Annonce
Ringkøbing

Pia V. er rasende over Elbæks aftale med Venstre

Pia Vestergaards glæde over det flotte valgsresultat er onsdag aften forvandlet til vrede over Søren Elbæk. Foto: Jørgen Kirk

- Tænk at sælge sig for en viceborgmesterpost, siger SFs Pia Vestergaard, der forudser, at aftalen kommer til at gøre ondt på Søren Elbæk.

Ringkøbing: Konstitueringsaftalen mellem Venstre og Socialdemokratiet blev angiveligt indgået, mens Kristendemokraternes Kristian Andersen, Fjordlistens Jesper Lærke og SFs Pia Vestergaard var taget hjem for at få aftensmad. Aftalen var, at de skulle mødes igen klokken 20 på rådhuset og fortsætte forhandlingerne med Søren Elbæk.

Men mens de tre partiers lederes var hjemme, gik Søren Elbæk sammen med Hans Østergaard og indgik konstitueringsaftalen, der gør Østergaard til borgmester og Elbæk til viceborgmester.

Denne udlægning af det kaotiske forløb i forhandlingerne kommer fra SFs Pia Vestergaard, der er rasende over, hvad kun kalder Søren Elbæks "brud på de etiske regler".

- Vi har jo helt til den 14. december at forhandle, vi fire partier imellem, og så sælger han sig selv for en viceborgmesterpost, mens hans forhandlingsparter er hjemme at spise, siger Pia Vestergaard.

Hun har som leder af SF haft en central rolle i forhandlingerne, som begyndte klokken 11 i formiddag. Forhandlingerne har været vidt omkring, men det centrale punkt har hele tiden været, om det skulle være Søren Elbæk eller Kristian Andersen, der skulle være borgmester. Hver står med seks mandater.

På et tidspunkt tilbyder Socialdemokraterne at lade Pia Vestergaard få borgmesterposten. Angiveligt for at få brudt dødvandet og prøve et alternativt scenarie.

- Det afslår jeg, for vi har jo sammen med Socialdemokraterne kun ni mandater og kan ikke få støtte fra Kristendemokraterne. Jesper Lærke er i valgforbund med Kristendemokraterne og vil derfor støtte dem, siger Pia Vestergaard.

Hun analyserer sig derfor frem til, at SF har lettere ved at få sin politik igennem, hvis Kristendemokraterne bliver holdt inde i folden med Socialdemokraterne og SF.

- Vi har hele tiden sagt, at vi ønsker et alternativt flertal udenom Venstre, men at S og Kristendemokraterne selv måtte finde ud af, hvem der skulle være borgmester. Det kunne åbenbart ikke lade sig gøre, for hverken Søren eller Kristian ville kravle ned fra træet. Vi blev derfor presset til at pege på enten den ene eller den anden. Det ønskede vi ikke, for det var urimeligt at placere aben på vores skuldre.

- Men vores analyse var, at hvis vi skulle få et alternativt samarbejde udenom Venstre, var det bedst at pege på Kristian Andersen, da vi ellers risikerede, at KD ville vende sig mod Venstre, hvis ikke de kunne få borgmesterposten med støtte fra os og Socialdemokraterne, siger SF-lederen.

Hun synes, at Socialdemokraterne er gået ind i forhandlingerne med et urealistisk udgangspunkt.

- Søren Elbæk har haft et flot personligt valg, men partiets mandattal er status quo. Havde han fået otte-ni mandater ville det have været noget andet, siger Pia Vestergaard.

Hun er både vred og skuffet over Elbæks aftale med Hans Østergaard.

- Jeg forventer, at Søren Elbæk og Socialdemokraterne kommer til at tabe big time på det her. Og jeg havde hellere set Kristian Andersen i borgmesterstolen end Søren Elbæk, siger Pia Vestergaard.

Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Fra taktisk kegle til muligt comeback: Rutineret stregspiller er med i Skjerns trup på torsdag

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Videbæk

Civile betjente trak pistolerne mod geværbevæbnet mand: - Han troede, de var nogle banditter

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Gintberg og Agger på charmeoffensiv hos erhvervslivet: Derfor skal de smide penge i grøn folkefest

Ringkøbing-Skjern

Nu skal besøgende og medarbejdere bære mundbind på ældrecentre og sociale bosteder

Hvide Sande

Gitte og Esther tager sig godt af børnene i Kloster: Vi vil skabe den bedste barndom og opvækst

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Ringkøbing

Tæt opløb ved kåring af fotoklubs bedste skud: Én og samme fotograf leverede årets skud i både 2020 og 2021

Hvide Sande

Trafikstyrelsen giver dispensation: Vesterhav Syd og Nord må bruge radarstyret lys på de kystnære møller

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Videbæk

Byrådstrio fra Videbæk og konservativ strittede imod at skære i tilskud til Videbæk Idræts- og Fritidscenter

Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Ringkøbing-Skjern

Kun for børn: I Ringkøbing afsættes der ekstra tid, når de mindste skal have et coronastik

Annonce