Ringkøbing-Skjern

Politiet og Hjemmeværnet melder pas: Frivillige er nødt til at styre trafikken

Hårde og bløde trafikanter mødes ofte, når der afvikles motionsløb af forskellig art - som her ved Fjorden Rundt, der er et godt 100 kilometer langt cykelløb, der hvert år i starten af juni bevæger sig rundt om Ringkøbing Fjord. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Politiet og Hjemmeværnet har andre opgaver at se til, og derfor må arrangører af blandt andet motionsløb selv i gang med at uddanne folk, der kan styre trafikken med sikker hånd.

Ringkøbing-Skjern: - Det bliver da en udfordring. Jeg vil nødig stå i en lysregulering i Søndervig og have ansvar for at styre trafikken.

Knud Erik Kristensen fra Skjern - i folkemunde blot K.E. - har gennem de seneste 30 år været med til at arrangere cykelløbet Fjorden Rundt, og han kender derfor alt til vigtigheden af at have gode folk til at guide feltet af motionister sikkert gennem trafikken.

Lige nu er håndbremsen trukket, da der ikke er fuld klarhed over konsekvenserne af en ny lovbekendtgørelse om trafikregulering:

- Vi er alle på usikker grund i forhold til, hvad der sker fremover, tilføjer K.E. Kristensen.

Arrangørerne af Fjorden Rundt er derfor tilmeldt et fyraftensmøde onsdag 3. juli i Ulfborg, hvor DGI vil informere om den nye lovgivning og om det faktum, at en aftale med Politihjemmeværnet ophører med udgangen af juni:

- Det kræver, at vi sætter os sammen, så vi kan finde ud af, hvordan vi løser det her rent praktisk, siger Leif Lundstrøm, event- og idrætskonsulent hos DGI Vestjylland, der dækker kommunerne Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Struer og Lemvig.

Det kræver, at vi sætter os sammen, så vi kan finde ud af, hvordan vi løser det her rent praktisk

Leif Lundstrøm, event- og idrætskonsulent, DGI Vestjylland

Cykelløb er aflyst

Gennem de seneste mange år har arrangører af store begivenheder nydt godt af at kunne trække på hjælp fra politiet og Hjemmeværnet, men nu bliver stop-skiltet stukket ud. Det skyldes dels en prioritering af opgaver, der skal løses, og dels, at antallet af arrangementer er stigende.

Chefen for Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland, oberstløjtnant Per Nikolajsen, oplyser, at der siden årsskiftet er indløbet 124 henvendelser fra politiet, 'hvor de ønsker, at vi støtter dem i forbindelse med større events, der kræver færdselsregulering':

- Og så vil der være en række mindre events, hvor man kan sige, at det vil være hensigtsmæssigt at have noget færdselsregulering, og det er så dér, de civile foreninger selv skal få uddannet deres personel, siger Per Nikolajsen til DR P4 Midt & Vest.

Som medarrangør af Fjorden Rundt gør K.E. Kristensen det klart, at 'vi er afhængige' af hjælp fra politiet og Hjemmeværnet:

- Vi er opmærksomme på, at der kan være udfordringer i fremtiden, siger K.E. Kristensen.

Næste udgave af Fjorden Rundt køres 6. juni 2020, så arrangørerne har forholdsvis god tid til at få overblik over situationen. Værre ser det ud for klubber og foreninger, der ikke har så lang tid at løbe på. Tvis Cykelmotion ved Holstebro har eksempelvis valgt at aflyse årets udgave af Tour de Tvis, der gennem en årrække er blevet afviklet i midten af august.

Høj grad af frivillighed

Hos DGI Vestjylland tænker event- og idrætskonsulent Leif Lundstrøm, at det er realistisk at opbygge et nyt korps af trafik-officials:

- I Danmark har vi jo normalvis en høj grad af frivillighed. Der er da også nogle folk fra Politihjemmeværnet, der har kontaktet mig, da de har en interesse i at indgå i sådan et korps, siger Leif Lundstrøm.

Han understreger vigtigheden af, at foreninger og klubber nu står sammen:

- Det har stor betydning for borgernes aktivitetsniveau og folkesundhed, hvis mange af vores motionsløb pludseligt ikke er her længere.

DGI Vestjylland har 9. og 10. august planlagt den første uddannelse af nye trafik-officials, der bliver klædt godt på til at regulere trafik på offentlige veje.

Uddannelsens indhold

Uddannelsen som trafik-official skal omfatte teoretisk og praktisk undervisning i færdselsregulering, så deltagerne bliver i stand til at regulere færdslen i forbindelse med sports- og kulturarrangementer på færdselslovens område.

Uddannelsen skal som minimum give deltagerne kendskab til følgende emner:

Relevant lovgivning.

Adfærd, roller og ansvarsfordeling.

Udstyr, påklædning og dokumentation.

Færdselsregulering og anvisninger for trafikken i teori og praksis.

Personlig sikkerhed samt håndtering af uheld og ulykker.

Forebyggelse og håndtering af konflikter.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce