i Stats–Kirke-forholdet:

Annonce

Er det at Stat og Kirke skal løsrives fra hinanden? Eller er det, at medlemmer af Folkekirken ikke skal betale for Forkyndelsen som det forlyder? Eller hvad er det?


KD bør fortælle, hvad det er de vil have ændret.


Som medlem af folkekirken og mangeårigt medlem og formand for Velling Menighedsråd og i flere år medlem af Ribe Stiftsråd synes jeg og sikkert også mange andre, at KD bør fortælle, hvad det er de vil have ændret.

Men husk lige, at den Danske Folkekirkes forfatning ordnes ved lov, nemlig § 4 i Grundloven, der bestemmer, at ”Den evangelisk-lutherske kirke er den Danske Folkekirke og understøttes som sådan af Staten”, samt af grundlovens § 66, der bestemmer, at ”Folkekirkens forfatning ordnes ved lov”. Det er en særlig lov, nemlig en ”forfatning”. Denne bestemmelse er gået igen, siden den første grundlov blev vedtaget i 1849. Den sikrer den nuværende folkekirkeordning og folkekirkens rummelighed, og ordningen er et værn mod folkekirkens sprængning og en mulighed for politisering af kirkens rolle i samfundet.

Forholdet mellem kirke og stat er ordnet meget forskelligt i forskellige lande. I nogle lande er kirke og stat skarpt adskilt og i andre lande er kirken nærmest en statskirke. I Sverige blev Stat og Kirke adskilt i 2000. Men læser man nærmere om den svenske ordning, vil man opdage, at den svenske stat via Riksdagen har fingrene dybt nede i den svenske kirkes indre anliggende. I Norge har man også snakket om adskillelse af kirke og stat, men er veget noget tilbage, ikke mindst fordi stat og kommuner finansierer alt vedrørende kirker og kirkeliv. Og i atter andre lande som f.eks. i Danmark, er stat og kirke forbundet, uden at der er tale om en egentlig statskirke, hvilket Jeg tror, at de fleste af os ønsker skal fortsætte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce