Debat

Plads til lidt af hvert

Redaktions chef Michael Sand RingkøbingFoto Jørgen Kirk:

"Hver eneste dag tænker jeg, hvem er den heldige rad, der bor her."

Sådan tænker 35-årige Anders Ryttersgaard Rønn, når han svinger ind ad sin indkørsel og ser på det stråtækte hus i Hemmet, hvor han i halvandet år har boet sammen med sin kone Pernille.

Anders er læreruddannet, og Pernille er selvstændig grafisk designer - lige den slags tilflyttere, kommunens landsbyer sukker efter.

Og at det faktisk godt kan lade sig gøre at få folk til at flytte til ikke bare Ringkøbing-Skjern Kommune men også til landdistrikterne, er der heldigvis mange eksempler på.

I weekenden var fire landsbyer i den sydlige del af kommunen gået sammen om en charmeoffensiv, der skal skabe tilflytning og lokalt sammenhold. Et af slagtilbuddene var en byggegrund til en femmer!

Det er faktisk ikke noget dårligt sted at begynde, hvis vi skal have flere tilflyttere. Et andet sted i Dagbladet kan du læse, at for næsten 60 procent af de mennesker, der er flyttet hertil, var den udløsende faktor, at de havde fundet deres drømmebolig.

I sidste uge skrev vi om en ny kommunal undersøgelse, der viser, at på grund af de lave boligpriser her i kommunen, kan man enten få rigtig, rigtig meget bolig for de samme penge, som man skal give for noget småt og ikke nødvendigvis godt i de store byer.

Eller man kan vælge at bruge det store rådighedsbeløb, man har, når boligudgifterne er betalt, til noget helt andet.

Det er derfor rigtigt set af kommunen, at man slår så meget på bomulighederne i de kampagner, man har søsat for at få folk til at flytte mod vest.

Det kan godt være, at man ikke kan få en god café latte lige henne om hjørnet, hvis man bor i Hemmet, men man kan få et fedt hus, masser af plads omkring sig, let adgang til naturen og naboer, som man rent faktisk kan lære at kende.

I Hemmet har de dog noget, som man først nu er ved at få i andre af kommunens land- og bydistrikter - lynhurtigt internet.

Noget, som er nødvendigt for, at Pernille kan drive sin grafiske virksomhed.

Det demonstrerer, at skal vi have folk til at flytte hertil, er det ikke nok med billige boligpriser. Vi må også have alt det, man kan kalde infrastrukturen, på plads.

Det drejer sig ikke bare om lynhurtigt internet. Det gælder også gode veje, og kommunen må virkelig kæmpe for den 2 plus 1-vej, der kobler os direkte på det jyske motorvejsnet! - gode børnehaver og skolemuligheder, fritidstilbud og så videre.

Det er også afgørende vigtigt, at det lokale erhvervsliv - som i den nye brandingkampagne, der netop er søsat - står sammen om at vise, i hvor høj grad der er plads til karrieremulighederne her i kommunen.

Er de ting på plads, vil derpå sigt være flere og flere, der som Anders Ryttersgard Rønn og hustruen Pernille, opdager, at de egentlig er vældig heldige med at bo her.

Det kan godt være, at man ikke kan få en god café latte lige henne om hjørnet, hvis man bor i Hemmet...

0/0
Leder For abonnenter

Voksne uden uddannelsesmuligheder

Når skoleåret 2019-2020 begynder efter sommerferien, bliver det med et helt nyt tilbud til unge, der aldrig fik gjort folkeskolen færdig - eller som trænger til at få pudset nogle af karaktererne af for at kunne komme videre i systemet. Forberedende Grunduddannelse hedder den og henvender sig til unge i alderen 15 til 25. Det betyder, at de 18-25-årige ikke længere skal møde op på landets voksenuddannelsescentre, VUC'er, i det nye skoleår. Og det måske ikke verdens dårligste ide at samle unge voksne, der vil opkvalificere sig, i en anden gruppe end midaldrende voksne, der vil det samme; der vil uvægerligt være forskelle i behov, ønsker og forudsætninger i forhold til at tage en grunduddannelse. Nogle står i begyndelsen af deres arbejds- og uddannelsesliv, andre har allerede års erhvervserfaring bag sig og måske etableret familie. Problemet opstår imidlertid, når oprettelse af en ny uddannelse til de unge kan koste koste de voksne chancen for at opkvalificere sig og få en frisk start. Men det er lige nu den den risiko, som VUC i Ringkøbing-Skjern står overfor. Tirsdag meldte undervisningsminister Mette Riisager (LA) ud, at 13 VUC'er kan være truet af lukning, heriblandt den i Ringkøbing-Skjern Kommune. Når centret efter sommer siger farvel til de unge, som fremover skal stemple ind på FGU, så falder elevtallet på VUC, og basis for opretholdelse af skolen vakler. Lad falde, hvad ikke kan stå, må ministeren mene, for hun vil ikke selv aktivt lukke VUC'erne. - De er statsligt selvejede, og det betyder, at det er lokale bestyrelser, som tager beslutningen om lukning. Jeg vil ikke påvirke de beslutninger, som bliver truffet lokalt, forklarede Merete Riisager. Men hvis man gennem beslutning fjerner en del af elevgrundlaget og samtidig har lavet store besparelser på netop VUC'erne gennem de seneste år, må man vel vedkende sig i hvert fald en del af ansvaret. Det faktum, at Danmarks geografisk største kommune kan risikere at stå uden et uddannelsestilbud til voksne, harmonerer dårligt med regeringens ide om, at uddannelse skal være tilgængeligt for alle. Både arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner bliver udflyttet i stor stil, men ideen om et decentralt uddannelsessystem klinger lidt hult hvis man skal transportere sig langt for at få en helt grundlæggende uddannelse som voksen. En tur til Herning eller Holstebro vil afskrække mange uden bil fra at pendle til nærmeste VUC afdeling - og da Grindsted og Varde lukker til sommer, er der ikke mulighed for at tage den vej.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår