Annonce
Ringkøbing-Skjern

Planteavlskonsulentens drøm: 25 mm regn en nat om ugen - sol og 20-25 grader resten af tiden

Markerne er frisk grønne, selv om vinterafgrøderne så småt er begyndt at få et gyldent skær. På nuværende tidspunkt tegner høsten lovende. Foto Poul Osmundsen
Landmændene har god grund til at glæde sig: Vækstforholdene har været nærmest ideelle, og korn og græs strutter af saft, mens vinterafgrøderne begynder at modnes.
Annonce

RINGKØBING: Hvis du synes, at afgrøderne står forrygende godt på de vestjyske marker lige nu, har du fuldstændig ret:

- Vækstbetingelserne har nærmest været ideelle, fastslår planterådgiver ved landboforeningen Vestjysk, Karsten Jensen.

Kun nogle af vinterafgrøderne kunne godt stå bedre, siger han.

- Vi fik meget regn i vinter, og det har skadet eller hæmmet væksten nogle steder. Men når det gælder vårafgrøderne, må jeg sige, at vækstsæsonen indtil nu har været ideel, siger Karsten Jensen.

- Vi havde et tørt forår, hvilket passede fint efter den våde vinter. Så fulgte en mere kølig periode i maj og begyndelsen af juni, og ind imellem faldt der megen regn; det var alt sammen noget, der passede afgrøderne godt.


Vi fik meget regn i vinter, og det har skadet eller hæmmet væksten nogle steder. Men når det gælder vårafgrøderne, må jeg sige, at vækstsæsonen indtil nu har været ideel.

Karsten Jensen, planterådgiver, Vestjysk


Faktisk kan Karsten Jensen ikke rigtig se, at der - ud over visse marker med vinterafgrøder - er problemer med planternes trivsel.

- Frøafgrøder og fodergræs står også rigtig godt, og hvad majsen angår, så har den rettet sig fint, efter det kølige vejr tidligere på foråret.

Annonce

Høst om få uger

Karsten Jensen er ikke i tvivl om, hvilken type vejr, han kunne ønske sig resten af sommeren.

- Hvis det stod til mig, fik vi 25 millimeter regn om natten en gang om ugen, og resten af tiden var der solskin og 20-25 grader; det ville være helt ideelt, siger han.

Som det er nu, rykker høsten stadig tættere på. Det meget varme, solrige vejr, vi har haft i en periode har givet vinterafgrøderne et modent skær mange steder.

- Med alle mulige forbehold for, hvordan vejret udvikler sig, skyder jeg på, at vi vil se de første marker blive høstet omkring 20.-24. juli. Jeg tror dog, vi skal hen i august, før det for alvor går løs, fastslår Karsten Jensen.

Landmændene kan så håbe på, at høsten går lidt nemmere end sidste år, hvor masser af regn hen på sommeren gjorde det svært for mange at få høsten bragt i hus. Mange steder blev kornet nærmest helt sort, før det blev bragt i hus.

Men indtil nu tegner vejret dog rimeligt for de vestjyske landmænd; de næste dage byder på regn ind imellem men også masser af sol og dagstemperaturer på 16-17 grader.

Måske ikke helt ideelt, men bestemt heller ikke helt skidt for en dansk sommer, hvis det holder!

Annonce

Formands-glæde

Søren Christensen, formand for Vestjysk, glæder sig på landmændenes vegne.

- Nu skal vi selvfølgelig lige have høsten i hus, men det ser lovende ud, fastslår han.

- Da vi kiggede ud af vinduerne i marts, kunne ingen jo drømme om, at vi ville få det tørreste forår i mands minde, og siden har regn og sol skiftet, så afgrøderne står rigtig godt nu, selv om der selvfølgelig er nogle steder, hvor vinterafgrøderne har lidt under vinterens regn.

- For landmændene betyder det selvfølgelig meget økonomisk, at de har udsigt til et større udbytte - både når det gælder grovfoder og korn - for den samme indsats i marken. Omkostningerne bliver meget mindre, og det skal vi alle være glade for, siger Søren Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce