Annonce
Ringkøbing-Skjern

Plejehjem mangler varme hænder: Det er rigtig, rigtig svært at få sosu-assistenter

Det bliver i fremtiden sværere at finde sosu'er, da der kommer flere ældre. Arkivfoto: Morten Pape
Mangel på kompetent personale gnaver i sundhedssektoren, og det bliver værre i fremtiden. Derfor holder Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland workshop for at komme på forkant med udviklingen.

Ringkøbing-Skjern: Det ser helt skævt ud i fremtiden. Der kommer til at være flere og flere rynkede ansigter, men der kommer til at mangle varme hænder. For mens folk lever længere, er det vanskeligt at skaffe social- og sundhedspersonale i Vestjylland.

Beregninger fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at mere end hver tredje sosu-assistentstilling i de vestjyske kommuner, der blev slået op i foråret 2019, stadig ikke er blevet besat.

Knap så slemt ser det ud med sosu-hjælpere, hvor knap hver 10. stilling endnu ikke er besat.

Annonce

Flere ledige stillinger i kommunen

At det er svært at skaffe den fornødne arbejdskraft, kender leder på Fjordglimt Ældrecenter i Hvide Sande Kirstine Plesner alt til. Lige nu har hun to ledige stillinger, som skal besættes.

- Det er ikke så nemt at finde medarbejdere. Det er rigtig, rigtig svært at få sosu-assistenter. Det er lidt nemmere med sosu-hjælpere, men der er stadig ikke ret mange af dem, siger lederen af Fjordglimt.

De stillinger, som ældrecentret i Hvide Sande søger, er to af i alt 11 ledige sosu-stillinger i kommunen lige nu. Kommunens har omkring 500 sosu-medarbejdere.

På Fjordglimt er man nødt til at trække folk til langvejs fra:

- Nogle af de medarbejdere, vi har, kører langt for at komme hertil; de kommer fra Ulfborg, Bøvling, Ringkøbing, Ølgod og længere sydfra, siger Kirstine Plesner, der dog regner med at kunne besætte de to nuværende ledige stillinger.

Samles til workshop

De manglende sosu-medarbejdere er blot situationen lige nu. I fremtiden bliver der brug for endnu flere varme hænder; dels fordi der bliver flere ældre, dels fordi mange sosu’er er på vej på efterløn eller pension.

For at imødegå den udvikling holder Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland onsdag 23. oktober workshop for kommuner, uddannelsesinstitutioner og beskæftigelsesaktører i Herning Messecenter.

Fremtiden er nemlig ikke for lys, hvis der ikke gøres noget.

Rette kompetencer er vigtige

- Der kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Vi betragter det som et meget betydningsfuldt arbejde, hvor det at have de rette kompetencer er utrolig vigtigt. Man kan sagtens få nogle til bare at være der, men det er ikke det samme som af få nogle til at levere den service, der er brug for, siger formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland, John Hermansen.

På workshoppen skal de cirka 60 deltagere se på, hvordan man får tiltrukket flere til sosu-uddannelserne, samt hvordan man fastholder dem på uddannelserne, og hvilke kompetencer, der er brug for i faget.

Sosu skal give status

Samtidig vil man gerne hæve anseelsen af at være social- og sundhedmedarbejder:

- Nogle betragter det som lavstatus, og noget man altid kan blive, hvis man ikke kan blive andet. Sådan er verden ikke mere; der skal kvalifikationer til for at blive sosu, siger John Hermansen.

- Det var samme problemstillig på erhvervskolerne tidligere, men her er man ved at få ændret den opfattelse. Nu er det ved at få status i samfundet at være smed eller tømrer. Den status skal det også give at være sosu, siger formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Tjener fra Kommandobroen vinder legat

Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce