Annonce
Hvide Sande

Plastudslip: Atlantic Sapphire i Hvide Sande har lukket tusindvis af "plasticdimser" ud i fjorden

En strandgæst fandt disse plastelementer på havsiden. Privatfoto
Kommunen skal i næste uge have møde med lakseproducenten Atlantic Sapphire i Hvide Sande for at afgøre, hvad der skal ske med plast-forureningen, der også er nået om på havsiden.

Hvide Sande: Tusindvis af små, sorte ”plasticdimser” er dukket op i vandkanten og på stranden ved Hvide Sande på fjordsiden – og nu også på havsiden mellem Lyngvig og Hvide Sande. Der meldes også om fund syd for Hvide Sande.

Der er tale om elementer i plast, som anvendes i rensningsanlæg. Biofilm af bakterier sætter sig på overfladen af elementet og æder fiskefækalier i opdrætsvandet.

Plastelementerne er blevet lukket ud i fjorden af lakseproducenten Atlantic Saphire på Langsand i Hvide Sande. Det er dog endnu ikke muligt at beskrive, hvordan udslippet er sket, da det ikke lykkes Dagbladet at komme i kontakt med virksomhedens ledelse i Hvide Sande.

Dagbladet har derfor spurgt til sagen hos Atlantic Sapphires hovedkvarter i Miami, som har sendt denne udtalelse:

"Atlantic Sapphire tager denne begivenhed og vores miljøforvaltning meget alvorligt. Vi har straks truffet foranstaltninger for at sikre, at det ikke sker igen, herunder proaktiv overvågning og andre procedurer. Vi arbejder med lokale myndigheder og har engageret både interne og eksterne ressourcer til at fjerne alt fremmed materiale fra strandene og fjorden."

Annonce

Kender ikke omfanget

Ringkøbing-Skjern Kommune skal i næste uge have møde med Atlantic Sapphire og beslutte, hvad der skal ske med forureningen.

- Vi kender ikke det totale omfang af udslippet. Vi mener, at udslippet er sket i sensommeren eller efteråret. Vind og vejr har så flyttet rundt på det, og nu kan vi se, at der dukker mere og mere op. Det er endda kommet via slusen om på havsiden, siger biolog Anders Nørskov Stidsen.

Annonce

Opsamlinger

Atlantic Sapphire har ifølge Stidsen selv foretaget opsamlinger på strækningen fra slusen og op til kabelparken, ligesom kommunen også har haft folk ud at inspicere i efteråret, uden dog at finde de store mængder.

- Plasticelementerne har ikke umiddelbar betydning for fugle og fisk, så det er ikke den store miljøkatastrofe, men der skal ikke være plastic i vandmiljøet. Vi har ikke set, at stykkerne er blevet ædt af fugle eller fisk, men der er blevet fundet stykker i tagrenden på en bygning i Hvide Sande, så de bliver transporteret rundt, formentlig af måger, siger Anders Nørskov Stidsen.

- Men endnu er det for tidligt at sige, om der skal stilles krav til Atlanctic Sapphire om at passe bedre på fremover, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Østjysk virksomhed rykker til Vestjylland

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce