Udland

Politi anholder 13 klimaaktivister på Sydney Harbour Bridge

Saeed Khan/Ritzau Scanpix
Med bannere firede aktivister fra Greenpeace sig ned i reb fra Sydney Harbour Bridge tirsdag morgen.

Australsk politi anholder 13 klimaaktivister for at rappelle ned fra Sydney Harbour Bridge.

Flere aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace firede sig ned fra den enorme bro tirsdag morgen og foldede bannere ud med skriften "100 procent vedvarende energi" og "Kul er fortid".

Ligeledes har aktivisterne opfordret de største partier i Australien til at erklære "klimakrise".

- Klimaskader foregår lige nu. Australien står over for en klimakrise i øjeblikket, udtaler administrerende direktør i Greenpeace Australien David Ritter i en erklæring.

Amelia Rankin fra Townsville i delstaten Queensland er blandt de demonstranter, der sluttede sig til tirsdagens protest i den australske storby.

- Da vores hus blev oversvømmet, talte jeg i telefon med min mor og far på Tasmanien, siger Amelia Rankin, hvis hus i Townsville blev oversvømmet tidligere i år.

- Mens Townsville blev oversvømmet, brændte Tasmanien. Det er prisen, vi betaler for politikerne besættelse af kul, siger hun med henvisning til flere skovbrande, der raserede Tasmanien tidligere på året.

Tirsdagens protest kommer bare fire dage før, australierne går til valg lørdag.

Klima og økonomi har været hovedtemaer i valgkampen.

Valget vil afgøre, om den nuværende borgerlige regering kan blive valgt til en tredje periode i træk, og om premierminister Scott Morrison kan holde fast i magten.

Morrison blev valgt som formand for Det Liberale Parti og dermed ny premierminister i august sidste år, hvor han afløste daværende premierminister Malcolm Turnbull efter et internt opgør i partiet.

Scott Morrison var før det finansminister i Turnbulls regering.

/ritzau/dpa

0/0

Tophistorier

Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Tophistorier

Seneste nyt

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce