Annonce
Ringkøbing

Politi har været på sporet af Nolde-maleri i lang tid

Tæt samarbejde med tysk politi gav bonus.

ØLSTRUP: Siden Emil Nolde-maleriet "Middag i Emmaus" fra Ølstrup Kirke blev stjålet i 2014, har politifolk fra Central Efterforskning hos Midt- og Vestjyllands Politi haft et tæt samarbejde med tysk politi om at finde værket.

Efterforskerne har løbende modtaget oplysninger fra de tyske kolleger om, hvor maleriet har været henne og haft en god dialog om forskellige efterforskningsskridt. Den tyske ordensmagt har været i stand til at følge maleriet, selvom det har været i kriminelle hænder.

- Så har maleriet været i Moldova, så har det været i Tyskland. Og hver gang har vi så undersøgt om det kunne lade sig gøre at få det, fortæller en efterforsker fra sagen.

Annonce

Venter på tyske rapporter

Selvom det flere gange har været tæt på, var det først i slutningen af 2017, at det endelige gennembrud kom.

I efteråret lød beskeden fra tysk politi, at maleriet nu befandt sig i en lille landsby syd for Flensborg, og at tyvene var klar til at aflevere maleriet til politiet. Efter tre års jagt lykkedes det endelig at få "Middag i Emmaus", der er vurderet til 10 millioner kroner, reddet.

De nærmere detaljer i efterforskningen vil politifolkene endnu ikke ud med, fordi man først skal have nærstuderet de tyske politirapporter om sagen.

Maleriet er fortsat i det tyske politis varetægt, men vil i nærmeste fremtid blive bragt fra Tyskland til Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Baronens hemmelige fristed

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce