Annonce
Navne

Peter Lambæk har været en del af revolutionen i metalbranchen i over 40 år: Nu går fabrikanten fra borde

Peter Lambæk og Søren Lambæk har drevet Lem Beslagfabrik sammen i mange år. Nu går Peter Lambæk på pension. Peter Lambæk står med en læ-sluse til mink, som fabrikken har udskåret og bøjet fire millioner eksemplarer af. Foto: Kaj Poulsgaard
Peter Lambæk slipper Lem Beslagfabrik efter over 40 år som fabrikant i Lem. Fredag har han sidste arbejdsdag. Men han fortsætter som medejer og medlem af bestyrelsen for den familieejede virksomhed.

Lem/Søndervig: Da Peter Lambæk i 1978 begyndte på sin fars fabrik i Lem, sluttede den asfalterede vej der, hvor Lem Beslagfabrik ligger. Vestas fandtes ikke, og begreber som industrirobotter, 3D-print og laser-printere lå langt, langt ude i fremtiden.

Peter Lambæk har med andre ord oplevet flere revolutioner, ikke blot den it-mæssige, men i høj grad også den industrielle, og i dag er det en højt specialiseret virksomhed, han som 65-årig har valgt at give slip på for at gå på pension.

- Da jeg begyndte, var der fire mand på værkstedet. Da vi så i 1982 overtog en eksisterende produktionsvirksomhed, begyndte vi for alvor at vokse, og i dag er der 30 mand ansat, siger Peter Lambæk.

Peter Lambæk har de sidste mange år drevet firmaet sammen med sin bror, Søren, og søsteren Lisbeth, og ejerstrukturen med en tredjedel til hver af de tre søskende fortsætter som hidtil.

- Det bliver der ikke ændret på. Jeg fortsætter som medejer sammen med mine søskende. Jeg vil også fortsat have en plads i bestyrelsen, så jeg kan være med til de store beslutninger, som for eksempel indkøb af nye, dyre maskiner. Men min kontorplads bliver overladt til en anden, siger Peter Lambæk.

Rollefordelingen mellem Peter og Søren Lambæk har altid været klar: Peters styrker er produktudvikling og planlægning, mens Søren har passet det administrative.

Annonce

Ilt-maskiner til hospitaler

Når Peter Lambæk bliver bedt om at fortælle om et par sjove detaljer fra de over 40 år, er det da også først produktudvikling, der falder ham ind:

- Der kom en minkavler med en ide til en læ-sluse til at sætte på minkbure, så ungerne bliver inde i redekassen. Den fik vi fremstillet, og indtil nu har vi solgt fire millioner styk. Det var der vist ingen, der regnede med. Men nu kommer vi jo nok ikke til at sælge flere, siger Peter Lambæk.

- Vi har også en kunde, der laver pulver til højstyrke beton. Ham hjalp vi med at udvikle en  rustfri stålfjeder, der kan bruges i stedet for en fuge mellem beton-elementer. Det var også en sjov opgave.


Det anlæg fik kunden godkendt til medicinsk brug, så sygehuse i stedet kan bruge anlægget til at fremstille ilt til patienter med. Før corona blev der solgt 20 maskiner til skibe om året. Sidste år blev der solgt 100 maskiner til hospitaler.

Peter Lambæk


- En anden af vores kunder fremstiller anlæg til skibe, der bruges til at separere atmosfærisk luft, så man kan bruge kvælstoffet til at bumpe ind i fueltanke - samtidig lukkes ilten ud. Det anlæg fik kunden godkendt til medicinsk brug, så sygehuse i stedet kan bruge anlægget til at fremstille ilt til patienter. Før corona blev der solgt 20 maskiner til skibe om året. Sidste år blev der solgt 100 maskiner til hospitaler, siger Peter Lambæk.

Annonce

Fem-akslet fræser

Lem Beslagfabrik bearbejder blandt andet jern, titanium, plastic og kulfiber, og producerer alt fra tandhjul, lynafledere, stolesamlere, læ-sluser, tilsalg-skilte og ventiler, der kan klare trykket på fem kilometers dybde med meget mere.

- Senest har vi udvidet med en laser-skærer, der har givet os en del flere kunder i vores smedeafdeling, siger siger Peter Lambæk.

Annonce

Stadig aktiv

Peter Lambæk har gennem mange år været aktiv i foreningen Arbejdsgiverne, og han har siden 1995 siddet i bestyrelsen for Teknisk Skole i Skjern (UCRS). Han er også involveret i Industriel Teknologicenter, der har til huse i Smedenes Hus i Lem, samt i det arbejde, der lokalt gøres for at skabe vækst og udvikling i metalindustrien. Han trækker sig ud af noget, men ikke det hele.

- Jeg fortsætter i bestyrelsen for UCRS i hvert fald året ud, men så skal der nok yngre kræfter til. Det er vigtigt arbejde. Hvis vi skal blive ved med at have industriarbejdspladser i Vestjylland, skal der være unge mennesker, der har lyst til at gå ind i branchen som lærlinge, siger Peter Lambæk.

- Jeg fortsætter også i Avidenz, der er med til at skabe et sikkert arbejdsmiljø og trivsel i danske virksomheder, siger Peter Lambæk.

Annonce

Er flyttet til Søndervig

For fire år siden flyttede Peter Lambæk permanent til Søndervig sammen med hustruen Susanne, der også - næsten - er stoppet med at drive klinikken Alterna i Lem.

I Søndervig kan han ”naturligvis” heller ikke helt lade være med at blande sig, så han er blevet aktiv i bestyrelsen i Søndervig Vandværk, der netop har besluttet at opføre et nyt stort vandværk.

Annonce

Mens helbredet er godt

Den øgede fritid skal bruges sammen med hustruen og de to børnebørn. Samt til lidt mere sejlads, lidt mere golf og lidt mere fiskeri.

- Man skal stoppe, mens helbredet er godt, synes jeg, så man kan nå nogle af de ting, man drømmer om. Vi kommer helt sikkert også til at rejse mere, når der bliver åbnet op igen, siger Peter Lambæk.

I morgen fredag har Peter Lambæk sidste dag på kontoret. Men receptionen er udskudt til senere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce