Annonce
112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Indtil flere håndværkere i det midt- og vestjyske er på det seneste stået op til biler, der er brudt op og tømt for værktøj. Modelfoto: Scanpix/Iris
Tyvebande slog til om natten mod håndværkerbiler. Politiet formoder, det er østeuropæiske tyve.

RINGKØBING-SKJERN: Allerede torsdag fik politiet den første anmeldelse om, at der havde været indbrud i en varebil på Finlandsgade i Ringkøbing samme nat. Men det var kun toppen af isbjerget, for i løbet af torsdagen havde politiet indtil flere håndværkere i røret.

Der kom anmeldelser fra Tarm, hvor to håndværkerbiler var blevet brudt op på Irisvej og Elmevej, ligesom der i Ringkøbing havde været endnu to indbrud samme nat på Skolevej.

Tyvene går målrettet efter især batteridrevet værktøj og bryder ind i bilerne ved at skære hul under låsen eller ved at bryde dørene op med en skruetrækker.

Politiet genkender tyvenes metoder, både når det gælder de natlige togter og måden, som tyvene får adgang til værktøjet. Det er nemlig langt fra første gang, at man ser østeuropæiske tyvebander rette deres fokus på håndværkerbiler.

Annonce

Politi laver overblik

- Vi har derfor en mistanke om, at det er gerningsmænd fra østlandene. Deres modus er ofte at skære hul under låsen. Derfor vil vi gerne opfordre borgerne til at holde øje med sommerhuse, nedlagte landbrugsejendomme og andre afsidesliggende steder, da tyvene kan holde til der, siger politikommissær Henning Præstegaard fra lokalpolitiet i Herning.

Han opfordrer også borgere til at holde øje med mistænkelige køretøjer og lade politiet få det vide på telefon 114. Politiet har tidligere haft held til at fange gerningsmændene ved hjælp af henvendelser fra borgerne.

Især de seneste dage har Midt- og Vestjyllands Politi også hørt fra håndværkere i Vildbjerg, Sunds, Ikast og Herning. Men også i ugerne op til har der været en stigning i antallet af indbrud i håndværkerbiler.

Derfor er Central Efterforskning ved Midt- og Vestjyllands Politi sat på opgaven.

- De er i gang med at lave en analyse over antallet af indbrud i den seneste periode. Tyvene kan også være på spil i Vejle og Esbjerg, som ligger i en anden politikreds, så vi skal have et overblik, forklarer Henning Præstegaard.

Især værktøj blev stjålet

Østeuropæiske tyvebander er sædvanligvis kun i landet i en kort periode, hvor de intensivt begår indbrud, hvorefter de kører tyvekosterne over grænsen og videre østpå.

I Tarm mistede håndværkeren på Irisvej, som har en Peugeot Boxer, diverse Dewalt-værktøj. Hans værktøj er mærket Ole J.S.T. med en blå tusch. På Elmevej, hvor tyvene brød skydedørene i en VW Transporter op med en skruetrækker, er der stjålet måleinstrumenter, håndværktøj og en boremaskine.

På Skolevej i Ringkøbing blev der fra en Renault Master stjålet en vinkelsliber, en batteridrevet boremaskine, en radio og batterilys, alle af mærket Milwaukee. Desuden mangler håndværkeren en rørtang, papegøjetænger, en benzindrevet kapsav og en nivelleringsmaskine af mærket Leica. Her kom tyvene ind i bilen ved at skære et hul under dørhåndtaget.

Den anden varebil, en Fiat Ducato, i Skolegade var ikke en håndværkerbil, selvom den kunne ligne. Det forhindrede dog ikke tyvene i at stjæle dens indhold, som blandt andet var en styrthjelm, handsker og headset til motorcykelbrug.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En succes giver problemer

Set med biologøjne må det betegnes som en ubetinget succes... I 1999 satte Naturstyrelsen 18 bævere ud ved Flynder Å-systemet i Klosterheden lige syd for Lemvig. De 18 er i de mellemliggende år blevet til et sted mellem 240 og 270 bævere, anslår forskere. Kritikere mener, at det er endnu flere. For lige præcis det mål, Naturstyrelsen havde med bæverudsætningen, er også det, der kalder på kritik fra dem, der bliver udsat for den flittige gnaver med ingeniørfærdighederne. Bævernes dæmninger skaber oversvømmelser og får områder omkring deres konstruktioner til at forsumpe. Det giver en mere interessant og alsidig natur - mere "biodiversitet", som det hedder - men prisen er altså, at nogle lodsejere får dårligere muligheder for at udnytte deres jordarealer. Bæveren har bredt sig fra Klosterheden til en pæn portion af Jylland. Også til Ringkøbing-Skjern Kommune er gnaveren ankommet, selv om der kun med nogenlunde sikkerhed kan siges et være et par familier i Husby Sø og Nørresø. Henning Fjord Aaser, der er biolog ved Naturstyrelsen i Vestjylland, er dog ikke i tvivl om, at bæveren vil blive mere udbredt i vores kommune. "Der er flere egnede levesteder for dem. De vil gerne leve steder, hvor der er adgang til ferskvand, og hvor der er noget løvtræ tæt ved. Det kan være småsøer, vandløb og grøfter", siger han i en artikel i Dagbladet. Det er væsentligt at slå fast, at bæveren ikke er en invasiv art. Skønt den har været fraværende fra dansk natur i 1000 år, er den naturligt hjemmehørende her; det er vel netop derfor, den så hurtigt har kunnet slå rod. Men lige som eksempelvis skarven og ikke mindst ulven kommer også dyr, der historisk hører til i vores natur nemt til at støde sammen med menneskers interesser. I gamle dages mangelsamfund var der ingen plads til sentimentalitet; konkurrerende dyr blev skånselsløst fortrængt eller udryddet. Det er fint, at vi i dag har samfundsmæssigt overskud til atter at give dem plads. Men vi må trods alt ikke glemme, at der fortsat er mennesker, for hvem denne konkurrence er benhård hverdag. Deres interesser er vi også nødt til at tage hensyn til. Vi skulle jo gerne alle kunne være her...

Annonce