Annonce
Alarm 112

PET vil fortælle byret om efterforskning i Syrien

Byret skal høre om en særlig enhed i Islamisk Stat. Den testede udstyr til droner.

Politiets Efterretningstjeneste har arbejdet i Syrien, og det skal en medarbejder nu fortælle om i en usædvanlig straffesag om terrorisme.

Det oplyser to anklagere i Københavns Byret mandag, som er første dag i sagen om indkøb af droner, kameraer og andet udstyr til Islamisk Stat.

Men anklagerne ønsker ikke, at medarbejderens forklaring skal blive kendt offentligt.

Afhøringen, der er planlagt til at finde sted tirsdag, bør ske bag lukkede døre af hensyn til blandt andet statens forhold til fremmede magter, lyder kravet.

Dørlukning ønsker senioranklagerne Sidsel Klixbüll og Kristian Kirk også, når det gælder et kvindeligt vidne. Hun har opholdt sig i Islamisk Stat. Her er det frygt for kvindens sikkerhed, som ønsket begrundes med.

Dommerne i byretten tager stilling til begæringerne tirsdag.

I øvrigt indkaldes også familiemedlemmer til de tre tiltalte og forskellige eksperter som vidner under sagen, som varer frem til november.

Flere af de sagkyndige skal undervejs oplyse nævninger og dommere om Islamisk Stat. Herunder om en særlig enhed, som har taget sig af test af droner og andet udstyr.

Navnet på enheden er Katibat Al-Baraa Bin Malik, oplyser Sidsel Klixbüll, da hun mandag trækker sagens linjer op.

På skærme i retslokalet viser hun et af enhedens dokumenter, som en kvinde fra det amerikanske Harvard-universitet fandt i Mosul i det nordlige Irak. Mosul var på et tidspunkt behersket af Islamisk Stat.

- Det er beviser fra slagmarken, bemærker senioranklageren.

Papiret er videregivet til dansk politi. Det er en slags standardformular om test af propeller, kamera og elektronik. På papiret er der firkantede kasser, som kan afkrydses. Bombing, Anti-drone, Spy, Training, Explosive Plane, står der. En emir har skrevet under.

Tiltalen drejer sig om en lang række indkøb, som tre mænd skal have gjort. Videoantenner, servomotorer, propeller, strømregulatorer, fjernstyringsenheder, vindposer, termiske kameraer, hastighedscontrollere, styresignalsæt og andre ting er nævnt i anklageskriftet.

Mændene nægter sig skyldige i at have medvirket til forsøg på terrorisme. Og to af dem afviser også påstanden om, at de med indkøb af udstyr medvirkede til et konkret angreb på en syrisk base.

Byretten ventes at afsige dom i november.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lille bil fik smadret forrude

Leder For abonnenter

Alle taler om vejret... og noget skal der gøres ved det

I nat vågnede denne lederskribent ved en kun alt for velkendt lyd … Lyden af regndråber mod vinduet. Endnu en nat med regn, endnu en smaskvåd morgen, hvor morgengymnastikken består i at springe uden om regnpytter på fortove og veje og prøve at undgå at blive oversprøjtet af de biler, der pløjer sig vej gennem kæmpestore vandpytter på kørebanen. Det forekommer, som om hele efteråret er druknet i regn; skimlede husmure, græsplæner, der er som våde svampe, smattede stier og veje, marker under vand, fugt i kældrene. Helt forkert er det ikke. Lige nu tyder meget på, at vi slår en våd rekord: Efteråret 2019 er tæt på at være det vådeste, vi nogensinde har oplevet. Nogle få millimeter mere, så er den der, rekorden. Og der skal såmænd heller ikke så mange flere millimeter til, før Danmarksrekorden for hele året er slået. Noget af en kontrast til den tørre og varme sommer sidste år! Noget tyder på, at dette vejrmønster er kommet for at blive. Om det er et udtryk for egentlige langsigtede, varige klimaforandringer, eller om det er udsving, der ligger inden for det normale, er svært at sige. Men at det stiller samfundet over for nogle udfordringer, kan enhver se med egne øjne. Kældrene og gaderne i byerne bliver oversvømmet, hvis ikke ledningsnettet fornys og kloak- og regnvand adskilles. Sommerhusområder kommer til at stå under vand, efterhånden som grundvandet stiger. Landmændene har svært ved at komme i marken, når de mere eller mindre står under vand. Byer skal sikres mod højvande og skybrud. Arbejdet har stået på længe. I Ringkøbing-Skjern Kommune er forsyningen i fuld gang med at kloakseparere de byområder, hvor det ikke er sket endnu, og snart begynder også kloakeringen af de sommerhusområder, der ikke er sluttet til kloaknettet. Digebyggeri for at sikre truede kyster står også på dagsordenen. Det er træls, det er dyrt for os alle sammen, men det er ikke til at komme uden om. Alle taler om vejret - og vi bliver nødt til at gøre noget ved det. De dommedagsagtige billeder, vi alle har set de seneste dage fra Venedig, viser, hvad der er på spil.

Annonce