Annonce
Navne

Per skrev nissehistorier sammen med kendt kunstner: Nu udkommer de i bogform

Nisserne er blevet til med inspiration fra virkelige personer, som Per Zalmov har mødt gennem tiden. Foto: Christian Baadsgaard
Et helt tilfældigt møde en aften til en fernisering endte med en stribe nissehistorier i Ugebladet Hjemmet for cirkusmanden Per Zalmov fra Stauning. Illustratoren var den kendte maler Otto Frello, og nu udkommer de som bog. Dermed opfyldes Otto Frellos ønske.
Annonce

STAUNING: Forlaget havde nok ikke regnet med netop den tekst, da de bad den tidligere cirkusdirektør Per Zalmov fra Stauning om at beskrive sig selv. Så her er den: En international artistkarriere bag sig, danske rødder under sig, og en forfatterkarriere foran sig!

Jo, Per Zalmov er et af de mennesker, der har oplevet en del. Og en af oplevelserne kommer nu ud i julehandlen, når Per Zalmov udgiver sine nissehistorier i oktober. For næsten 30 år siden var de at læse i Ugebladet Hjemmet, og dengang var de illustreret af den anerkendte kunstner Otto Frello. Han var tilknyttet ugebladet, og da han stod og læste novellerne fra Per Zalmovs hånd, fastslog han, at dem ville han illustrere!

Og faktisk er det et ønske fra den nu afdøde Otto Frello, som går i opfyldelse. Han ønskede at historierne skulle udkomme i bogform.

Men hvordan kom cirkusmanden Per Zalmov til at skrive nissehistorier i Ugebladet Hjemmet?

- Jamen, det lyder vanvittigt, men det er sandt alligevel, smiler Per Zalmov.

Annonce

Begyndte ved en papirdug

I 1991 arbejder Per Zalmov som Pjerrot i Tivoli Karolinelund i Aalborg. Fru Flora arbejder hjemme i Skjern, så der er alenetid i højeste grad i Nordjylland, når parken lukker klokken 18. Per Zalmov går derfor ud og oplever Aalborgs kulturliv, hvor han en aften er til en fernisering. Et bord er dækket med papirdug, og her sad gæsterne og tegnede nisser.

- Ham kender jeg, svarede Per Zalmov, og fortalte en historie om den nisse, der blev tegnet.


Min far og min farmor fortalte historier om en trold, der kunne alt og vidste alt i sin selvforståelse. Troldene er platformen for figurerne. Når jeg står i supermarkedet, så kan jeg godt lide at kigge på de andre i køen og stå inde i mig selv og digte små historier om dem. Jeg har sikkert taget fejl mange gange, men det gør ikke noget, for det er kun mig, der ved det.

Per Zalmov, Stauning


En uges tid senere blev han ringet op. Det viste sig, at en af dem ved bordet var fiktionsredaktør på Ugebladet Hjemmet, og her var de allerede i gang med at planmlægge julen. Om Per Zalmov kunne skrive en serie nissehistorier til jul?

- Jeg har den irriterende fejl, at jeg siger ja uden at tænke hvordan, og bagefter kom jeg til at tænke på, at jeg da er ordblind...

Gennem sit liv har Per Zalmov arbejdet inden for cirkus-verden og underholdningsbranchen. Mange minder er samlet i hjemmet i Stauning. Foto: Christian Baadsgaard

Men Per Zalmov gik til en marskandiser og anskaffede sig en skrivemaskine. Tog på biblioteket og lånte en bog om, hvordan man egentlig skriver en historie. Fandt på, at det skulle være rejsebreve fra nisserne og hjem til bladet.

Resultatet var så godt, at Per Zalmov og Otto Frello blev hyret til at skrive julehistorier det kommende år, og desuden blev historierne læst op i radioen.

Annonce

Et eksemplar for alle rettigheder

I 2002 optrådte Per Zalmov i Zirkus Nemo, og her mødte han Otto Frello. Snakken gik på gamle dages nissehistorier, og at det kunne være sjovt at udgive dem i bogform.

Kort efter fik Per Zalmov et brev fra Otto Frello: Kunstneren erkendte, at skulle den gode ide realiseres, var det nok bedst, at det var Per Zalmov, der stod for den del, så han overdrog samtlige rettigheder til Per Zalmov. Betalingen? Et eksemplar af bogen, når den blev færdig. Ugebladet Hjemmet frigav ved samme lejlighed rettighederne til teksten.

- Jeg har den irriterende fejl, at jeg siger ja uden at tænke hvordan, og bagefter kom jeg til at tænke på, at jeg da er ordblind... Foto: Christian Baadsgaard

Her fik den så lov til at vente til nu, hvor Per Zalmovs webansvarlige hjalp med det praktiske omkring udgivelsen, som kommer til at ske på Forlaget Mellemgaard. Bogen udkommer den 19. oktober.

Men hvor kommer historierne fra? Per Zalmov tilskriver det den tradition, der i hans familie var for at fortælle historier.

Foto: Christian Baadsgaard

- Min far og min farmor fortalte historier om en trold, der kunne alt og vidste alt i sin selvforståelse. Troldene er platformen for figurerne. Når jeg står i supermarkedet, så kan jeg godt lide at kigge på de andre i køen og stå inde i mig selv og digte små historier om dem. Jeg har sikkert taget fejl mange gange, men det gør ikke noget, for det er kun mig, der ved det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

108 millioner kroner skal sende Robotti ud i verden: Virksomhed med vestjyske rødder og fabrik i Lem tiltrækker kæmpe investering

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tre anbefalinger: Sådan får man udenlandske arbejdere til at slå sig ned i Vestjylland

Skjern Håndbold

Mathias Gidsel kan få debut på A-landsholdet: Tre spillere med Skjern-relation skal spille Danmark til EM

Annonce