Annonce
112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Indtil flere håndværkere i det midt- og vestjyske er på det seneste stået op til biler, der er brudt op og tømt for værktøj. Modelfoto: Scanpix/Iris
Tyvebande slog til om natten mod håndværkerbiler. Politiet formoder, det er østeuropæiske tyve.

RINGKØBING-SKJERN: Allerede torsdag fik politiet den første anmeldelse om, at der havde været indbrud i en varebil på Finlandsgade i Ringkøbing samme nat. Men det var kun toppen af isbjerget, for i løbet af torsdagen havde politiet indtil flere håndværkere i røret.

Der kom anmeldelser fra Tarm, hvor to håndværkerbiler var blevet brudt op på Irisvej og Elmevej, ligesom der i Ringkøbing havde været endnu to indbrud samme nat på Skolevej.

Tyvene går målrettet efter især batteridrevet værktøj og bryder ind i bilerne ved at skære hul under låsen eller ved at bryde dørene op med en skruetrækker.

Politiet genkender tyvenes metoder, både når det gælder de natlige togter og måden, som tyvene får adgang til værktøjet. Det er nemlig langt fra første gang, at man ser østeuropæiske tyvebander rette deres fokus på håndværkerbiler.

Politi laver overblik

- Vi har derfor en mistanke om, at det er gerningsmænd fra østlandene. Deres modus er ofte at skære hul under låsen. Derfor vil vi gerne opfordre borgerne til at holde øje med sommerhuse, nedlagte landbrugsejendomme og andre afsidesliggende steder, da tyvene kan holde til der, siger politikommissær Henning Præstegaard fra lokalpolitiet i Herning.

Han opfordrer også borgere til at holde øje med mistænkelige køretøjer og lade politiet få det vide på telefon 114. Politiet har tidligere haft held til at fange gerningsmændene ved hjælp af henvendelser fra borgerne.

Især de seneste dage har Midt- og Vestjyllands Politi også hørt fra håndværkere i Vildbjerg, Sunds, Ikast og Herning. Men også i ugerne op til har der været en stigning i antallet af indbrud i håndværkerbiler.

Derfor er Central Efterforskning ved Midt- og Vestjyllands Politi sat på opgaven.

- De er i gang med at lave en analyse over antallet af indbrud i den seneste periode. Tyvene kan også være på spil i Vejle og Esbjerg, som ligger i en anden politikreds, så vi skal have et overblik, forklarer Henning Præstegaard.

Især værktøj blev stjålet

Østeuropæiske tyvebander er sædvanligvis kun i landet i en kort periode, hvor de intensivt begår indbrud, hvorefter de kører tyvekosterne over grænsen og videre østpå.

I Tarm mistede håndværkeren på Irisvej, som har en Peugeot Boxer, diverse Dewalt-værktøj. Hans værktøj er mærket Ole J.S.T. med en blå tusch. På Elmevej, hvor tyvene brød skydedørene i en VW Transporter op med en skruetrækker, er der stjålet måleinstrumenter, håndværktøj og en boremaskine.

På Skolevej i Ringkøbing blev der fra en Renault Master stjålet en vinkelsliber, en batteridrevet boremaskine, en radio og batterilys, alle af mærket Milwaukee. Desuden mangler håndværkeren en rørtang, papegøjetænger, en benzindrevet kapsav og en nivelleringsmaskine af mærket Leica. Her kom tyvene ind i bilen ved at skære et hul under dørhåndtaget.

Den anden varebil, en Fiat Ducato, i Skolegade var ikke en håndværkerbil, selvom den kunne ligne. Det forhindrede dog ikke tyvene i at stjæle dens indhold, som blandt andet var en styrthjelm, handsker og headset til motorcykelbrug.

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dansk gymnastiktøj er et eksport-hit

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Læserbrev

Læserbrev fra fire lokale rektorer: De unge er pressede - pas på dem

Ringkøbing For abonnenter

Økonom bakker rektorer op: Skolearbejdet er hovedbeskæftigelsen

Annonce