Annonce
Alarm 112

Politiformand: Eksplosioner er billede på mere brutal hverdag

Presse-Fotos.dk/Ritzau Scanpix
Ni eksplosioner har ramt København på et halvt år, og det tvinger politiet til at være i ekstra beredskab.

Nattens eksplosion på en politistation i København er et billede på, at det er blevet mere brutalt på gaderne de seneste år, og det lægger pres på politiet, der hele tiden skal være i forhøjet beredskab.

Sådan lyder det fra Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, efter at en nærpolitistation på Nørrebro lørdag nat blev ramt af en eksplosion.

- Jeg synes, at det er katastrofalt og noget forbandet svineri, men jeg er desværre ikke så overrasket, som man måske burde være.

- Det er en ny hård virkelighed, som dansk politi møder. Vi skal have et øje på hver finger. Det bliver mere og mere brutalt, siger Claus Oxfeldt.

Han peger på, at København det seneste halve år har været ramt af ni eksplosioner, når man tæller lørdagens eksplosion og tirsdagens ved Skattestyrelsen med.

Ifølge Claus Oxfeldt har politiet været i forhøjet beredskab siden februar 2015, hvor København blev ramt af to attentater mod henholdsvis Krudttønden og den jødiske synagoge.

Han forventer ikke, at det ændrer sig og kalder det en "trist udvikling".

- Vi bruger flere folk og ressourcer på den operative parathed, så vi lynhurtigt kan reagere, når der sker den her type angreb.

- Det betyder, at vi skal prioritere benhårdt i opgaverne, og tænke sikkerhed ind i alt, siger Claus Oxfeldt.

Politiet har ikke fundet den eller de gerningsmænd, som står bag eksplosionen på Nørrebro. Der efterlyses en mand iklædt sort tøj, og som medbragte pose med teksten "! Solid". Han formodes at være gerningsmanden.

Eksplosionen bliver af politiet betegnet som en bevidst handling, men Claus Oxfeldt tror ikke, at der har været et ønske om at ramme politiet som institution.

- Hvis det virkelig er et angreb mod politiet, som jeg nu ikke umiddelbart tror, fordi man tydeligt har kunnet se, at der ikke var nogen inde i bygningen, fordi det var helt mørkt, så er det noget, vi skal tænke ind i alt, hvad vi gør fremadrettet, siger Claus Oxfeldt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce