Hvide Sande

Politiets hjælpere på strandene fejrer 100-års jubilæum

Det er ikke så ofte, at skibe driver i land. Som regel er det bøjer og lignende strandingsgods, som strandfogederne fjerner. Arkivfoto.

Hvide Sande/Thorsminde: På lørdag fejrer Foreningen af strandfogeder langs den jyske vestkyst sit 100-års jubilæum på Strandingsmuseum St. George i Thorsminde.

Ifølge Jens Nicolai Vejlgaard, der både er formand for hele foreningen samt lokalformand, deltager omkring 20 strandfogeder fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det bliver en mindeværdig dag. Ligesom en 100-års fødselsdag er det ikke noget, man er med til hverdag. Så det er en stor dag for os strandfogeder, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

De deltagende strandfogeder og deres familie vil, udover at opleve museet, få noget godt at spise og høre om, hvordan det er at være strandfoged før og nu.

Derudover vil der også være taler. Justitsminister Søren Pape Poulsen vil deltage og holde tale. Det samme vil Jens Kaasgaard, der er politidirektør i Midt- og Vestjyllands Politi.

- Arbejdet som strandfoged er noget helt unikt, og de mennesker, der passer det, er af en helt særlig støbning. De er idealister, de elsker stranden, havet og klitterne, og de føler sig forenede med naturen. Det er et ansvarsfuldt og ærefuldt job, og vi skylder dem en stor tak for det arbejde, de har gennemført gennem de 100 år, foreningen nu har eksisteret, siger politidirektøren i en pressemeddelelse.

Strandfogeder

Strandfogederne er ansat af politiet til at føre tilsyn med 300 kilometers kyststrækning langs Vesterhavet, og politiet er vært ved fejringen på lørdag.Landets 125 strandfogeder bistår politiet med at føre tilsyn med kyststrækningen fra Skallingen ved Esbjerg, op over Skagen og ned til Frederikshavn. Deres primære opgave er at bjærge strandingsgods, som kan være alt fra tømmer og gummibåde til vildfarne surfbrætter.

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi

Specialopgaver

Jens Nicolai Vejlgaard er selv strandfoged, og han har cirka to kilometer strand, som han holder øje med.

- Før i tiden var det typisk træ, der var skyllet i land, som vi fjernede. I dag er det ikke så tit, at træ og skibe kommer ind. Vi fjerner mere bøjer og den slags. Vi hjælper også tit politiet med specialopgaver. Det kan være at kigge efter narkotika, så suspekte typer ikke får fat i det. Det kan også være afspærring i forbindelse med en strandet hval, siger han.

Han er enig med politidirektøren i, at de mennesker, der er strandfogeder, er af en helt særlig støbning.

- Strandfoged er ikke en titel, man afleverer. Det er en titel, man dør med. Jeg har heller ingen planer om at aflevere min titel, siger strandfogeden.

0/0
Hvide Sande

Hvide Sande Havn leverer nyt millionoverskud

112

Uheld i påsketrafikken: Tre kørt til observation

Kultur

Vores Smag: Bondegårdsæg med smag af vestkysten

Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

112

Vidner søges: Tre nødblus sendte helikopter i luften

Hvide Sande

Æggesafari, ravsafari og havnerundfart

112

Tørt græs og lyng brød i brand nær hus