Annonce
Ringkøbing-Skjern

Plejehjem mangler varme hænder: Det er rigtig, rigtig svært at få sosu-assistenter

Det bliver i fremtiden sværere at finde sosu'er, da der kommer flere ældre. Arkivfoto: Morten Pape
Mangel på kompetent personale gnaver i sundhedssektoren, og det bliver værre i fremtiden. Derfor holder Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland workshop for at komme på forkant med udviklingen.

Ringkøbing-Skjern: Det ser helt skævt ud i fremtiden. Der kommer til at være flere og flere rynkede ansigter, men der kommer til at mangle varme hænder. For mens folk lever længere, er det vanskeligt at skaffe social- og sundhedspersonale i Vestjylland.

Beregninger fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at mere end hver tredje sosu-assistentstilling i de vestjyske kommuner, der blev slået op i foråret 2019, stadig ikke er blevet besat.

Knap så slemt ser det ud med sosu-hjælpere, hvor knap hver 10. stilling endnu ikke er besat.

Annonce

Flere ledige stillinger i kommunen

At det er svært at skaffe den fornødne arbejdskraft, kender leder på Fjordglimt Ældrecenter i Hvide Sande Kirstine Plesner alt til. Lige nu har hun to ledige stillinger, som skal besættes.

- Det er ikke så nemt at finde medarbejdere. Det er rigtig, rigtig svært at få sosu-assistenter. Det er lidt nemmere med sosu-hjælpere, men der er stadig ikke ret mange af dem, siger lederen af Fjordglimt.

De stillinger, som ældrecentret i Hvide Sande søger, er to af i alt 11 ledige sosu-stillinger i kommunen lige nu. Kommunens har omkring 500 sosu-medarbejdere.

På Fjordglimt er man nødt til at trække folk til langvejs fra:

- Nogle af de medarbejdere, vi har, kører langt for at komme hertil; de kommer fra Ulfborg, Bøvling, Ringkøbing, Ølgod og længere sydfra, siger Kirstine Plesner, der dog regner med at kunne besætte de to nuværende ledige stillinger.

Samles til workshop

De manglende sosu-medarbejdere er blot situationen lige nu. I fremtiden bliver der brug for endnu flere varme hænder; dels fordi der bliver flere ældre, dels fordi mange sosu’er er på vej på efterløn eller pension.

For at imødegå den udvikling holder Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland onsdag 23. oktober workshop for kommuner, uddannelsesinstitutioner og beskæftigelsesaktører i Herning Messecenter.

Fremtiden er nemlig ikke for lys, hvis der ikke gøres noget.

Rette kompetencer er vigtige

- Der kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Vi betragter det som et meget betydningsfuldt arbejde, hvor det at have de rette kompetencer er utrolig vigtigt. Man kan sagtens få nogle til bare at være der, men det er ikke det samme som af få nogle til at levere den service, der er brug for, siger formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Vestjylland, John Hermansen.

På workshoppen skal de cirka 60 deltagere se på, hvordan man får tiltrukket flere til sosu-uddannelserne, samt hvordan man fastholder dem på uddannelserne, og hvilke kompetencer, der er brug for i faget.

Sosu skal give status

Samtidig vil man gerne hæve anseelsen af at være social- og sundhedmedarbejder:

- Nogle betragter det som lavstatus, og noget man altid kan blive, hvis man ikke kan blive andet. Sådan er verden ikke mere; der skal kvalifikationer til for at blive sosu, siger John Hermansen.

- Det var samme problemstillig på erhvervskolerne tidligere, men her er man ved at få ændret den opfattelse. Nu er det ved at få status i samfundet at være smed eller tømrer. Den status skal det også give at være sosu, siger formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Tarm

Udvalgsformand Trine Ørskov trækker i land: Kan ikke garantere overbygning i Tarm i fremtiden

Annonce