Debat

Pensionistbashing: Sæt dig nu ned, nyd dit otium - og hold mund!

Hans Jørgen Bonnichsen

På kant: Jeg er så uendelig træt af at høre de negative udtalelser om pensionister, der for alt i verden skal holde deres kæft og nyde deres otium, Som pensionist skal man lade være med at blande sig, og hvis man gør det, er man ynkelig. "outdated". Man skal bare nyde sit pension, og der er så mange fornuftige ting, man kan tage sig til; frimærker, sjældne mønter og den komplette modeljernbane fra Märklin.

Jeg nægter at tro på, at aktive seniorer med holdninger og meninger lægger under for denne form for pensionistbashing, Hvis der alligevel skulle være en enkelt eller to, kender jeg en, der kan hjælpe jer med gode forslag til, hvad I ellers kan beskæftige jer med.

Det er Folketingets formand, Pia Kjærgaard, der i dag er 72 år, og som i 2008 brugte de ovenfor nævnte ord i et helt ugebrev om " Pensionisten Bonnichsen". Dengang var jeg 65 år, og erhvervsaktiv, og er det stadig den dag i dag, trods fruens gode råd.

Det glæder mig inderligt, at hun endnu ikke må ty til stramaj og porcelænsmaling, og måske i dag har en anden opfattelse, hvis man skal tro følgende udtalelse: "Det er uendeligt flot først at gå på pension, når man er 81 år". Det var om den nu afdøde prinsgemal. Jeg går ud fra, at det gælder alle os andre, de ca. 200.000 over 65 år, der er erhvervsaktive og bidrager med milliardbeløb i skatter og afgifter - og ikke mindst deler ud af vores erfaring, viden og indsigt.

En ældrebyrde, der nu er en ældrestyrke.

0/0
Annonce
Klumme For abonnenter

Klumme: Mens mange kæwler om valg, kigger jeg på æwler

Annonce
Annonce
Klumme

Ugens Prædiken: En kamp med mennesker og Gud

Klumme

Midt i en konfirmationstid: Talen, som en farfar aldrig fik holdt til sit ældste barnebarn

Klumme

Hvad har Kasper Søndergaard, min cykel og sammenhængskraft til fælles?

Leder For abonnenter

Turismevækst trues af mangel på hænder

Vi har et kæmpestort problem her i Naturens Rige: Vi mangler hænder! På en vis måde er vi blevet et offer for vores egen succes. Det går jo godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der er gang i erhvervslivet, og har været det længe. Arbejdsløsheden er helt i bund, og det er nemt at få et job. Niels Hausgaard-vendingen, "der er altid arbejde til dem, der vil arbejde", er tæt på at være socialrealisme, ikke satire. I alt fald hvis man taler med bagere, købmænd, campingpladsejere og andre i sommerlandet. De får kun få eller måske endda slet ingen ansøgninger, når de slår stillinger op. Det er et problem. Et kæmpestort problem. Og der er ingen udsigt til, at det bliver bedre, snarere tvært imod. I Dagbladet i dag sætter vi fokus på problemerne for den del af erhvervslivet, der er afhængigt af turismen. Allerede nu er det svært at finde medarbejdere. I de kommende år bliver det stensikkert bare værre: - Vi regner med en vækst i turismen på omkring 50 procent frem mod 2025. Det betyder, at der skal ansættes 1500 flere i turisterhvervene. Nogle vil være på fuld tid, mens andre vil være deltids- og ungarbejdere, siger direktør Søren Lydig, Ringkøbing Fjord Turisme. 1500 flere medarbejdere på fem-seks år! På et tidspunkt, hvor der er registreret omkring 800 arbejdsløse i kommunen! Alene det kommende feriecenter Lalandia i Søndervig og oplevelsescentret Naturkraft skal tilsammen bruge hundredvis af ansatte. Det bliver svært. Især da turismeerhvervet er kendetegnet ved sæsonbetonet arbejde på ofte skæve arbejdstider og - det kommer vi næppe heller uden om - til lønninger, der har svært ved at konkurrere med en række andre brancher. - Det er noget lort, siger Bjarne Nielsen, fiskehandler på havnen i Ringkøbing. Og så kort kan det vel egentlig siges. For selv om Ringkøbing-Skjern har udsigt til kolossal vækst i turismen, hvordan skal potentialet så kunne realiseres, hvis ikke den nødvendige arbejdskraft er til rådighed? Direktør i Erhvervsrådet Hans Jørn Mikkelsen mener, at man bør begynde med at få aktiveret de ledige, vi har i kommunen - også dem, der ikke nødvendigvis kan arbejde 37 timer om ugen. Men som tallene viser, er det slet ikke nok, selv om man så fik aktiveret dem alle. Der skal mere til. Inden for turistbranchen snakker man om, hvordan man kan gøre det attraktivt for unge at tage arbejde i vort område i højsæsonen. Man vil lokke dem med, at de jo kan surfe, fiske og have sjov i fritiden og holde sommerferie, samtidig med at de tjener nogle penge. Om det lader sig gøre, er ikke til at sige. Men noget må der gøres. Vi må lægge vore vestjyske hjerner i blød og eventuelt søge assistance ude fra. Ellers mister vi en gylden mulighed for at styrke en branche i voldsom vækst. Og det vil virkelig være et problem...