Annonce
Skjern

Peter AG kommer til Skjern for at indvie den første Gnags-bænk

Peter AG har jævnligt været tilbage i Skjern for at synge. Billedet her er fra Skjern Bank, hvor han gik på scenen. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Første Gnags-bænk i Skjern bliver opkaldt efter kendt nummer fra 30 år gammelt album, og bænken kommer til at stå ved siden af Peter AGs barndomshjem.

SKJERN: Når jeg bliver gammel / Så vil jeg sidde på en bænk / Der hvor havet slår ind over molen...

Gnags-frontfigur Peter AG Nielsen kommer til at sidde på en spritny bænk, når han fredag den 25. oktober vender tilbage til sin barndomsby for at indvie den allerførste Gnags-bænk. En samtalebænk inspireret af netop teksten fra Når jeg bliver gammel, som stammer fra albummet Mr. Swing King fra 1989.

Bænken kommer til at stå ved scenen i anlægget, og nok er der ikke et hav til at slå ind over molen, men mindre kan da også gøre det, for der er Kirke Å, og bænken har derfor fået indbygget en mole, der strækker sig helt ud til vandet. Og det er en placering, der er lige midt i familien Nielsens historie. Fra bænken kan man se over til kirken, og der er udsigt til barndomshjemmet lige ved siden af - og ikke mindst til K.T. Nielsens Bro, der er opkaldt efter Peter AGs far.

Det er Helle Stærk fra Gentænk Skjern-gruppen Det gode seniorliv, der har været tovholder på projektet. Her snakkede man om flere bænke i byen, og så fik hun den ide, om man kunne kombinere Gnags´tekstunivers med bænkene. Hun skrev derfor til Peter AG, om hans tekster måtte bruges til formålet. Det måtte de da meget gerne, svarede han, og så blev produktionsskolen, der nu hedder FGU, sat i sving. Eleverne så videoer og hørte sange, og så gik de i gang med at producere den første bænk. Helle Stærk inviterede Peter AG til indvielsen. Han måtte selv bestemme datoen, og så blev det altså den 25. oktober.

- Det er da fuldstændig fantastisk, siger Helle Stærk om svaret på invitationen.

Annonce

Fire bænke afsat

Det er den første bænk af forhåbentlig mange, som er inspireret af Gnags. Indtil videre har Skjern Udviklingsforum, Sydbank Fonden og VKR-fonden har budt ind på bænkene, og inden at der blev udarbejdet professionelt salgsmateriale, var der sponsorater hjemme til fire bænke. Desuden er der også interesse fra Tarm, hvor Peter AG gik på VGT og stod for husorkestret Those Gnags. Interesserede er velkomne til at byde ind på sange og bænke, og disse bliver udarbejdet i respekt for det tekstmæssige ophav og i respekt for de bænke, der er blevet stillet op, så alle Gnags-bænke kommer til at udgøre en samlet rød tråd.

- Det kunne være sjovt med en lang Gnags memory-walk gennem Skjern og Tarm, forklarer Helle Stærk, som også peger på, at Skjern og Tarm netop er kendt for Gnags ude i landet og er noget, som man kan være stolt af.

Indvielsen begynder klokken 13, når eleverne fra FGU har fået fri, og så er der ellers taler, inden Peter AG sammen med eleverne afslører bænken.

Musikalsk er der underholdning ved Dan von Dan Dan - og orkestret er blevet bedt om at indøve Når jeg bliver gammel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce