Debat

Pensionsdebatten bør også handle om fleksibel arbejdstid

Nanna Bonde

På kant: Flere partier har meldt sig klar til at se på en mere retfærdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, og det er virkelig på tide, at der bliver indrettet et mere retfærdigt pensionssystem. Ny forskning viste forleden, at de mest nedslidte er dem, der har færrest muligheder for at gå ned i tid, få efteruddannelse eller skifte jobområde, hvilket jo er ret paradoksalt. At dem der har allermest brug for velfærdssamfundet, er dem der bliver svigtet allermest.

Jeg er ikke tilhænger af en pensionsmodel, hvor der udelukkende bliver kigget på antallet af år på arbejdsmarkedet - vurderingen af, hvornår du kan gå på pension må også tage udgangspunkt i en individuel vurdering, hvor både mental og fysisk nedslidning må tages i betragtning. Men hvorfor er det egentlig, at vi først taler om værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, når folk er nedslidte? Jeg mener, at målet bør være, at ingen bliver nedslidte på arbejdsmarkedet - og derfor bør pensionsdebatten også fokusere på fleksibel arbejdstid.

Det burde være sådan, at skolelæreren, elektrikeren og alle andre skal kunne gå til deres chef og lave en aftale om at gå op og ned i timer år efter år. På den måde kan folk holde mere fri, når deres børn er små, når der er sygdom i familien eller andet der kræver opmærksomhed og i stedet arbejde mere på andre tidspunkter i livet. Pensionssystemet har brug for mere fleksibilitet, men det har arbejdsmarkedet bestemt også.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Stafet for Livet: Over 200.000 kroner til kampen mod kræften

Erhverv

Et paradis for islændere: Landi-Askja på opdagelse omkring Skjern Å

Danmark For abonnenter

Thorbjørn har skabt millionforretning på influencere: Branchens omsætning kan tredobles i år

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Tarm For abonnenter

73-årig giver atter Europa pedal: Mads Peder cykler ny cykel hjem fra Italien

Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Skjern For abonnenter

Galleri: 581 deltog i stafet for livet

Annonce