x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Politiet og Hjemmeværnet melder pas: Frivillige er nødt til at styre trafikken

Hårde og bløde trafikanter mødes ofte, når der afvikles motionsløb af forskellig art - som her ved Fjorden Rundt, der er et godt 100 kilometer langt cykelløb, der hvert år i starten af juni bevæger sig rundt om Ringkøbing Fjord. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Politiet og Hjemmeværnet har andre opgaver at se til, og derfor må arrangører af blandt andet motionsløb selv i gang med at uddanne folk, der kan styre trafikken med sikker hånd.

Ringkøbing-Skjern: - Det bliver da en udfordring. Jeg vil nødig stå i en lysregulering i Søndervig og have ansvar for at styre trafikken.

Knud Erik Kristensen fra Skjern - i folkemunde blot K.E. - har gennem de seneste 30 år været med til at arrangere cykelløbet Fjorden Rundt, og han kender derfor alt til vigtigheden af at have gode folk til at guide feltet af motionister sikkert gennem trafikken.

Lige nu er håndbremsen trukket, da der ikke er fuld klarhed over konsekvenserne af en ny lovbekendtgørelse om trafikregulering:

- Vi er alle på usikker grund i forhold til, hvad der sker fremover, tilføjer K.E. Kristensen.

Arrangørerne af Fjorden Rundt er derfor tilmeldt et fyraftensmøde onsdag 3. juli i Ulfborg, hvor DGI vil informere om den nye lovgivning og om det faktum, at en aftale med Politihjemmeværnet ophører med udgangen af juni:

- Det kræver, at vi sætter os sammen, så vi kan finde ud af, hvordan vi løser det her rent praktisk, siger Leif Lundstrøm, event- og idrætskonsulent hos DGI Vestjylland, der dækker kommunerne Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Struer og Lemvig.

Annonce

Det kræver, at vi sætter os sammen, så vi kan finde ud af, hvordan vi løser det her rent praktisk

Leif Lundstrøm, event- og idrætskonsulent, DGI Vestjylland

Cykelløb er aflyst

Gennem de seneste mange år har arrangører af store begivenheder nydt godt af at kunne trække på hjælp fra politiet og Hjemmeværnet, men nu bliver stop-skiltet stukket ud. Det skyldes dels en prioritering af opgaver, der skal løses, og dels, at antallet af arrangementer er stigende.

Chefen for Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland, oberstløjtnant Per Nikolajsen, oplyser, at der siden årsskiftet er indløbet 124 henvendelser fra politiet, 'hvor de ønsker, at vi støtter dem i forbindelse med større events, der kræver færdselsregulering':

- Og så vil der være en række mindre events, hvor man kan sige, at det vil være hensigtsmæssigt at have noget færdselsregulering, og det er så dér, de civile foreninger selv skal få uddannet deres personel, siger Per Nikolajsen til DR P4 Midt & Vest.

Som medarrangør af Fjorden Rundt gør K.E. Kristensen det klart, at 'vi er afhængige' af hjælp fra politiet og Hjemmeværnet:

- Vi er opmærksomme på, at der kan være udfordringer i fremtiden, siger K.E. Kristensen.

Næste udgave af Fjorden Rundt køres 6. juni 2020, så arrangørerne har forholdsvis god tid til at få overblik over situationen. Værre ser det ud for klubber og foreninger, der ikke har så lang tid at løbe på. Tvis Cykelmotion ved Holstebro har eksempelvis valgt at aflyse årets udgave af Tour de Tvis, der gennem en årrække er blevet afviklet i midten af august.

Høj grad af frivillighed

Hos DGI Vestjylland tænker event- og idrætskonsulent Leif Lundstrøm, at det er realistisk at opbygge et nyt korps af trafik-officials:

- I Danmark har vi jo normalvis en høj grad af frivillighed. Der er da også nogle folk fra Politihjemmeværnet, der har kontaktet mig, da de har en interesse i at indgå i sådan et korps, siger Leif Lundstrøm.

Han understreger vigtigheden af, at foreninger og klubber nu står sammen:

- Det har stor betydning for borgernes aktivitetsniveau og folkesundhed, hvis mange af vores motionsløb pludseligt ikke er her længere.

DGI Vestjylland har 9. og 10. august planlagt den første uddannelse af nye trafik-officials, der bliver klædt godt på til at regulere trafik på offentlige veje.

Uddannelsens indhold

Uddannelsen som trafik-official skal omfatte teoretisk og praktisk undervisning i færdselsregulering, så deltagerne bliver i stand til at regulere færdslen i forbindelse med sports- og kulturarrangementer på færdselslovens område.

Uddannelsen skal som minimum give deltagerne kendskab til følgende emner:

Relevant lovgivning.

Adfærd, roller og ansvarsfordeling.

Udstyr, påklædning og dokumentation.

Færdselsregulering og anvisninger for trafikken i teori og praksis.

Personlig sikkerhed samt håndtering af uheld og ulykker.

Forebyggelse og håndtering af konflikter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce